Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 juni 2022 09:24
Del på Facebook
Næringsminister Jan Christian Vestre opplyste tirsdag at regjeringen er villig til å omgjøre kriselånet til SAS på 1,5 milliarder kroner til aksjer. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Næringsminister Jan Christian Vestre opplyste tirsdag at regjeringen er villig til å omgjøre kriselånet til SAS på 1,5 milliarder kroner til aksjer. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Regjeringen vil ikke gå inn med mer egenkapital i SAS, men er villig til å omgjøre et lån på 1,5 milliarder kroner til aksjer under gitte vilkår.

– Regjeringen har etter en helhetlig vurdering besluttet at det ikke er aktuelt å gå inn med mer egenkapital i SAS. Regjeringen har også besluttet at vi, under gitte forutsetninger og vilkår, kan akseptere å la hele eller deler av den utestående gjelden bli konvertert til aksjer dersom det blir nødvendig, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) på en pressekonferanse tirsdag morgen.

SAS skylder den norske staten 1,5 milliarder kroner etter at flyselskapet fikk norsk krisehjelp under pandemien.

Regjeringen har tidligere åpnet for at dette kan bli omgjort til aksjer.

Stiller krav

Vestre understreket at regjeringens beslutning ikke må oppfattes som noe endelig løfte om hjelp til det kriserammede flyselskapet.

– Det vi har sagt er at under gitte forutsetninger, så er vi villig til å gå i den retningen – å omgjøre gjeld til egenkapital.

– Men det forutsetter at restruktureringsplanen er tilstrekkelig, at den er troverdig og kraftfull nok til å løse den krisen SAS står overfor og at alle kreditorene bidrar, sa Vestre.

Den norske stat kan dermed igjen indirekte ende opp med å bli aksjonær i SAS. Men staten ser ikke for seg å bli noen langsiktig eier, understreker Vestre. Han sier at det har vært god dialog mellom staten, rådgiverne og SAS og påpeker at staten hele tiden har vært opptatt av å være en konstruktiv og ansvarlig kreditor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store kostnadskutt

Den danske regjeringen opplyste 10. juni at de vil ettergi gjeld og øke sin eierandel. Svenske myndigheter har gjort det klart at de ikke vil bla opp mer penger til det kriserammede selskapet, men de vil bidra til gjeldssaneringen ved å omdanne 4 milliarder kroner i gjeld til aksjer.

Kriserammede SAS er i gang med en omfattende omstruktureringsplan der det er varslet store kostnadskutt for å holde selskapet flytende i framtiden. Norge solgte seg ut av SAS i 2018.

Onsdag kan selskapet bli rammet av en omfattende pilotstreik dersom meklingen mellom pilotforeningene og SAS ikke fører fram.

SAS har i sin redningsplan skissert at de må redusere gjelden med 20 milliarder kroner.

– Vi setter pris på dagens kunngjøring fra regjeringen om å konvertere gjeld til aksjer. Det er et viktig skritt for at SAS forward skal lykkes, sier flyselskapet i en kommentar.

SAS-ledelsens redningsplan, SAS forward, ble lagt fram i februar. Planen er å konvertere gjeld til aksjer og å hente inn ny kapital. I tillegg skal selskapet redusere kostnader og skaffe nye investorer.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Bjørn Arild Reed Jacobsen 5 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Å legge seg ut med Rasmussen er ingen enkel oppgave. Der folk synser, tror og påstår uverifiserte "sannheter" møter RR ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Når det gjelder selve reisetidene, kan det være greit å benytte relevante målepunkt. Jeg har brukt disse punktene:Hjelset: https://goo.gl/maps/r9DxyE6dAyRWc4Pu6Kristiansund: https://goo.gl/maps/2oE9cz1jA3vn1QEM8Jeg ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
En oppklaring om nærhet. Hvilket sykehus vil en ambulansesjåfør velge: det som er nærmest i antall kilometer, eller det som ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Siden Frank Sve mener at Romsdalsaksen er et risikofritt alternativ, så må han ha full tillit til de som har ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Om noen savner et lite historisk tilbakeblikk, så kan dette være noe: https://www.tk.no/kritiske-sporsmal-til-ordforer-kjell-neergaard/o/5-51-940257
jon ingar eik 1 dager siden Møreaksen og tillit
SVV har angående lojal, er kun det til seg selv, og sine kameraderi kammerater lokalt, ansvar til jordskjelv, sikkerhet, og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte