Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
Steinar Melby
12 september 2022 09:14
Del på Facebook
Fra venstre: Daglig leder i Komputor, Fride Bae, leder i Simployer Capitech, Øyvind Taknæs, lærling i Simployer Capitech, Jonas Torset, daglig leder i West Elektro, Alf Hjelmaas, lærling i Simployer Capitech, Sigurd Brevik, lærling i Advanz, Eirik Aleksander Grødal og Roy Tvedt, rådgiver IT fagopplæring, Møre og Romsdal fylkeskommune. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Fra venstre: Daglig leder i Komputor, Fride Bae, leder i Simployer Capitech, Øyvind Taknæs, lærling i Simployer Capitech, Jonas Torset, daglig leder i West Elektro, Alf Hjelmaas, lærling i Simployer Capitech, Sigurd Brevik, lærling i Advanz, Eirik Aleksander Grødal og Roy Tvedt, rådgiver IT fagopplæring, Møre og Romsdal fylkeskommune. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke ble det avholdt pressekonferanse i MelloM kontorfellesskap i Kristiansund, i forbindelse med at opplærings- og kompetanseutviklingskontoret Komputor i Kristiansund har ansatt daglig leder og at selskapet har fått innvilget status som offisielt opplæringskontor for IT- og mediafag på vegne av Møre og Romsdal fylkeskommune.

Det nye selskapet Komputor, som ble stiftet i mai 2022, er organisert som et non-profitt samvirke. Medlemmer i Komputor SA er private og offentlige virksomheter med læreplasser innenfor IT og Mediafag i Møre og Romsdal.

Nyetableringen en resultat av tett samarbeid med Møre og Romsdal fylkeskommune og er støttet av Kristiansund kommune og flere sponsorer.

På vegne av medlemsbedriftene koordinerer og organiserer Komputor SA:

  • medlemsbedriftenes opplæringsvirksomhet innen rammen av Opplæringsloven
  • tiltak for rekruttering til IT og mediefag
  • kvalifiserings-/opplæringstiltak for ansatte i medlemsbedriftene
  • arbeid for at flest mulig lykkes med ønsket kompetanseutvikling
  • samarbeid med andre aktører med utfyllende interesser

Til stede på pressekonferansen var medlemsbedriftene Simployer Capitech, representert ved leder Øyvind Taknæs og West Elektro ved daglig leder Alf Hjelmaas, den nye daglige lederen i Komputor, Fride Bae, initiativtaker Nils Erik Pettersen fra ON Ocean Network og Roy Tvedt, rådgiver IT fagopplæring, Møre og Romsdal fylkeskommune.

I tillegg var IT- og media-lærlinger fra Simployer Capitech, Sigurd Brevik og Jonas Torset samt fra medlemsbedriften Advanz, Eirik Aleksander Grødal, representert.

Stort behov for fagarbeidere

Det er et stort behov for fagarbeidere i Møre og Romsdal og ser spesielt stort innenfor IT og mediafag. Dette skaper rekrutteringsutfordringer som er alvorlige både for hver enkelt virksomhet og for samfunnsutviklingen.

Det ble presentert eksempler på fagarbeiderbehov innen ulike bedrifter og virksomheter.

  • Programmere (IT-bedrifter, større firma, offentlige aktører)
  • Databehandling (datascience, databaser mv.) (alle)
  • Teknisk konsulent (SW installasjon, drift og vedlikehold) (IT-bedrifter)
  • Teknisk kundeservice (typisk behov for bedrifter med tekniske produkter, offentlige aktører)
  • Media, innholdsproduksjon, digital markedsføring (alle bransjer)
  • Serviceteknikere (mange bransjer, inkl. havindustri, eiendom, kultur og media)
  • ROV-operatører (inkl. droner)

5 nye fagbrev

I en bransje som tidligere kun hadde ett fagbrev, IKT-service, er det nå blitt hele fem.

Informasjonsteknologi og medieproduksjon er studiets navn på VG1, hvoretter man velger studeretning «Informasjonsteknologi» eller «Medieproduksjon» i VG2. Deretter velger man mellom følgende fag i VG3 / opplæring i bedrift:

Informasjonsteknologi

  • IT-driftstekniker
  • IT-utvikler

Medieproduksjon

  • Innholdsprodusent
  • Mediedesigner
  • Medietekniker

Opplæringskontoret vil fylle store behov

Tradisjonelt har lærlingekontrakter og toårige opplæringsløp vært forbeholdt større bedrifter med tilstrekkelige ressurser for å kunne følge opp lærlingene på en tilfredsstillende måte.

Med et opplæringskontor vil det være lettere også for mindre bedrifter til å ta inn lærlinger .

Ved at opplæringskontoret tar regi for koordinering mellom faginstanser, bedrift og lærling og sørger for kvalitetssikring av opplæringen, vil det muliggjøre flere medlemsbedrifter og læreplasser.

I tillegg kan opplæringskontoret sette sammen opplæringstilbud hvor flere medlemsbedrifter kan dele på en lærling. Det kan være aktuelt for bedrifter som har sesongpreget aktivitet, i typiske prosjektbaserte næringer eller i bedrifter hvor en rett og slett ikke ser seg mål på å tilby et toårig opplæringsløp alene.

Øyvind Taknæs, leder for Simployer Capitech, sier han sannsynligvis vil ha behov for kanskje to lærlinger per år. Han understreker utfordringene det er å finne tilstrekkelig kvalifisert fagpersonell for bedrifter med vekstmålsetninger. Han sier at opplæringskontoret i så måte er et kjærkomment og nødvendig tilbud både til eget selskap og bransjen forøvrig.

Alf Hjelmaas fra West Elektro som i en årrekke har erfaring med lærlinger og opplæringsløp innen elektrofag har også etterhvert behov for lærlinger innen IT-fag. Han roser også det nye tilbudet og understreker at lærlingekontrakter utover å få tilført nødvendig fagkompetanse i bedriften, også gir mulighet til å få utdannet og tilpasset fagarbeideren nettopp i egen bedrift.

Både Taknæs og Hjelmaas oppfordrer næringslivsaktører som har behov for fagkompetanse innen IT og mediafag om å bli med å bli med som medlemsbedrifter og lærebedrifter.

Samarbeid på tvers

Fride Bae, daglig leder i Komputor sier at de sammen med sine medlemsbedrifter, videregående skoler i fylket, NAV, Møre og Romsdal fylkeskommune, og Kunnskapstrening IT er klar for innsats.

– Nå trengs det flere gode lærebedrifter. I tillegg vil vi også gjerne høre fra bedrifter som kan tilby elever utplassering en gang per uke. Det er en veldig god mulighet til å komme i kontakt med fremtidige lærlinger på, avslutter hun.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrOgså kvalitetssikringen fra KS2 rapporten viser altså at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bompriser, er større enn med ferge.Utslippene ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har bedt om innsyn i Effekt-rapporten som SVV sende til TØI som utfyllende utrekningar som TØI/Dovre skulke kvalitetssikre.Det som ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEr klar over at SVV brukar standard programvare for beregningene.  Men, blir det meir riktig?Der er vel ei smertegrense for ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge.
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDette er di tolking Fram til 2022 tall er bompengesatsane det samme som det svv har brukt I grunnlagsmaterialet.  Det kan ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse