Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 august 2022 13:47
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Strømprisene i både Sørøst- og Sørvest-Norge setter nye rekorder fredag med et gjennomsnitt på henholdsvis 4,72 og 6,25 kroner kilowattimen.

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 6,25 kroner per kilowattime fredag og en makspris på 6,97 kroner. Sørøst- og Vest-Norge får en snittpris på 4,72 kroner kilowattimen og en makspris på 5 kroner, melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider.

I Midt-Norge blir prisen 0,16 kroner, og i Nord-Norge blir prisen 0,1 kroner.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Snittprisen i landet vil fredag ligge på 3,18 kroner per kWh. Det er 0,22 kroner høyere enn på torsdag og 2,47 kroner høyere enn samme dag i fjor.

annonse

Midt-Norge får en døgnpris på 0,11 kroner per kWh, mens Nord-Norge får en døgnpris på 0,095 kroner.

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie. I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Den laveste kWh-prisen fredag blir mellom klokken 4 og 5 på natten i Nord- og Midt-Norge, da på 0,066 kroner. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst- og Vest-Norge 4,49 kroner og Sørvest-Norge 5,30 kroner.

Onsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 6,24 og 0,0057 kroner per kWh. Samme dag i fjor var den på 0,95 og 0,27 kroner per kWh.

annonse

Fakta om Salman Rushdie

• Salman Rushdie (75) er en britisk forfatter av indisk opprinnelse som er bosatt i New York.

• Rushdie er mest kjent for kontroversen rundt hans roman «Sataniske vers» fra 1988, som mange muslimer oppfattet som blasfemisk og krenkende. Boken er forbudt i India og i flere muslimske land.

• Uroen rundt boka eskalerte da Irans daværende leder, ayatolla Ruhollah Khomeini, utstedte en såkalt fatwa og erklærte at Rushdie burde drepes. Det samme gjaldt utgivere av «Sataniske vers».

• I 1991 ble bokens japanske oversetter, Hitoshi Igarashi, knivdrept på Tsukuba-universitetet der han arbeidet. Bokens italienske oversetter, Ettore Capriolo ble utsatt for et attentat samme år, men han overlevde. I 1993 ble Rushdies norske forlegger William Nygaard skutt gjentatte ganger, men han overlevde angrepet.

• Rushdie har levd med politibeskyttelse i flere tiår, og han gikk lenge under dekknavnet Joseph Anton.

• I 1998 erklærte den iranske regjeringen at den ikke lenger ønsket at Rushdie skulle drepes. Etter dette har iranske myndigheter kommet med ulike, motstridende uttalelser om saken.

• Rushdie har utgitt en rekke romaner etter «Sataniske vers». Hans bok «Maurerens siste sukk» fra 1995 ble forbudt i India på grunn av harselering med en fremstående hindufundamentalisk politiker.

(Kilder: NTB, Store norske leksikon)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnJoda, jeg kan se for meg et slikt scenario, en skyssbåt stor nok til å ta imot flere tusen passasjerer ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnHvordan kan jeg gi andre linker med tilsvarende innhold, når slike linker ikke finnes? Og ikke prøv å kverulere med ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøHvorfor? Er du ikke voksen nok til å svare på det du blir etterspurt? Eller er sannheten at du ikke ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøPoenget er at siden du og RR sammeligner og påstår det er MYE verre at Gossen og Otrøya blir uten ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnHva er poenget med spørsmålet ditt? Det har jo ingen relevans til saken. Du kunne like gjerne spurt om jeg ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnKanskje du kan gi eksempler på andre linker som på tilsvarende måte underbygger synspunktene som presenteres?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte