Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 september 2022 06:22
Del på Facebook
Ola Elvestuen i Venstre oppfordrer olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til å klistre seg tett på EU i energispørsmålet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Ola Elvestuen i Venstre oppfordrer olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til å klistre seg tett på EU i energispørsmålet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Venstres Ola Elvestuen mener det er uheldig at Norge er satt på gangen under EUs krisemøte fredag. I forkant er det varslet store endringer i energimarkedet.

Fredag formiddag samles EUs 27 energiministre til et hastemøte i EU-rådet om energikrisen i Europa, som stadig vokser i omfang. På bordet ligger flere forslag til hastetiltak for å få ned de skyhøye strømprisene på kontinentet – og i Norden.

annonse

Men Norge kommer ikke til å være i rommet når forslagene blir diskutert. Forklaringen er ganske enkelt at vi ikke er med i EU.

Det er uheldig at Norge ikke får ta del i debatten, mener Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen.

– Det viser ulempen ved ikke å være medlem av EU. Vi er lenger unna beslutningene, sier Elvestuen, som er tidligere klima- og miljøminister i Solberg-regjeringen.

Etterlyser invitasjon

Olje- og energidepartementet bekrefter til NTB at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ikke kommer til å være til stede på energikrisemøtet i Brussel fredag. Regjeringen har heller ikke blitt konsultert av EU om hvilke grep som kan tas, skriver VG.

Elvestuen mener Aasland fremover må klistre seg så tett på det europeiske samarbeidet som mulig og utnytte tilgangen han har til høytstående politikere i ulike deler av EU-systemet.

– Det er viktig at han bruker alle kanaler han har, sier Elvestuen, som også sender et stikk til EU:

– Det er spesielt at Norge ikke er invitert inn i dette møtet. Vi er en integrert del av EU-samarbeidet på energiområdet. Da burde vi få ta del i diskusjonene, selv om vi ikke er med og fatter beslutningene, sier han.

annonse

– Ville vært en fordel

Aasland forsikrer om at han holder kontakten med sine europeiske kolleger.

– Det ville selvsagt vært en fordel for Norge om vi kunne vært med på dette møtet, men vi kommer uansett til å følge utviklingen og vil fortsette å ha tett kontakt med EU fremover, sier han.

Neste måned samles EUs energiministre til nok et møte i Praha, denne gangen uformelt. Hit er Norge invitert til å delta.

Regjeringen har også meldt Norge inn i en felles innsatsgruppe med EU-medlem Sverige for å styrke energisikkerheten i Norden. En av gruppens oppgaver er å «følge med på de pågående diskusjonene internt i EU og eventuelle nye forslag til el-markedsdesign fra EU-kommisjonen», skriver regjeringen i en pressemelding.

Jobber med krisemekanisme

Det var forrige uke EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kunngjorde at kommisjonen jobber med en krisemekanisme for det europeiske energimarkedet.

– Den voldsomme veksten i strømprisene viser nå begrensningene i hvordan strømmarkedet er utformet, sa von der Leyen da nyheten ble kjent.

Blant tiltakene EU-landene skal ta stilling til på fredag, er et pristak på russisk gass, skattlegging av visse typer strømproduksjon og finansiell støtte til sårbare forbrukere.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø Nylig Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnJoda, jeg kan se for meg et slikt scenario, en skyssbåt stor nok til å ta imot flere tusen passasjerer ...
Terje Sundsbø 1 minutter siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnHvordan kan jeg gi andre linker med tilsvarende innhold, når slike linker ikke finnes? Og ikke prøv å kverulere med ...
Anne Mari Sandshamn 5 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøHvorfor? Er du ikke voksen nok til å svare på det du blir etterspurt? Eller er sannheten at du ikke ...
Anne Mari Sandshamn 5 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøPoenget er at siden du og RR sammeligner og påstår det er MYE verre at Gossen og Otrøya blir uten ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnHva er poenget med spørsmålet ditt? Det har jo ingen relevans til saken. Du kunne like gjerne spurt om jeg ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnKanskje du kan gi eksempler på andre linker som på tilsvarende måte underbygger synspunktene som presenteres?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte