Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
09 mars 2022 11:08
Del på Facebook
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lærlingene i Møre og Romsdal er samlet sett mer motivert for å lære enn gjennomsnittet av lærlinger i Norge. Det viser tall fra den årlige lærlingundersøkelsen.

På spørsmålet «i hvilken grad er du motivert til å lære i bedriften?», svarer 94,1 prosent av lærlingene i Møre og Romsdal «i nokså stor grad» eller «i svært stor grad». Tallet for landet sett under et, er på 92 prosent.

Annonse
Annonse

En stor del av lærlingene i fylket svarer også at de trives og at de er fornøyd med valg av fag.

Utfordringer

Men lærlingundersøkelsen forteller også om utfordringer.

3,4 prosent av lærlingene i Møre og Romsdal har blitt mobbet på arbeidsplassen de siste månedene – tallet for hele landet er på 3,6 prosent. I forrige lærlingundersøkelse var tallet for Møre og Romsdal 3,1 prosent.

5,1 prosent av lærlingene i fylket sier at de en sjelden gang har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. I den forrige undersøkelsen var det 1,2 prosent av lærlingene som svarte at de 2 to–tre ganger eller oftere hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

– Det er færre som i denne undersøkelsen sammenlignet med i fjor, svarer at de ofte blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, men det er flere som sier de opplever å bli mobbet på arbeidsplassen. Det er nulltoleranse for slikt, og lærlingene skal ha et trygt læringsmiljø, sier elev- og lærlingombud Tove Regine Stranden.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Må bli tatt tak i

Når lærlingene som har opplevd mobbing blir spurt om det er gjort noe for å få slutt på mobbingen, svarer 70,8 prosent nei.

– Det er kjempealvorlig at så få får hjelp, fordi mobbing og andre krenkelser kan få store negative konsekvenser for lærlingene sine fysiske og psykiske helse, og deres faglige utvikling. Lærebedriftene må ta slike varsler på alvor og håndtere de slik love krever, sier lærlingombudet.

Fikk ikke utplassering

En annen utfordring som blir avdekket i undersøkelsen, er at 11,7 prosent av lærlingene sier at de ikke var utplassert i praksis i bedrift i faget yrkesfaglig fordyping (YFF).

– Bedriftene er en viktig arena for eleven til å få vist seg fram, hvordan man fungerer i bedriften og hvor man får se hvordan faget er; «Er dette riktig fag for meg?». Dette er viktig for gjennomføringen. Vi må derfor oppfordre næringslivet til å ta imot elevene, og det burde være flere bedrifter som rekrutterer elever ut fra YFF-perioden, sier seksjonsleder Bjørnar Loe, som opplyser at en periode med covid-19 hindret utplasseringer i YFF.

Skryt til lærebedriftene

Han skryter av opplæringskontorene og mange av lærebedriftene i fylket. Men flere av dem har potensiale til å følge opp lærlingene bedre og å bidra til økt medvirkning fra lærlingene.

– Medvirkning er viktig. Lærlingene skal være med på å planlegge egen opplæring, slik at opplæringen blir tilpasset dem og at de får utfordringer de kan strekke seg mot, sier Loe.

Det er cirka 2.600 lærlinger i Møre og Romsdal.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse