Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 august 2022 13:47
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Strømprisene i både Sørøst- og Sørvest-Norge setter nye rekorder fredag med et gjennomsnitt på henholdsvis 4,72 og 6,25 kroner kilowattimen.

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 6,25 kroner per kilowattime fredag og en makspris på 6,97 kroner. Sørøst- og Vest-Norge får en snittpris på 4,72 kroner kilowattimen og en makspris på 5 kroner, melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider.

I Midt-Norge blir prisen 0,16 kroner, og i Nord-Norge blir prisen 0,1 kroner.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Snittprisen i landet vil fredag ligge på 3,18 kroner per kWh. Det er 0,22 kroner høyere enn på torsdag og 2,47 kroner høyere enn samme dag i fjor.

Annonse
Annonse

Midt-Norge får en døgnpris på 0,11 kroner per kWh, mens Nord-Norge får en døgnpris på 0,095 kroner.

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie. I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Den laveste kWh-prisen fredag blir mellom klokken 4 og 5 på natten i Nord- og Midt-Norge, da på 0,066 kroner. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst- og Vest-Norge 4,49 kroner og Sørvest-Norge 5,30 kroner.

Onsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 6,24 og 0,0057 kroner per kWh. Samme dag i fjor var den på 0,95 og 0,27 kroner per kWh.

Annonse
Annonse

Fakta om Salman Rushdie

• Salman Rushdie (75) er en britisk forfatter av indisk opprinnelse som er bosatt i New York.

• Rushdie er mest kjent for kontroversen rundt hans roman «Sataniske vers» fra 1988, som mange muslimer oppfattet som blasfemisk og krenkende. Boken er forbudt i India og i flere muslimske land.

• Uroen rundt boka eskalerte da Irans daværende leder, ayatolla Ruhollah Khomeini, utstedte en såkalt fatwa og erklærte at Rushdie burde drepes. Det samme gjaldt utgivere av «Sataniske vers».

• I 1991 ble bokens japanske oversetter, Hitoshi Igarashi, knivdrept på Tsukuba-universitetet der han arbeidet. Bokens italienske oversetter, Ettore Capriolo ble utsatt for et attentat samme år, men han overlevde. I 1993 ble Rushdies norske forlegger William Nygaard skutt gjentatte ganger, men han overlevde angrepet.

• Rushdie har levd med politibeskyttelse i flere tiår, og han gikk lenge under dekknavnet Joseph Anton.

• I 1998 erklærte den iranske regjeringen at den ikke lenger ønsket at Rushdie skulle drepes. Etter dette har iranske myndigheter kommet med ulike, motstridende uttalelser om saken.

• Rushdie har utgitt en rekke romaner etter «Sataniske vers». Hans bok «Maurerens siste sukk» fra 1995 ble forbudt i India på grunn av harselering med en fremstående hindufundamentalisk politiker.

(Kilder: NTB, Store norske leksikon)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 10 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse