Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
12 september 2022 09:14
Del på Facebook
Fra venstre: Daglig leder i Komputor, Fride Bae, leder i Simployer Capitech, Øyvind Taknæs, lærling i Simployer Capitech, Jonas Torset, daglig leder i West Elektro, Alf Hjelmaas, lærling i Simployer Capitech, Sigurd Brevik, lærling i Advanz, Eirik Aleksander Grødal og Roy Tvedt, rådgiver IT fagopplæring, Møre og Romsdal fylkeskommune. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Fra venstre: Daglig leder i Komputor, Fride Bae, leder i Simployer Capitech, Øyvind Taknæs, lærling i Simployer Capitech, Jonas Torset, daglig leder i West Elektro, Alf Hjelmaas, lærling i Simployer Capitech, Sigurd Brevik, lærling i Advanz, Eirik Aleksander Grødal og Roy Tvedt, rådgiver IT fagopplæring, Møre og Romsdal fylkeskommune. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke ble det avholdt pressekonferanse i MelloM kontorfellesskap i Kristiansund, i forbindelse med at opplærings- og kompetanseutviklingskontoret Komputor i Kristiansund har ansatt daglig leder og at selskapet har fått innvilget status som offisielt opplæringskontor for IT- og mediafag på vegne av Møre og Romsdal fylkeskommune.

Det nye selskapet Komputor, som ble stiftet i mai 2022, er organisert som et non-profitt samvirke. Medlemmer i Komputor SA er private og offentlige virksomheter med læreplasser innenfor IT og Mediafag i Møre og Romsdal.

Nyetableringen en resultat av tett samarbeid med Møre og Romsdal fylkeskommune og er støttet av Kristiansund kommune og flere sponsorer.

På vegne av medlemsbedriftene koordinerer og organiserer Komputor SA:

 • medlemsbedriftenes opplæringsvirksomhet innen rammen av Opplæringsloven
 • tiltak for rekruttering til IT og mediefag
 • kvalifiserings-/opplæringstiltak for ansatte i medlemsbedriftene
 • arbeid for at flest mulig lykkes med ønsket kompetanseutvikling
 • samarbeid med andre aktører med utfyllende interesser

Til stede på pressekonferansen var medlemsbedriftene Simployer Capitech, representert ved leder Øyvind Taknæs og West Elektro ved daglig leder Alf Hjelmaas, den nye daglige lederen i Komputor, Fride Bae, initiativtaker Nils Erik Pettersen fra ON Ocean Network og Roy Tvedt, rådgiver IT fagopplæring, Møre og Romsdal fylkeskommune.

I tillegg var IT- og media-lærlinger fra Simployer Capitech, Sigurd Brevik og Jonas Torset samt fra medlemsbedriften Advanz, Eirik Aleksander Grødal, representert.

Stort behov for fagarbeidere

Det er et stort behov for fagarbeidere i Møre og Romsdal og ser spesielt stort innenfor IT og mediafag. Dette skaper rekrutteringsutfordringer som er alvorlige både for hver enkelt virksomhet og for samfunnsutviklingen.

Det ble presentert eksempler på fagarbeiderbehov innen ulike bedrifter og virksomheter.

 • Programmere (IT-bedrifter, større firma, offentlige aktører)
 • Databehandling (datascience, databaser mv.) (alle)
 • Teknisk konsulent (SW installasjon, drift og vedlikehold) (IT-bedrifter)
 • Teknisk kundeservice (typisk behov for bedrifter med tekniske produkter, offentlige aktører)
 • Media, innholdsproduksjon, digital markedsføring (alle bransjer)
 • Serviceteknikere (mange bransjer, inkl. havindustri, eiendom, kultur og media)
 • ROV-operatører (inkl. droner)

5 nye fagbrev

I en bransje som tidligere kun hadde ett fagbrev, IKT-service, er det nå blitt hele fem.

Informasjonsteknologi og medieproduksjon er studiets navn på VG1, hvoretter man velger studeretning «Informasjonsteknologi» eller «Medieproduksjon» i VG2. Deretter velger man mellom følgende fag i VG3 / opplæring i bedrift:

Informasjonsteknologi

 • IT-driftstekniker
 • IT-utvikler

Medieproduksjon

 • Innholdsprodusent
 • Mediedesigner
 • Medietekniker

Opplæringskontoret vil fylle store behov

Tradisjonelt har lærlingekontrakter og toårige opplæringsløp vært forbeholdt større bedrifter med tilstrekkelige ressurser for å kunne følge opp lærlingene på en tilfredsstillende måte.

Med et opplæringskontor vil det være lettere også for mindre bedrifter til å ta inn lærlinger .

Ved at opplæringskontoret tar regi for koordinering mellom faginstanser, bedrift og lærling og sørger for kvalitetssikring av opplæringen, vil det muliggjøre flere medlemsbedrifter og læreplasser.

I tillegg kan opplæringskontoret sette sammen opplæringstilbud hvor flere medlemsbedrifter kan dele på en lærling. Det kan være aktuelt for bedrifter som har sesongpreget aktivitet, i typiske prosjektbaserte næringer eller i bedrifter hvor en rett og slett ikke ser seg mål på å tilby et toårig opplæringsløp alene.

Øyvind Taknæs, leder for Simployer Capitech, sier han sannsynligvis vil ha behov for kanskje to lærlinger per år. Han understreker utfordringene det er å finne tilstrekkelig kvalifisert fagpersonell for bedrifter med vekstmålsetninger. Han sier at opplæringskontoret i så måte er et kjærkomment og nødvendig tilbud både til eget selskap og bransjen forøvrig.

Alf Hjelmaas fra West Elektro som i en årrekke har erfaring med lærlinger og opplæringsløp innen elektrofag har også etterhvert behov for lærlinger innen IT-fag. Han roser også det nye tilbudet og understreker at lærlingekontrakter utover å få tilført nødvendig fagkompetanse i bedriften, også gir mulighet til å få utdannet og tilpasset fagarbeideren nettopp i egen bedrift.

Både Taknæs og Hjelmaas oppfordrer næringslivsaktører som har behov for fagkompetanse innen IT og mediafag om å bli med å bli med som medlemsbedrifter og lærebedrifter.

Samarbeid på tvers

Fride Bae, daglig leder i Komputor sier at de sammen med sine medlemsbedrifter, videregående skoler i fylket, NAV, Møre og Romsdal fylkeskommune, og Kunnskapstrening IT er klar for innsats.

– Nå trengs det flere gode lærebedrifter. I tillegg vil vi også gjerne høre fra bedrifter som kan tilby elever utplassering en gang per uke. Det er en veldig god mulighet til å komme i kontakt med fremtidige lærlinger på, avslutter hun.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 7 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse