Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
22 april 2022 15:32
Del på Facebook
Bilder av lysestaken og kveitene som Terje Holm (innfelt) fikk på kveitva innenfor Brattværet på Smøla i går, 22. april 2022. Foto: Terje Holm
Bilder av lysestaken og kveitene som Terje Holm (innfelt) fikk på kveitva innenfor Brattværet på Smøla i går, 22. april 2022. Foto: Terje Holm
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går var Terje Holm på leia innenfor Brattværet nord for Dyrnes på Smøla, for å dra kveitva med 40 krok. Fangsten var to fine kveiter, en skate, et kamskjell og det som sannsynligvis er en historisk lysestake.

Vi har snakket med Nils Aukan, dykker med lang fartstid, som etter å ha sett bildet av lysestaken mener at det er sannsynlig at den har ligget på havets bunn i over 100 år.

Annonse
Annonse

– For å få bekreftet det, må man spørre en kunsthistoriker, som peker på både Nordmøre Museum og NTNU som mulige instanser å rette forespørselen til.

Aukan sier videre: – Dersom man ikke ikke har satt fast kveitvad der tidligere, kan det være løsfunn mistet overbord, eller en veltet seilbåt i sterk vind. Uhell skjedde i gamle dager også.

Vi spurte Nordmøre Museum om de kunne fortelle noe om gjenstanden, kun ved å få se bilde av den.

– Dette er en lysestake av drevet messing, med kåpefot som var et vanlig syn på 1600–1700-tallet. Lysmansjetten gjør den vanskelig å plassere, så jeg er usikker på om dette er en nyere type eller fra en eller annen import, sier Stein Ryther, samlingsforvalter ved Nordmøre Museum.

110308777 3548407911870484 3011703477480398116 n«Møreskyss» fra Holberg Shipping med anløp på Brattværet og i bakgrunnen kan Skalmen fyr skimtes. Skjærgården mellom her og Dyrnes kan nok gjerne skjule flere ukjente forlis. Foto: Holberg Shipping.

brattvaret

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Erfarne dykkere planlegger å lette etter vrak

Nils Baadnes, erfaren dykker og driver av Smøla Havstuer som også arrangerer dykkekurs, sier han har tenkt å dedikere en del tid til dykking i dette området fremover for å lete etter eventuelle skipsvrak. Han har funnet en del vrakdeler tidligere og er godt kjent etter å ha dykket i en årrekke i farvann nær funnstedet.

Han er ute og reiser for øyeblikket, men vil ta tak i dette straks han er tilbake, sier han.

Skipsfunn over 100 år er automatisk fredet

Alle skipsfunn som er eldre enn 100 år er fredet etter kulturminneloven. Det er ikke bare selve skipet som defineres under begrepet skipsfunn, men alt inventar eller gjenstander som stammer fra skip.

Det betyr at hvis noe er blitt kastet fra et skip, går dette under begrepet skipsfunn og er et automatisk fredet kulturminne. Slike kulturminner har stor verdi som kilde og det er derfor viktig at slike funn blir meldt inn til fylkeskommunen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse