Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
26 september 2022 12:16
Del på Facebook
Har du oversikt over hva du har i kjøleskapet, fryseren og spiskammerset, så kan du redusere matkastingen og øke matbudsjettet, noe som kommer godt med i disse tider.Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB
Har du oversikt over hva du har i kjøleskapet, fryseren og spiskammerset, så kan du redusere matkastingen og øke matbudsjettet, noe som kommer godt med i disse tider.Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens matvarepriser gjør det enda mer aktuelt å begrense matsvinnet i norske hjem. En husholdning på fire kaster rundt 160 kilo mat hvert år.

Det betyr at en vanlig husholdning kaster mat for rundt 10.000 kroner i året.

Annonse
Annonse

– Matsvinn foregår i alle ledd i matverdikjeden, fra produksjon, i industri og handel til forbruker. Likevel er det hjemme hos oss forbrukere matsvinnet beregnes å være størst, sier Knut Bjørgen, leder kommunikasjon og marked i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Beregninger foretatt i 2020 forteller at matsvinnet i forbrukerleddet da hadde en verdi på ca. 12,5 milliarder kroner i året. På verdensbasis står matkasting for 8 prosent av verdens klimagassutslipp, og med de skyhøye strømprisene, renteøkningene og de høye matvareprisene så lønner det seg nå å spise opp maten og ha oversikt over hva du har i spiskammerset, kjøleskapet og fryseboksen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Med de matvareprisene vi ser nå blir nok summen langt høyere. I stedet for å bokstavelig talt kaste pengene rett i søpla, kunne mange brukt disse pengene på å dekke de stadig økende faste kostnadene. Det er mye å spare på å spise opp alt du har i kjøleskapet, og bruke restene smart, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.

Tipsene for å kunne redusere matsvinnet går ut på å planlegge innkjøpene og unngå impulskjøp, sette opp en ukemeny og ha oversikt over hva du har av mat i huset. Ha et oversiktlig kjøleskap og spis opp restematen.

Nettopp matrester er det vi kaster mest, fulgt av frukt og grønt og brød- og bakervarer.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse