Lærlingene i Møre og Romsdal er samlet sett mer motivert for å lære enn gjennomsnittet av lærlinger i Norge. Det viser tall fra den årlige lærlingundersøkelsen.
På spørsmålet «i hvilken grad er du motivert til å lære i bedriften?», svarer 94,1 prosent av lærlingene i Møre og Romsdal «i nokså stor grad» eller «i svært stor grad». Tallet for landet sett under et, er på 92 prosent.
En stor del av lærlingene i fylket svarer også at de trives og at de er fornøyd med valg av fag.
Utfordringer
Men lærlingundersøkelsen forteller også om utfordringer.
3,4 prosent av lærlingene i Møre og Romsdal har blitt mobbet på arbeidsplassen de siste månedene – tallet for hele landet er på 3,6 prosent. I forrige lærlingundersøkelse var tallet for Møre og Romsdal 3,1 prosent.
5,1 prosent av lærlingene i fylket sier at de en sjelden gang har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. I den forrige undersøkelsen var det 1,2 prosent av lærlingene som svarte at de 2 to–tre ganger eller oftere hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.
– Det er færre som i denne undersøkelsen sammenlignet med i fjor, svarer at de ofte blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, men det er flere som sier de opplever å bli mobbet på arbeidsplassen. Det er nulltoleranse for slikt, og lærlingene skal ha et trygt læringsmiljø, sier elev- og lærlingombud Tove Regine Stranden.
– Må bli tatt tak i
Når lærlingene som har opplevd mobbing blir spurt om det er gjort noe for å få slutt på mobbingen, svarer 70,8 prosent nei.
– Det er kjempealvorlig at så få får hjelp, fordi mobbing og andre krenkelser kan få store negative konsekvenser for lærlingene sine fysiske og psykiske helse, og deres faglige utvikling. Lærebedriftene må ta slike varsler på alvor og håndtere de slik love krever, sier lærlingombudet.
Fikk ikke utplassering
En annen utfordring som blir avdekket i undersøkelsen, er at 11,7 prosent av lærlingene sier at de ikke var utplassert i praksis i bedrift i faget yrkesfaglig fordyping (YFF).
– Bedriftene er en viktig arena for eleven til å få vist seg fram, hvordan man fungerer i bedriften og hvor man får se hvordan faget er; «Er dette riktig fag for meg?». Dette er viktig for gjennomføringen. Vi må derfor oppfordre næringslivet til å ta imot elevene, og det burde være flere bedrifter som rekrutterer elever ut fra YFF-perioden, sier seksjonsleder Bjørnar Loe, som opplyser at en periode med covid-19 hindret utplasseringer i YFF.
Skryt til lærebedriftene
Han skryter av opplæringskontorene og mange av lærebedriftene i fylket. Men flere av dem har potensiale til å følge opp lærlingene bedre og å bidra til økt medvirkning fra lærlingene.
– Medvirkning er viktig. Lærlingene skal være med på å planlegge egen opplæring, slik at opplæringen blir tilpasset dem og at de får utfordringer de kan strekke seg mot, sier Loe.
Det er cirka 2.600 lærlinger i Møre og Romsdal.