Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
17 juli 2022 11:34
Del på Facebook
BankID på mobil skal bort og erstattes med en app. Illustrasjonsfoto: Ali Zare / NTB
BankID på mobil skal bort og erstattes med en app. Illustrasjonsfoto: Ali Zare / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Digital betaling ved hjelp av BankID på mobil fases ut til fordel for ny app. Utfasingen starter i september, og målet er at BankID skal kunne brukes livet ut.

Det opplyser Jan Bjerved, som er leder for BankID.

Annonse
Annonse

Han sier at årsaken til at mobilmetoden byttes ut, er fordi BankID på app vil gjøre det lettere å bruke og mer tilgjengelig for flere. I tillegg skal det spare brukerne for tid.

BankID er en personlig elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nettet, altså et slags digitalt pass for å bekrefte hvem du er.

Begrensninger

Bjerved påpeker at det er begrenset hva BankID på mobil kan brukes til, blant annet når det gjelder signering av dokumenter.

– BankID på app støtter flere brukstilfeller enn BankID på mobil. Tjenesten har heller ingen kostnader for brukerne og krever kun datatrafikk for å fungere. Dette gjør også tjenesten mer stabil og pålitelig for brukerne, sier han.

Å bruke vanlig BankID med kodebrikke eller app koster ingenting. Noen teleoperatører tar betalt for BankID på mobil fordi denne tjenesten er knyttet til sim-kortet på mobilen.

Utfasing fra høsten av

Utfasingen starter i høst mellom september og november. Første steg er å stanse alle nye aktiveringer av BankID på mobil.

Bjerved anbefaler derfor å laste ned appen så snart du får beskjed fra din bank om at det nærmer seg, for en smidig overgang.

– BankID på mobil vil fortsatt fungere for dem som har tjenesten aktivert, sier han.

Annonse
Annonse

– Men siden tjenesten er knyttet til mobilens sim-kort, vil de som mister mobilen, bytter mobiloperatør eller får nytt sim-kort etter at det er stoppet for nye aktiveringer, også miste tilgangen til BankID på mobil. Da må de heller velge app eller kodebrikke som alternativ, sier han videre.

Anbefaling: Husk passord

Bjerved sier at det kan oppstå problemer med å aktivere appen fordi da kreves det at man har et aktivt BankID-sertifikat fra banken. Det er ikke det samme som BankID på mobil, understreker han.

– Trofaste BankID på mobilbrukere kan oppleve at deres BankID-sertifikat er utløpt hvis de ikke har brukt kodebrikken på lang tid, og at de ikke får aktivert BankID-appen. Vi vil derfor oppfordre folk til å sjekke om de har et aktivt BankID-sertifikat før de laster ned BankID-appen, sier Bjerved.

Dette kan sjekkes via Min Side på BankID.no, som gir en oversikt over hvilke BankID-sertifikat som er aktive. Dersom man ikke har et aktiv BankID-sertifikat, må det bestilles gjennom banken man bruker – gjerne i god tid på grunn av leveringstiden, sier Bjerved.

App-brukerne må også huske sitt BankID-passord når de skal logge inn og signere i appen. De som ikke husker passordet sitt, kan bestille nytt i banken.

Ansiktsgjenkjenning

Til høsten oppdateres BankID-appen med biometri, altså kan brukerne bruke ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller pinkode i BankID-appen.

– Der dagens løsning tar omtrent 30 sekunder, vil innloggingen med BankID-appen ta under 10 sekunder når vi lanserer biometri, sier Bjerved.

– Denne innloggingen vil folk bruke i flere og flere situasjoner. Hvis du skal signere avtaler som krever ekstra sikkerhet, må du fortsatt bruke personlig passord, sier han videre.

Nærmere hundre banker i Norge tilbyr BankID-appen, mens noen banker har sin egen kodeapp for BankID. Du vil få informasjon fra din bank om hvilken app du skal benytte.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse