Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 oktober 2022 09:15
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre var i Praha i Tsjekkia på budsjettdagen, men forsvarte regjeringens forslag til statsbudsjett i NRK fredag. Foto: Heiko Junge / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre var i Praha i Tsjekkia på budsjettdagen, men forsvarte regjeringens forslag til statsbudsjett i NRK fredag. Foto: Heiko Junge / NTB

Flere kommuner kritiserer regjeringen for å flytte kraftkroner fra kommune til stat. – Feil å planlegge budsjett basert på den siste tids priser, sier Støre.

– Har de planlagt budsjettene sine basert på det strømprisnivået og inntektene de siste månedene, er det feil horisont, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i NRKs Politisk kvarter.

Annonse
Annonse

Tolv Ap-ordførere har kritisert skatteøkningen for kommunalt eide vannkraftselskaper og mener regjeringen flytter penger fra kommunene til staten.

– Jeg tror alle har vært enige om at de høye inntektene til kraftselskapene bør fordeles på en mer rettferdig måte. Det har vi gjort. Hadde vi ikke gjort det, måtte vi ha hentet pengene fra et annet sted, det tror jeg ville skapt større problemer, sier Støre.

Regjeringen at kraftselskapene betaler staten 23 prosent av kraftprisen som overstiger 70 øre per kWh. Skatteinntektene fra dette anslås til om lag 16 milliarder kroner årlig.

Annonse
Annonse

– Det er en type avgift jeg håper forsvinner fort. Kommer prisene ned på normale nivåer, er vår hensikt at dette skal falle bort, sier Støre.

Han forsvarte også at regjeringen ikke når målet om å bruke 1 prosent av BNI på bistand. Det legges opp til 0,75 prosent, eller 2,5 milliarder kroner, i statsbudsjettet som følge av kraftig BNI-vekst. 1 prosent tilsvarer over 16 milliarder kroner.

– Noen ganger fungerer 1-prosentmålet dårlig. Men vi kan opprettholde bistanden. Det blir ikke kutt, vi holder oss på et nivå som veldig få land er på i prosent.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 2 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse