Olje- og energiminister Terje Aasland sier det ikke er aktuelt å vente med de varslede kuttene i strømeksport til Europa. EU gjentar advarslene mot planene.
Etter en knusktørr sommer med skyhøye strømpriser varslet olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) at regjeringen kommer med en «styringsmekanisme» som skal sikre Norge nok strøm i krisetid.
Helt konkret er det snakk om en ordning der strømeksporten automatisk reduseres når fyllingsgraden i flerårsmagasinene blir for lav.
Holder seg til planen
Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Norge er blitt beskyldt for å opptre nasjonalistisk av det finske nettselskapet Fingrid, mens EU har advart Norge om at vi ikke har rett til å begrense krafteksporten.
Eftas overvåkingsorgan (Esa), som kontrollerer at EØS-avtalen blir fulgt, sier de følger nøye med det som måtte komme fra regjeringen.
Aasland sier det ikke er aktuelt å sette planene på pause hvis kraftsituasjonen likevel ikke skulle bli så ille.
– Nei. Dette kommer, og det er fordi vi skal være helt trygge på at situasjonen som oppsto i sommer, med såpass mye usikkerhet, ikke gjentar eller forverrer seg.
EU står på sitt
Aasland sier han er blitt møtt med forståelse i EU for Norges posisjon.
– Jeg har snakket med flere energiministre om det vi gjør og opplever at de har stor forståelse for at vi lager en ramme rundt forsyningssikkerheten vår hvis vi kommer i en situasjon med svært lav magasinfylling.
Men EU står fast på sin posisjon, får NTB opplyst. Norge har ikke rett til å begrense kraftutvekslingen over grensene.
EU overlater til Norge å finne ut hvordan vi kan skjerme kapasiteten i flerårsmagasinene – men det må skje uten å begrense eksporten.
– Må unngå at Norge går i svart
Olje- og energiministeren har på sin side understreket overfor Dagens Næringsliv at han mener Norge er i sin fulle rett til å begrense eksport for å sikre forsyningssikkerheten, både innenfor EØS-avtalen og avtalene med Storbritannia.
Aasland viser til at EU selv har tatt grep for å spare gass til vinteren.
– Jeg ønsker å forsterke energisamarbeidet med EU, men når vi er i helt spesiell situasjon med lite tilsig og lav magasinfylling, så er dette noe vi må gjøre for å unngå at Norge går i svart.
– Alternativet er å la det gå tomt for vann. Det er ikke aktuelt.
Klar til neste år
Regjeringens «styringsmekanisme» skal etter planen ferdigstilles i løpet av høsten slik at den kan tas i bruk fra vinteren 2023.
EU minner nok en gang om at Norge er et EØS-land og må forholde seg til EUs energilovgivning.
– EU-lov åpner for måter å skjerme kapasiteten i flerårsmagasiner på, for eksempel gjennom å sette et bestemt minstekrav til fyllingsgrad, men en slik avgjørelse kan ikke innebære å stenge grensene for å begrense kraftutvekslingen i det indre strømmarkedet, sier en talsperson for unionen.
(©NTB)