Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 mars 2022 12:57
Del på Facebook
150.000 nordmenn har opplevd ID-tyveri de siste to årene, ifølge en fersk undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB
150.000 nordmenn har opplevd ID-tyveri de siste to årene, ifølge en fersk undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

150.000 nordmenn har opplevd ID-tyveri de siste to årene, viser en fersk undersøkelse. Tyveri skjer oftest i forbindelse med netthandel og i sosiale medier.

– Det er altfor mange som får sin identitet misbrukt. For dem som rammes, oppleves det ofte som ekstremt belastende, sier seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Eivind Reiner Holm, i en pressemelding.

Annonse
Annonse

De vanligste formene for ID-tyveri er å kjøpe varer i andres navn, samt å stjele andres identitet i sosiale medier.

– Mens antallet nordmenn som har fått sin identitet misbrukt i forbindelse med netthandel, er relativt uendret, har det vært en økning blant dem som har fått sin identitet stjålet og misbrukt i sosiale medier, sier Reiner Holm.

Stabile tall

Antall ID-tyverier har holdt seg stabilt siden forrige undersøkelse, på tross av økt bruk av digitale tjenester. Menn og kvinner i alle aldre er like utsatt for å få identiteten sin stjålet.

I tillegg til NorSIS, står Skatteetaten bak undersøkelsen.

Annonse
Annonse

Nasjonale ID-kort kan forhindre

I tillegg til å øke bevisstheten om ID-tyveri vil mer utstrakt bruk av nasjonale ID-kort hjelpe på statistikken, tror Marianne Henriksen, som er fagdirektør for ID-forvaltning i Skatteetaten.

– Dersom alle som er registrert i Folkeregisteret, kan få et nasjonalt ID-kort, åpner det opp for at flere samfunnsaktører kan legge nasjonalt ID-kort til grunn som bekreftelse på sikker identitet, sier Henriksen i Skatteetaten.

Nasjonale ID-kort er sikre fordi de inneholder biometriske opplysninger som sjekkes opp mot opplysninger i Folkeregisteret.

– Denne knytingen gjør at man med større sikkerhet vet hvem som er hvem, og det blir vanskeligere å bruke falsk og fiktiv identitet ved kjøp av varer og tjenester, både på netthandel og i fysisk butikk, sier Henriksen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse