Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Vidar Holm, fast skribent
Artikkel
05 desember 2022 20:20
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ferdes du over Vinjefjorden med ferja som går mellom Arasvika og Hennset som nå er gratis, eller passerer på E39 100 meter unna, har du kanskje lagt merke til at den gamle ferjekaikiosken og venterommet på Hennset fremdeles har aktivitet.

Nå som røykeri av laks og ørret i tillegg til speking og graving av laks i tillegg til produksjon av lutefisk. Det er Vorpå laks som holder hus der. For de som allerede fått smaken på Vorpå laks, som nok har navnet sitt fra en gammel fangstmetode for villaks (se link) vet de at det er et veldig godt alternativ til mange av produktene som i dag tilbys under kategorien røyka laks.

Annonse
Annonse

En benevnelse en del av produktene ikke engang fortjener da de jo ikke er røykt engang men satt inn med renset treeddik, eller "røyksyre" som det blir kalt.

Produktene som Vorpå Laks AS lager, fremstår mer som "god gammeldags røykalaks" som mange av oss forbinder røyka laks med fra tidligere tider. Fast fin konsistens, mørk oransje farge og mye tørrere i kjøttet enn mye av det masseproduserte som naturlig nok dukket opp på markedet da Norge for alvor gikk inn i laksealderen.

Produktene er ikke å få kjøpt i butikker men drar du forbi og det er folk i arbeid i røykeriet utenom åpningstider, er det bare å stikke innom. Ellers ringer du litt i forkant før du passerer når du kommer E39 på nord eller sør. Eventuelt du kommer eller drar med ferja over fjorden Så stiller de på kort varsel innen rimelighetens grenser hva angår tid på døgnet.

De selger også produktene fra bil på messer av forskjellige slag. Både speket og Cognac marinert laks finnes i tillegg til einerrøkt ørret og laks. Da vi stakk hodet innom var det Hildrid Wågsand, Unni Bjerknes og Olav Wågsand som var i full gang med produksjon og pakking. Jeg nevnte at lokalet er det tidligere kiosk og venterommet ved Hennset ferjekai. På spørsmål om de hadde merket noe til økt trafikk over sambandet etter at ferjeturen ble gratis så var det et ubetinget ja.

20221128 144847Fra venstre: Unni Bjerknes, Hildrid Wågsand og Olav Wågsand. Foto: Vidar Holm

20221128 144911Olav Wågsand med prima vare ved Hendset ferjekai. Foto: Vidar Holm

Jeg for min del håper vi unngår behovet for venterommet igjen på Hennset men kanskje ei større ferje vil bli tema om dette fortsetter?

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Med nytt flott veistrekk på 26 kilometer mellom Betna og Stormyra, blir turen inn og ut Vinjefjorden sju minutter raskere og fem kilometer kortere enn før når alt står ferdig i 2024. I følge utbygger Statens Vegvesen. Det er tiden det tar for å handle et par biter røykalaks og en prat med trivelige innehavere av Vorpa laks.

God biltur, ferjetur og handletur.

20221128 144720Et vogntog som frakter laksesmolt står i ferjekø. Kanskje har den tidligere fraktet noen av fiskene som har endt opp Cognac marinert og røyka inne hos Vorpå Laks AS noen meter unna? Foto: Vidar Holm

20221128 144804Vorpå Laks AS sine lokaler ved Hennset ferjekai i Heim kommune. Foto: Vidar Holm

20221128 144956Vorpå Røkeri skilt. Foto: Vidar Holm

20221128 145250 1Vorpå Røkeri varebil. Foto: Vidar Holm

318027811 520644583421657 2239014146324185891 nSiste del som er åpnet av nye E39 gjennom Heim. Foto: Vidar Holm

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 19 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse