Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 april 2022 14:52
Del på Facebook
Luftforurensning plager og tar livet av millioner av mennesker verden over. WHO sier i sin siste rapport at nesten alle mennesker i verden puster inn luft som ikke oppfyller standardene for luftkvalitet. Her er en kinesisk kvinne med covid-maske som vandrer i forurensede Beijing. Foto: AP / NTB
Luftforurensning plager og tar livet av millioner av mennesker verden over. WHO sier i sin siste rapport at nesten alle mennesker i verden puster inn luft som ikke oppfyller standardene for luftkvalitet. Her er en kinesisk kvinne med covid-maske som vandrer i forurensede Beijing. Foto: AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år dør over sju millioner mennesker over hele verden som følge av luftforurensning. Det opplyser Verdens helseorganisasjon i ny rapport.

Denne uka offentliggjorde WHO sin årlige rapport. Den er urovekkende lesning for klodens beboere.

Annonse
Annonse

Et rekordhøyt antall byer overvåker nå luftkvaliteten. Målinger fra de over 6.000 byene i 117 land viser at innbyggerne stadig puster inn usunne nivåer av fine partikler og nitrogendioksid. Det er befolkningen i lav- og mellominntektsland som lever under de høyeste eksponeringene.

Fint støv kan komme inn i lungene og blodet, påvirke luftveiene, øke faren for astma og gi skader på hjertet og blodårer. Slike skader kan for eksempel føre til hjerneslag.

– Luftforurensningen tar årlig livet av over sju millioner mennesker, fastslår WHOs direktør for folkehelsespørsmål Maria Neira.

Selv lave nivåer er skadelige

For fire år siden ga WHO ut en tilsvarende rapport. Den gangen fant de ut at over 90 prosent av verdens befolkning var berørt. Men siden har FN-organisasjonen senket grensene for forurensning som påvirker mennesker.

– Vi har fått økt kunnskap om at selv lave nivåer av ulike typer luftforurensning kan gi betydelige helseskader, sier Neira

Under pandemien sank luftforurensningen som følge av nedstengninger og reiserestriksjoner, men det var bare en kortvarig forbedring.

WHO karakteriserer funnene i rapporten som alarmerende.

– Det er uakseptabelt at millioner av mennesker fortsatt dør eller mister år med god helse som følge av skader vi vet kan forebygges og forhindres, understreker Neira.

Annonse
Annonse

Skille mellom fattig og rik

FN peker på at det er store forskjeller mellom rike og fattigere land og regioner. I høyinntektsland oppfyller 17 prosent av byene WHOs retningslinjer for svevestøv. i Lav- og mellominntektsland oppfyller bare én prosent av byene disse retningslinjene.

For første gang viser WHO-rapporten også bakkemålinger av årlige gjennomsnittlige konsentrasjoner av nitrogendioksid (NO2). NO2 er en vanlig forurensning i byer og kjent for å gi luftveissykdommer, spesielt astma.

Mens partikkelforurensning er langt større i fattigere land, viser målingene at de fleste byene har problemer med nitrogendioksid. NO2 produseres hovedsakelig i forbrenningsmotorer for kjøretøy. Gassen kan gi luftveisproblemer.

Den dårligste luftkvaliteten er målt i de østlige Middelhavs- og Sørøst-Asia-regionene og i Afrika.

Verden trenger det grønne skiftet

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus understreker at det er svært viktig at verden raskt tar tak i de helseutfordringene som luftforurensning og klimaendringene gir.

– Det haster med å få en verden som er langt mindre avhengig av fossilt brensel, sier han.

Tedros understreker at bekymringene over skyhøye energipriser, forsterket av Russlands invasjon av Ukraina, bør bidra til å drive fram grønne endringer.

– De nåværende energiproblemene understreker viktigheten av å fremskynde overgangen til renere og sunnere energisystemer, sier han.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 8 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse