Helse Møre og Romsdal innrømmer at de ikke har prøvd å finne erstatter til gynekolog som ble sykemeldt! Med andre ord har de ikke snudd en eneste stein! Likevel har de via media skapt et inntrykk av at de virkelig har forsøkt, men feilet.
Først var det på grunn av nasjonal mangel på gynekologer. Bunadsgeriljaen påpekte at det er nok gynekologer i Norge, men at de anser helseforetakene som mindre attraktive arbeidsgivere. Neste argument var at spesialister ikke vil jobbe på mindre sykehus. Flere sykehus og fødeavdelinger er mindre enn sykehuset i Kristiansund og de holder åpent.
Bunadsgeriljaen har også påpekt at Helse Møre og Romsdal ikke har gjort nok for å rekruttere da det ble kjent at en gynekolog ble sykemeldt. Helseminister Kjerkol sa til VG 25. august at hun ikke deler Bunadsgeriljaens syn. Nå fremkommer det at det er verre enn Bunadsgeriljaen fryktet – helseforetaket har ikke gjort noe som helst for å kunne åpne avdelingen etter sommerstengingen!
Til Tidens Krav (10.09) uttaler Kippervik at årsaken til at helseforetaket ikke fortsatte videre rekruttering etter mai 2022 var at de følte de hadde god kontroll. Likevel gjenåpnet Helse Møre og Romsdal fødeavdelingen i Kristiansund bare DELVIS begrunnet med mangel på gynekologer og de uttrykte at bemanningen fortsatt var sårbar. Mulig de var fornøyd med det?
Og fortsatt sliter Helseforetaket med å telle antall gynekologer de hadde rekruttert til Kristiansund. Ansatte overleger var Skiphamn, Beltesprekke, Kippervik, Gerber og en femte gynekolog som etter planen skulle begynne i Kristiansund til høsten - 5 overleger. I tillegg var det to Lis-leger: Deepa og Krakeli og en pensjonert gynekolog, Rise, som skal jobbe 50 % poliklinisk. Krakelig er konstituert overlege, så allerede før sommeren var det 5 overleger på avdelingen. En lis-lege skal ut i svangerskapspermisjon og Krakeli skal fortsette spesialiseringen. Begge disse er erstattet av nye lis-leger. Hvordan kan en uforutsett hendelse, som en sykemelding velte hele lasset? Ifølge denne kabalen kunne de driftet videre. Og hvorfor la de ikke straks ut stillingsannonser eller kontaktet rekrutteringsbyrå da de fikk nyheten om en syk lege? Vi har også notert oss at Helse Møre og Romsdal brukte ett rekrutteringsbyrå. UNN fikk kritikk fordi de brukte 36 byråer i 2021. Sykehusinnkjøp har for legespesialister avtale med 14 rekrutteringsbyråer, 6 av de er på Helse Midt-Norges prioriteringsliste. Likevel utlyste Helse Møre og Romsdal en minikonkurranse hvor tre byråer deltok (ksu.no 7.09.22).
Eller er årsaken at de har ønsket å drifte Molde med 7 gynekologer i tilstedevakt? Etter det Bunadsgeriljaen kjenner til er det 5 gynekologer i Molde rekruttert fra utlandet. Med to gynekologer fra Kristiansund har de siden mai 2020 kunnet drifte 6-delt vaktordning med tilstedevakt. Helse Møre og Romsdal opplyser også at nyansatt gynekolog i Kristiansund starter i Molde. Selv om Kippervik går over til delt stilling mellom Kristiansund og St. Olavs vil to av de nyrekrutterte gynekologene i Kristiansund jobbe i Molde. Selv om Helsedirektoratets veileder «Et trygt fødetilbud» kun pålegger Kvinneklinikker med over 1500 fødsler og nyfødtintensiv å ha tilstedevakt vil Helse Møre og Romsdal nå også innføre dette på sine fødeavdelinger. Med gode selekteringsrutiner vil det ikke være mange fødsler å rykke ut til for gynekologer i hjemmevakt. Det er jordmødrene som har fødselskompetansen. Bunadsgeriljaen vil gjerne vite den faglige begrunnelsen på hvorfor de må organisere vaktordningene som på kvinneklinikkene.
Direktør Bakke, styret i Helse Møre og Romsdal, styret i Helse Midt-Norge RHF og direktør i Helse Midt-Norge Stig A. Slørdahl sitter på ansvaret for at Stortinget vedtak, regjeringens politikk og instruks gitt i foretaksmøte av Helseministeren blir fulgt. Direktør i HMN Stig A. Slørdahl sier til TK at de har tilbudt ressurser. Men hvor er disse ressursene? Sa Helse Møre og Romsdal nei takk? Eller snakket Slørdahl så lavt at ingen hørte det?
Nå sier Helse Møre og Romsdal at de venter på tilbakemelding fra Ingvild Kjerkol. Og mens de «venter» er de i full gang med kartleggingssamtaler og avvikling av avdelingen. De dekker over steinene de ikke har snudd.
Helseminister Kjerkol uttalte til Tidens Krav 25. august at det kommer en rask avklaring rundt fødeavdelingen i Kristiansund. Hun har tidligere omtalt stortingets vedtak som en «ambisjon» og å overkjøre regjeringspartner Senterpartiet i denne saken kan kanskje ses som en politisk seier?
Men Kjerkol kan ikke alene overstyre et stortingsvedtak. Hun kan heller ikke alene endre regjeringens politikk. Og ikke kan hun gi instrukser utenom foretaksmøte. Det hun derimot har full anledning til å gjøre er å slutte å ha tillit til et helseforetak og en helseregion som beviselig holder både ansatte, befolkning og Stortinget for narr og gi klar beskjed om at Stortingets vedtak og regjeringens politikk skal følges!
Av: Bunadsgeriljaen,
Ingrid Uthaug, styreleder
Anja Cecilie Solvik, grunnlegger