Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
18 mai 2022 14:07
Del på Facebook
Danmark, Tyskland, Belgia og Nederland varsler storsatsing på havvind. Dette bildet er fra et av Equinors vindmølleanlegg utenfor kysten av England. Foto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB
Danmark, Tyskland, Belgia og Nederland varsler storsatsing på havvind. Dette bildet er fra et av Equinors vindmølleanlegg utenfor kysten av England. Foto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmark, Tyskland, Nederland og Belgia avtalte onsdag sammen å tidoble havvind-kapasiteten i Nordsjøen til minst 150 gigawatt innen 2050.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Tysklands statsminister Olaf Scholz, Nederlands statsminister Mark Rutte og Belgias statsminister Alexander De Croo møttes onsdag i Esbjerg i Danmark og undertegnet der en avtale om havvind. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen var også til stede.

Annonse
Annonse

– Vi skal utfase Putins gass, vi vil skape tusenvis av arbeidsplasser, og vi vil skape en grønnere og sikrere framtid for oss alle, sa Frederiksen på et pressemøte i Esbjerg onsdag.

– Dersom vi skal høste all vind som høstes kan i Nordsjøen, blir vi nødt til å gjøre det i fellesskap. Nordsjøen kan gi ganske mye, og det er også derfor dette tette samarbeidet nå blir innledet, sa Frederiksen til Jyllands-Posten tidligere.

Halvparten av EU

Å bygge ut havvindanlegg som kan produsere 150 gigawatt, vil koste nærmere 1.400 milliarder kroner, men vil også kunne forsyne rundt 230 millioner europeiske husstander med grønn energi.

Rundt halvparten av EUs innbyggere vil dermed kunne få elektrisitet fra vindmøller til havs, men EU-kommisjonen har anslått at det trengs 300 gigawatt havvind i EU fram mot 2050.

– Nå sier vi fire land at vi i hvert fall kan levere halvparten av dette, sier Frederiksen.

Annonse
Annonse

Norsk plan

Danmark har tidligere forpliktet seg til å levere 35 gigawatt havvind innen 2050, men produserer foreløpig bare 2,3 gigawatt til havs.

Regjeringen i Norge lanserte nylig en plan for utbygging av 30 gigawatt havvind innen 2040. Det tilsvarer nesten den samlede norske vannkraften i dag.

– Utbygging av havvind er ytterst viktig, ikke bare i kampen mot klimaendringer. Det er også et avgjørende element i å bli uavhengig av fossilt brensel fra Russland, sier Ursula von der Leyen til Jyllands-Posten.

Må samarbeide

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne gleder seg over satsingen på havvind, men mener Norge må satse mer og raskere enn det regjeringen har lagt opp til og samarbeide med resten av Europa om utbygging.

EUs havvindsatsing er svær, og utbyggingen må skje på naturens premisser. Det er viktig at nordsjølandene, inkludert Norge, samarbeider for å sørge for at naturhensyn ivaretas når Nordsjøen blir Europas batteri. Både EU, Norge, klimaet og naturen taper på at Norge kjører sololøp i energipolitikken, sier han.

– De siste tre årene har Equinor brukt svimlende 56 milliarder kroner på å lete etter mer olje og gass, og Equinor tjener hinsides store summer på grunn av krigen i Ukraina. Vi trenger et omstillingsfond for fornybarsatsing som finansieres av oljenæringen, slik MDG har foreslått. Nå må Støre holde sitt løfte om å bygge et grønt skifte på oljas rygg, sier Hansson.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse