Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 september 2022 11:10
Del på Facebook
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) står på sitt og mener Norge har rett til å begrense krafteksporten til Europa i krisetider. EU er ikke enig. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) står på sitt og mener Norge har rett til å begrense krafteksporten til Europa i krisetider. EU er ikke enig. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Olje- og energiminister Terje Aasland sier det ikke er aktuelt å vente med de varslede kuttene i strømeksport til Europa. EU gjentar advarslene mot planene.

Etter en knusktørr sommer med skyhøye strømpriser varslet olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) at regjeringen kommer med en «styringsmekanisme» som skal sikre Norge nok strøm i krisetid.

annonse

Helt konkret er det snakk om en ordning der strømeksporten automatisk reduseres når fyllingsgraden i flerårsmagasinene blir for lav.

Holder seg til planen

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Norge er blitt beskyldt for å opptre nasjonalistisk av det finske nettselskapet Fingrid, mens EU har advart Norge om at vi ikke har rett til å begrense krafteksporten.

Eftas overvåkingsorgan (Esa), som kontrollerer at EØS-avtalen blir fulgt, sier de følger nøye med det som måtte komme fra regjeringen.

Aasland sier det ikke er aktuelt å sette planene på pause hvis kraftsituasjonen likevel ikke skulle bli så ille.

– Nei. Dette kommer, og det er fordi vi skal være helt trygge på at situasjonen som oppsto i sommer, med såpass mye usikkerhet, ikke gjentar eller forverrer seg.

EU står på sitt

Aasland sier han er blitt møtt med forståelse i EU for Norges posisjon.

– Jeg har snakket med flere energiministre om det vi gjør og opplever at de har stor forståelse for at vi lager en ramme rundt forsyningssikkerheten vår hvis vi kommer i en situasjon med svært lav magasinfylling.

Men EU står fast på sin posisjon, får NTB opplyst. Norge har ikke rett til å begrense kraftutvekslingen over grensene.

annonse

EU overlater til Norge å finne ut hvordan vi kan skjerme kapasiteten i flerårsmagasinene – men det må skje uten å begrense eksporten.

– Må unngå at Norge går i svart

Olje- og energiministeren har på sin side understreket overfor Dagens Næringsliv at han mener Norge er i sin fulle rett til å begrense eksport for å sikre forsyningssikkerheten, både innenfor EØS-avtalen og avtalene med Storbritannia.

Aasland viser til at EU selv har tatt grep for å spare gass til vinteren.

– Jeg ønsker å forsterke energisamarbeidet med EU, men når vi er i helt spesiell situasjon med lite tilsig og lav magasinfylling, så er dette noe vi må gjøre for å unngå at Norge går i svart.

– Alternativet er å la det gå tomt for vann. Det er ikke aktuelt.

Klar til neste år

Regjeringens «styringsmekanisme» skal etter planen ferdigstilles i løpet av høsten slik at den kan tas i bruk fra vinteren 2023.

EU minner nok en gang om at Norge er et EØS-land og må forholde seg til EUs energilovgivning.

– EU-lov åpner for måter å skjerme kapasiteten i flerårsmagasiner på, for eksempel gjennom å sette et bestemt minstekrav til fyllingsgrad, men en slik avgjørelse kan ikke innebære å stenge grensene for å begrense kraftutvekslingen i det indre strømmarkedet, sier en talsperson for unionen.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 3 timer siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 16 timer siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
@Anne Mari SandshamnDu vet at Rasmussen svarer på alle avisinnlegg til han, og flere til. Rasmussen har aldri deltatt i sosiale media ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte