Venstres Ola Elvestuen mener det er uheldig at Norge er satt på gangen under EUs krisemøte fredag. I forkant er det varslet store endringer i energimarkedet.
Fredag formiddag samles EUs 27 energiministre til et hastemøte i EU-rådet om energikrisen i Europa, som stadig vokser i omfang. På bordet ligger flere forslag til hastetiltak for å få ned de skyhøye strømprisene på kontinentet – og i Norden.
Men Norge kommer ikke til å være i rommet når forslagene blir diskutert. Forklaringen er ganske enkelt at vi ikke er med i EU.
Det er uheldig at Norge ikke får ta del i debatten, mener Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen.
– Det viser ulempen ved ikke å være medlem av EU. Vi er lenger unna beslutningene, sier Elvestuen, som er tidligere klima- og miljøminister i Solberg-regjeringen.
Etterlyser invitasjon
Olje- og energidepartementet bekrefter til NTB at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ikke kommer til å være til stede på energikrisemøtet i Brussel fredag. Regjeringen har heller ikke blitt konsultert av EU om hvilke grep som kan tas, skriver VG.
Elvestuen mener Aasland fremover må klistre seg så tett på det europeiske samarbeidet som mulig og utnytte tilgangen han har til høytstående politikere i ulike deler av EU-systemet.
– Det er viktig at han bruker alle kanaler han har, sier Elvestuen, som også sender et stikk til EU:
– Det er spesielt at Norge ikke er invitert inn i dette møtet. Vi er en integrert del av EU-samarbeidet på energiområdet. Da burde vi få ta del i diskusjonene, selv om vi ikke er med og fatter beslutningene, sier han.
– Ville vært en fordel
Aasland forsikrer om at han holder kontakten med sine europeiske kolleger.
– Det ville selvsagt vært en fordel for Norge om vi kunne vært med på dette møtet, men vi kommer uansett til å følge utviklingen og vil fortsette å ha tett kontakt med EU fremover, sier han.
Neste måned samles EUs energiministre til nok et møte i Praha, denne gangen uformelt. Hit er Norge invitert til å delta.
Regjeringen har også meldt Norge inn i en felles innsatsgruppe med EU-medlem Sverige for å styrke energisikkerheten i Norden. En av gruppens oppgaver er å «følge med på de pågående diskusjonene internt i EU og eventuelle nye forslag til el-markedsdesign fra EU-kommisjonen», skriver regjeringen i en pressemelding.
Jobber med krisemekanisme
Det var forrige uke EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kunngjorde at kommisjonen jobber med en krisemekanisme for det europeiske energimarkedet.
– Den voldsomme veksten i strømprisene viser nå begrensningene i hvordan strømmarkedet er utformet, sa von der Leyen da nyheten ble kjent.
Blant tiltakene EU-landene skal ta stilling til på fredag, er et pristak på russisk gass, skattlegging av visse typer strømproduksjon og finansiell støtte til sårbare forbrukere.
(©NTB)