Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 juni 2022 10:42
Del på Facebook
Flyteknikerne skal nå tilbake på arbeid etter at flytekniker-konflikten avsluttes. Men flyselskapene vil fremdeles merke effektene av konflikten en stund fremover. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Flyteknikerne skal nå tilbake på arbeid etter at flytekniker-konflikten avsluttes. Men flyselskapene vil fremdeles merke effektene av konflikten en stund fremover. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Flytekniker-konflikten avsluttes med tvungen lønnsnemnd. Det blir møtt med glede hos flyselskapene, som likevel varsler en del etterslep i flytrafikken.

– Jeg har dessverre ikke hatt noe annet valg enn å gå til tvungen lønnsnemnd, sa arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) på et pressetreff tirsdag formiddag.

Flyteknikerne gikk til streik lørdag 18. juni etter at meklingen ble brutt. Streiken ble trappet opp en uke senere, og NHO svarte med å iverksette lockout, som medførte at de 450 flyteknikerne i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) ble nektet å møte opp på jobb.

Hundrevis av flyavganger har blitt kansellert, og manges sommerferier har gått i vasken. Men det var da konflikten medførte trøbbel for ambulanseflyene – og dermed fare for liv og helse – at regjeringen så seg nødt til å gripe inn.

Nærmere bestemt mente Helsetilsynet at dette vil gå utover kritisk syke pasienter som er avhengig av å bli fraktet over lengre avstander.

Lite glad for å gripe inn

Mjøs Persen sier hun misliker sterkt at ansvaret ble skjøvet over på regjeringen, som ikke fikk noe annet valg enn å avblåse streiken.

– Det er klart at når det oppstår fare for liv og helse, så må alltid det gå foran. Selv om jeg er lite glad for å gjøre dette, så er det riktig avgjørelse når varslet fra Helsetilsynet er av en slik karakter at de sier at fare for liv og helse vil oppstå, sier hun til NTB.

Tirsdag morgen kalte hun partene ved NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) inn til et møte. Der spurte hun partene om de så noen mulighet for en løsning, hvorpå begge partene svarte nei.

Dermed ble tvungen lønnsnemnd siste utvei. Partene ble i samme slengen bedt om å gjenoppta arbeidet så snart som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyselskapene varsler etterslep

Widerøe har måttet innstille hundrevis av avganger de siste dagene. De er glade for at konflikten nå er over, men varsler at det vil ta tid før trafikken er tilbake til normalen.

– Det vil ta dager, og det kan ta uker før vi er der vi ville ha vært foruten konflikten. Nå vil passasjerene kunne bli ombooket til nye flyginger, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til NTB.

Både SAS og Norwegian opplyser også til NTB at det vil bli noe etterslep som følge av konflikten, men at de sikter på å gjenoppta normal drift så raskt som mulig.

Også Luftambulansetjenesten opplyser at de venter noe etterslep.

– Årsaken til dette er at reisetiden til basene kan ta mellom 6 og 12 timer. Noen av teknikerne som nå skal på jobb, bruker rutefly, og det kan ta tid, sier kommunikasjonsrådgiver Elin Åsbakk Lind i Luftambulansetjenesten i en pressemelding.

Skuffelse hos NFO

NFO er skuffet over at det hele endte med tvungen lønnsnemnd. Samtidig er de klare på at arbeidet skal gjenopptas umiddelbart.

– Vi er veldig lei oss for det og så ikke dette som nødvendig. For her har vi vært åpne for å gi dispensasjoner for å unngå det, men NHO har opprettholdt at det er umulig gi dispensasjoner, som Babcock ba om for ambulansetjenesten, sier NFO-leder Jan Skogseth til NTB.

NHO Luftfart understreker at de hele veien har forsøkt å finne en løsning gjennom forhandlinger og mekling. De respekterer regjeringens beslutning, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til NTB.

– Konflikten kom på et svært krevende tidspunkt i norsk økonomi og flybransjen, og har vært en stor belastning for alle som har blitt berørt. Dette har rammet både reisende og norske bedrifter. Det er beklagelig, mener Lothe.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Bjørn Arild Reed Jacobsen 4 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Å legge seg ut med Rasmussen er ingen enkel oppgave. Der folk synser, tror og påstår uverifiserte "sannheter" møter RR ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Når det gjelder selve reisetidene, kan det være greit å benytte relevante målepunkt. Jeg har brukt disse punktene:Hjelset: https://goo.gl/maps/r9DxyE6dAyRWc4Pu6Kristiansund: https://goo.gl/maps/2oE9cz1jA3vn1QEM8Jeg ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
En oppklaring om nærhet. Hvilket sykehus vil en ambulansesjåfør velge: det som er nærmest i antall kilometer, eller det som ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Siden Frank Sve mener at Romsdalsaksen er et risikofritt alternativ, så må han ha full tillit til de som har ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Om noen savner et lite historisk tilbakeblikk, så kan dette være noe: https://www.tk.no/kritiske-sporsmal-til-ordforer-kjell-neergaard/o/5-51-940257
jon ingar eik 1 dager siden Møreaksen og tillit
SVV har angående lojal, er kun det til seg selv, og sine kameraderi kammerater lokalt, ansvar til jordskjelv, sikkerhet, og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte