Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 mai 2022 14:07
Del på Facebook
Danmark, Tyskland, Belgia og Nederland varsler storsatsing på havvind. Dette bildet er fra et av Equinors vindmølleanlegg utenfor kysten av England. Foto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB
Danmark, Tyskland, Belgia og Nederland varsler storsatsing på havvind. Dette bildet er fra et av Equinors vindmølleanlegg utenfor kysten av England. Foto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB

Danmark, Tyskland, Nederland og Belgia avtalte onsdag sammen å tidoble havvind-kapasiteten i Nordsjøen til minst 150 gigawatt innen 2050.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Tysklands statsminister Olaf Scholz, Nederlands statsminister Mark Rutte og Belgias statsminister Alexander De Croo møttes onsdag i Esbjerg i Danmark og undertegnet der en avtale om havvind. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen var også til stede.

– Vi skal utfase Putins gass, vi vil skape tusenvis av arbeidsplasser, og vi vil skape en grønnere og sikrere framtid for oss alle, sa Frederiksen på et pressemøte i Esbjerg onsdag.

– Dersom vi skal høste all vind som høstes kan i Nordsjøen, blir vi nødt til å gjøre det i fellesskap. Nordsjøen kan gi ganske mye, og det er også derfor dette tette samarbeidet nå blir innledet, sa Frederiksen til Jyllands-Posten tidligere.

Halvparten av EU

Å bygge ut havvindanlegg som kan produsere 150 gigawatt, vil koste nærmere 1.400 milliarder kroner, men vil også kunne forsyne rundt 230 millioner europeiske husstander med grønn energi.

Rundt halvparten av EUs innbyggere vil dermed kunne få elektrisitet fra vindmøller til havs, men EU-kommisjonen har anslått at det trengs 300 gigawatt havvind i EU fram mot 2050.

– Nå sier vi fire land at vi i hvert fall kan levere halvparten av dette, sier Frederiksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk plan

Danmark har tidligere forpliktet seg til å levere 35 gigawatt havvind innen 2050, men produserer foreløpig bare 2,3 gigawatt til havs.

Regjeringen i Norge lanserte nylig en plan for utbygging av 30 gigawatt havvind innen 2040. Det tilsvarer nesten den samlede norske vannkraften i dag.

– Utbygging av havvind er ytterst viktig, ikke bare i kampen mot klimaendringer. Det er også et avgjørende element i å bli uavhengig av fossilt brensel fra Russland, sier Ursula von der Leyen til Jyllands-Posten.

Må samarbeide

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne gleder seg over satsingen på havvind, men mener Norge må satse mer og raskere enn det regjeringen har lagt opp til og samarbeide med resten av Europa om utbygging.

EUs havvindsatsing er svær, og utbyggingen må skje på naturens premisser. Det er viktig at nordsjølandene, inkludert Norge, samarbeider for å sørge for at naturhensyn ivaretas når Nordsjøen blir Europas batteri. Både EU, Norge, klimaet og naturen taper på at Norge kjører sololøp i energipolitikken, sier han.

– De siste tre årene har Equinor brukt svimlende 56 milliarder kroner på å lete etter mer olje og gass, og Equinor tjener hinsides store summer på grunn av krigen i Ukraina. Vi trenger et omstillingsfond for fornybarsatsing som finansieres av oljenæringen, slik MDG har foreslått. Nå må Støre holde sitt løfte om å bygge et grønt skifte på oljas rygg, sier Hansson.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Bløffen om Eksportveien
Har du konkrete tall for ca hvor mye delen med fastlandsforbindelse fra Gossen via Oterøy vil koste? Finner ikke noe ...
Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Møreaksen = svindel
@Terje SundsbøLitt dumt å legge inn link til artikler som ligger bak betalingsmur. Ikke alle som har abo på RB. 
Terje Sundsbø 7 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Det er tydelig at ekko-kammeret her inne ikke liker å bli forstyrret. De leser ikke kritikk av deres favoritt-forfattere. Motargumenter ...
@Anne Mari SandshamnDu gidder ikke kaste bort din tid og meninger, skriver du, men du gidder å bruke tid på å servere ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen = svindel
Prisøkningene er nå innkalkulert i Møreaksen: https://www.rbnett.no/nyheter/i/z7JRg9/e39-aalesund-molde-blir-dyrere-og-kanskje-litt-forsinkaHvem er det som forsøker seg på svindel? Det er mye stål i flytebroene ...
Terje Sundsbø 9 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Hofseth synes å ha en generell forakt for fagfolk, i likhet med mange andre motstandere av Møreaksen. I hvert fall ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte