Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
07 oktober 2022 09:15
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre var i Praha i Tsjekkia på budsjettdagen, men forsvarte regjeringens forslag til statsbudsjett i NRK fredag. Foto: Heiko Junge / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre var i Praha i Tsjekkia på budsjettdagen, men forsvarte regjeringens forslag til statsbudsjett i NRK fredag. Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere kommuner kritiserer regjeringen for å flytte kraftkroner fra kommune til stat. – Feil å planlegge budsjett basert på den siste tids priser, sier Støre.

– Har de planlagt budsjettene sine basert på det strømprisnivået og inntektene de siste månedene, er det feil horisont, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i NRKs Politisk kvarter.

Annonse
Annonse

Tolv Ap-ordførere har kritisert skatteøkningen for kommunalt eide vannkraftselskaper og mener regjeringen flytter penger fra kommunene til staten.

– Jeg tror alle har vært enige om at de høye inntektene til kraftselskapene bør fordeles på en mer rettferdig måte. Det har vi gjort. Hadde vi ikke gjort det, måtte vi ha hentet pengene fra et annet sted, det tror jeg ville skapt større problemer, sier Støre.

Regjeringen at kraftselskapene betaler staten 23 prosent av kraftprisen som overstiger 70 øre per kWh. Skatteinntektene fra dette anslås til om lag 16 milliarder kroner årlig.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Det er en type avgift jeg håper forsvinner fort. Kommer prisene ned på normale nivåer, er vår hensikt at dette skal falle bort, sier Støre.

Han forsvarte også at regjeringen ikke når målet om å bruke 1 prosent av BNI på bistand. Det legges opp til 0,75 prosent, eller 2,5 milliarder kroner, i statsbudsjettet som følge av kraftig BNI-vekst. 1 prosent tilsvarer over 16 milliarder kroner.

– Noen ganger fungerer 1-prosentmålet dårlig. Men vi kan opprettholde bistanden. Det blir ikke kutt, vi holder oss på et nivå som veldig få land er på i prosent.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ferger er miljøverstinger. De har et enormt energiforbruk grunnet stor vannmotstand.Elbiler som kjører fergefritt er en miljøvinner.
Alle meningsmålinger viser at folket ønsker å reise fergefritt. Det inkluderer også de som foretrekker Romsdalsaksen, en fergefri kryssing av ...
@Terje SundsbøOg?
@Geir Ole SætremyrSvaret ditt står til stryk.
Hans-Peter Kaaresen 6 dager siden Er fergefri E39 realistisk?
Fornuftige refleksjoner Paul!  Det som blir det aller viktigste er å bytte ut regjeringen i september 2026, slik at fornuften ...
Ketil Strand Andersen 14 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse