Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
01 juni 2022 09:57
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

E-sigaretter med nikotin kan gi helseskadelige effekter for brukeren, viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

Instituttet konkluderer med at basert på nåværende kunnskap kan e-sigarettbruk med nikotin gi skadelige helseeffekter på blant annet luftveier og hjerte- og karsystemet.

Det kan også utgjøre en risiko for mor og barn under svangerskapet, og det kan påvirke utvikling av hjernen, slik som også andre nikotinholdige produkter kan gjøre, ifølge FHI.

De trekker samtidig fram at de fleste studiene som gjelder e-sigaretter, bare har sett på effekter ved kortvarig bruk, og at det ikke finnes langtidsstudier.

Nye EU-regler

– Likevel er kunnskapsgrunnlaget tilstrekkelig til å konkludere med at bruk av e-sigaretter kan gi helseskader, sier seniorforsker Rune Becher ved FHI.

annonse

E-sigaretter utgjør en sammensatt produktgruppe med stor variasjon i produkttyper og innhold i e-sigarettvæsken. Det gjør at det også vil være stor variasjon i hva den enkelte bruker blir eksponert for.

I Norge er det lov å selge e-sigaretter med nikotinfri e-væske. Det har foreløpig vært ulovlig å selge e-væske med nikotin, men privatpersoner kan på visse vilkår importere en avgrenset mengde til eget bruk. Det er vedtatt nye regler som vil tillate salg av e-væske med nikotin i Norge, basert på tobakksdirektivet til EU.

Kjerkol: Bekymringsfulle funn

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier funnene er bekymringsfulle. Hun understreker at helsemyndighetene følger med på kunnskapsutviklingen.

– Regjeringen ønsker å hindre bruk av e-sigaretter blant unge, og å beskytte barn og unge mot avhengighet og helserisiko. Derfor vil vi følge opp forslagene om smaksforbud og standardisert innpakning som var på høring i fjor, sier Kjerkol.

Forslaget om å heve aldersgrensen for e-sigaretter vil bli utrede ytterligere. Kjerkol sier regjeringen vil følge dette opp i en ny tobakksstrategi.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

@Anne Mari SandshamnDine 3 første linker viser til prioriteringene fra mai, før revidert statsbudsjett nå i september. Og som du påviser – ...
Frode Hoseth 4 timer siden Et utspekulert verktøy
Idag den 07.10.2022 er Norges dag der Den Norske Nobelkomiteen sender signaler om (grunnleggende) menneskerettigheter, demokratiet og fredelig sameksistens for ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLest denne Terje? : https://www.veier24.no/artikler/her-er-lista-vegvesenet-prioriterer-disse-store-veiprosjektene/519367   MA er ikke nevnt engang på noen av listene for de neste 5 år -  fakta ...
Mange gode nyheter for Møreaksen i statsbudsjettet. F.eks. gratis ferger til Otrøya og Gossen, noe som vil øke andelen av ...
Anne Mari Sandshamn 21 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLaaaaangt derifra gitt :) MA er gravlagt :) 
@Anne Mari SandshamnBevilgningene til MA kommer når bompengeproposisjonen er ferdig, tidligst i revidert 2023-budsjett, eller på statsbudsjettet for 2024.
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte