I går var Terje Holm på leia innenfor Brattværet nord for Dyrnes på Smøla, for å dra kveitva med 40 krok. Fangsten var to fine kveiter, en skate, et kamskjell og det som sannsynligvis er en historisk lysestake.
Vi har snakket med Nils Aukan, dykker med lang fartstid, som etter å ha sett bildet av lysestaken mener at det er sannsynlig at den har ligget på havets bunn i over 100 år.
– For å få bekreftet det, må man spørre en kunsthistoriker, som peker på både Nordmøre Museum og NTNU som mulige instanser å rette forespørselen til.
Aukan sier videre: – Dersom man ikke ikke har satt fast kveitvad der tidligere, kan det være løsfunn mistet overbord, eller en veltet seilbåt i sterk vind. Uhell skjedde i gamle dager også.
Vi spurte Nordmøre Museum om de kunne fortelle noe om gjenstanden, kun ved å få se bilde av den.
– Dette er en lysestake av drevet messing, med kåpefot som var et vanlig syn på 1600–1700-tallet. Lysmansjetten gjør den vanskelig å plassere, så jeg er usikker på om dette er en nyere type eller fra en eller annen import, sier Stein Ryther, samlingsforvalter ved Nordmøre Museum.
Les også
På skjærgårdscruise med MS Skalmen og Smøla Naturopplevelser
Erfarne dykkere planlegger å lette etter vrak
Nils Baadnes, erfaren dykker og driver av Smøla Havstuer som også arrangerer dykkekurs, sier han har tenkt å dedikere en del tid til dykking i dette området fremover for å lete etter eventuelle skipsvrak. Han har funnet en del vrakdeler tidligere og er godt kjent etter å ha dykket i en årrekke i farvann nær funnstedet.
Han er ute og reiser for øyeblikket, men vil ta tak i dette straks han er tilbake, sier han.
Les også
Nils Baadnes fra Smøla blir kaptein på REV Ocean
Skipsfunn over 100 år er automatisk fredet
Alle skipsfunn som er eldre enn 100 år er fredet etter kulturminneloven. Det er ikke bare selve skipet som defineres under begrepet skipsfunn, men alt inventar eller gjenstander som stammer fra skip.
Det betyr at hvis noe er blitt kastet fra et skip, går dette under begrepet skipsfunn og er et automatisk fredet kulturminne. Slike kulturminner har stor verdi som kilde og det er derfor viktig at slike funn blir meldt inn til fylkeskommunen.