Nils Baadnes, erfaren dykker og en av eierne på Smøla Havstuer som også arrangerer dykkekurs, har sammen med dykkerkollega Ronald Rasch ved flere anledninger i år funnet og fjernet spøkelsesteiner og -ruser i Smølaskjærgården.
Stort problem
Spøkelsesteiner er stort problem langs kysten. Både privatpersoner og yrkesfiskere setter ut teiner og ruser som blir mistet eller glemt, men teinene og rusene fortsetter å fiske. Her blir de gjenstand for en lang syklus med dyretragedier, hvor blant annet mange fiskearter, krabbe og hummer fanges og blir værende til de sulter ihjel. Deretter sluttes den onde sirkelen ved at de blir til nytt agn som lokker til nye fisk. Skjelett, bein, ennå levende krabber og hummer hvor skallet er i ferd med å gå i oppløsning, radmagre fisk er syn man ikke glemmer så lett og som gjør at opprydningsjobben blir ekstra motiverende og tilfredsstillende.
Slik fortsetter det til fiskeredskapene går i oppløsning. Siden mange av teinene og rusene er blitt produsert av plast og nylon, er nedbrytningstiden svært lang og de kan fiske på tiårsvis på denne måten.
Etterhvert er det blitt satt stor fokus på denne problematikken og det har kommet krav og regler om merking av teinene/rusene, sporbarhet og ikke minst til materialbruk, hvor de skal gå i oppløsning hvis de blir stående i havet i for lang tid.
– Selv om det er kommet regler for merking og at tapte teiner og ruser skal rapporteres i fritidsfiske-appen, er de fleste teinene vi finner ikke rapportert inn der, sier Baadnes.
Leppefiskteiner
I de senere årene er fisket etter rensefisk til oppdrettsbransjen, som eksempelvis leppefisk, blitt svært omfattende. Skjærgården er tilnærmet pepret med leppefiskteiner mange steder. Vi spør Baadnes om han finner noen av disse.
– Vi har funnet en del av dem også. Ingen av dem har vært merket i fritidsfiske appen, svarer han.
Plukker teiner og ruser hver uke
Når Nils er hjemme og ikke jobber skift som kaptein i REV Ocean-prosjektet (se nedenfor), rydder han spøkelsesteiner og -ruser hver eneste uke.
– I forrige uke fant jeg tre spøkelsesruser som alle sto og fisket ennå. Jeg fikk med meg to av dem opp. Jeg har planer om en ny runde også i helga, sier han.
Se bilder og video fra ulike opprydningsaksjoner og andre flotte undervannsfoto på både Nils Baadnes sin Facebookprofil og Smøla Havstuer sin facebookside
Kaptein i Røkkes prestisjetunge REV Ocean-prosjekt
Vi har tidligere skrevet om Nils Baadnes fra Dyrnes på Smøla som fikk drømmejobben som kaptein på det nye forsknings- og ekspedisjonsskipet REV Ocean. REV Ocean er det nye forsknings- og ekspedisjonsskipet som skal benyttes for berge verdenshavene og er et stort og ambisiøst prosjekt, initiert av Kjell Inge Røkke. Skipet skulle etter opprinnelig plan allerede ha vært operativt sommeren 2021, men er fremdeles 2 år forsinket.
Nils Baadnes er fremdeles ansatt som kaptein i Rev Oceanprosjektet og holder på å teste spesialutviklede ROV og ubåtfartøy som skal benyttes til forskning, fra andre skip i mellomtiden.
Les også
Nils Baadnes fra Smøla blir kaptein på REV Ocean
Til neste uke skal Baadnes på jobbreise til Maldivene, hvor de skal benytte REV Oceans ubåt, DSV Aurelia i forskningsøyemed, hvor man blant annet skal filme og kartlegge liv i havet ned til 1000 meters dybde. Her delter REV Ocean i et kickoff for det internasjonale samarbeidsprosjektet «Nekton mission» som du kan lese mer om her: https://nektonmission.org/
Les også
Fikk historisk lysestake på kveitva ved Brattvær, Smøla