Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
02 februar 2022 14:43
Del på Facebook
EU mener gass kan regnes som grønn energi, gitt visse betingelser. Her er Oseberg-feltet i Nordsjøen. Foto: Marit Hommedal / NTB
EU mener gass kan regnes som grønn energi, gitt visse betingelser. Her er Oseberg-feltet i Nordsjøen. Foto: Marit Hommedal / NTB

EU-kommisjonen foreslår at gass og atomkraft kan klassifiseres som bærekraftige investeringer på visse betingelser. Norske miljøorganisasjoner er skuffet.

Onsdag la kommisjonen fram sitt forslag til den såkalte taksonomien – en ordning som skal definere hva som må til for at en investering regnes som klimavennlig og grønn.

Forslaget, som allerede har høstet sterk kritikk, legger opp til at investeringer i både gass og atomkraft kan klassifiseres som bærekraftige gitt visse betingelser, melder DPA.

Norge er den nest største eksportøren av naturgass til EU, etter Russland.

– EU har forpliktet seg til å være klimanøytrale innen 2050 og vi må bruke alle tilgjengelige verktøy for å nå det målet. Da må vi også ha med privat sektor, sa EUs finanskommissær Mairead McGuinness da hun la fram forslaget.

Fikk stryk fra ekspertpanel

EU-kommisjonen foreslår at investeringer i nye gasskraftverk før 2030 kan klassifiseres som bærekraftige dersom de samlede utslippene er på mindre enn 270 gram CO2 per kilowattime, mens det for atomkraftverk blant annet må foreligge godkjente planer for håndtering av atomavfall innen 2050.

Reaksjonene fra miljøbevegelsen lar ikke vente på seg.

– Hensikten med EU-taksonomien er å flytte investeringer fra fossil til fornybar energi. Gass kan aldri bli fornybart og dette forslaget vil bidra til å svekke hele formålet med taksonomien, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Han viser til at EUs eget ekspertpanel har konkludert med at kravene kommisjonen stiller til gassproduksjon, ikke er nok for å nå EUs klimamål om netto nullutslipp i 2050. De mener terskelen må senkes til 100 gram CO2 per kilowattime for å ha effekt.

Heller ikke kravene til produksjon av atomkraft vil sikre at andre klimamål ikke kommer til skade, konkluderer ekspertpanelet.

annonse

– Seier for fossilindustrien

Også leder Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond mener EU-kommisjonen undergraver kredibiliteten til taksonomien med dette forslaget.

– Utslipp fra gass utgjør en betydelig andel verdens CO2-utslipp, og det bør ikke være opp til sterke næringsinteresser å definere hva som er grønt, sier Andaur.

Leder Frode Pleym i Greenpeace kaller EU-kommisjonens forslag «en seier for fossilindustrien i Norge».

– Norske gasseksportører har all grunn til å juble over planen, men for klima og natur er dette nitriste nyheter, sier Pleym.

Flere land protesterer

Også internt i EU er forslaget omstridt. Tysklands miljøvernminister Steffi Lemke har tidligere advart mot å «grønnmerke» gass og atomkraft.

– Det vil være en stor feil å inkludere kjernekraft og naturgass i taksonomien. Å klassifisere kjernekraft som en bærekraftig form for energi, og inkludere den i taksonomien, vil være grønnvasking, sa hun forrige uke.

I tillegg har Danmark, Spania, Luxembourg og Østerrike i en felles uttalelse har gått hardt ut mot forslaget. Østerrike har attpåtil truet med søksmål hvis det blir vedtatt.

Pleym i Greenpeace setter nå sin lit til at et flertall i EU-parlamentet vil stemme ned planen.

– Om det ikke skjer, må investorer i Europa rett og slett ta ansvar ved å utelukke gass i sine investeringer, sier han.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 21 timer siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøOm du stresser av gårde i frykt for å møte en stengt fergebom,bør du lære deg å starte avreise tidliger. ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte