Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Vidar Holm, fast skribent
Artikkel
05 desember 2022 20:20
Del på Facebook

 Ferdes du over Vinjefjorden med ferja som går mellom Arasvika og Hennset som nå er gratis, eller passerer på E39 100 meter unna, har du kanskje lagt merke til at den gamle ferjekaikiosken og venterommet på Hennset fremdeles har aktivitet.

Nå som røykeri av laks og ørret i tillegg til speking og graving av laks i tillegg til produksjon av lutefisk. Det er Vorpå laks som holder hus der. For de som allerede fått smaken på Vorpå laks, som nok har navnet sitt fra en gammel fangstmetode for villaks (se link) vet de at det er et veldig godt alternativ til mange av produktene som i dag tilbys under kategorien røyka laks.

En benevnelse en del av produktene ikke engang fortjener da de jo ikke er røykt engang men satt inn med renset treeddik, eller "røyksyre" som det blir kalt.

Produktene som Vorpå Laks AS lager, fremstår mer som "god gammeldags røykalaks" som mange av oss forbinder røyka laks med fra tidligere tider. Fast fin konsistens, mørk oransje farge og mye tørrere i kjøttet enn mye av det masseproduserte som naturlig nok dukket opp på markedet da Norge for alvor gikk inn i laksealderen.

Produktene er ikke å få kjøpt i butikker men drar du forbi og det er folk i arbeid i røykeriet utenom åpningstider, er det bare å stikke innom. Ellers ringer du litt i forkant før du passerer når du kommer E39 på nord eller sør. Eventuelt du kommer eller drar med ferja over fjorden Så stiller de på kort varsel innen rimelighetens grenser hva angår tid på døgnet.

De selger også produktene fra bil på messer av forskjellige slag. Både speket og Cognac marinert laks finnes i tillegg til einerrøkt ørret og laks. Da vi stakk hodet innom var det Hildrid Wågsand, Unni Bjerknes og Olav Wågsand som var i full gang med produksjon og pakking. Jeg nevnte at lokalet er det tidligere kiosk og venterommet ved Hennset ferjekai. På spørsmål om de hadde merket noe til økt trafikk over sambandet etter at ferjeturen ble gratis så var det et ubetinget ja.

20221128 144847Fra venstre: Unni Bjerknes, Hildrid Wågsand og Olav Wågsand. Foto: Vidar Holm

20221128 144911Olav Wågsand med prima vare ved Hendset ferjekai. Foto: Vidar Holm

Jeg for min del håper vi unngår behovet for venterommet igjen på Hennset men kanskje ei større ferje vil bli tema om dette fortsetter?

annonse

Med nytt flott veistrekk på 26 kilometer mellom Betna og Stormyra, blir turen inn og ut Vinjefjorden sju minutter raskere og fem kilometer kortere enn før når alt står ferdig i 2024. I følge utbygger Statens Vegvesen. Det er tiden det tar for å handle et par biter røykalaks og en prat med trivelige innehavere av Vorpa laks.

God biltur, ferjetur og handletur.

20221128 144720Et vogntog som frakter laksesmolt står i ferjekø. Kanskje har den tidligere fraktet noen av fiskene som har endt opp Cognac marinert og røyka inne hos Vorpå Laks AS noen meter unna? Foto: Vidar Holm

20221128 144804Vorpå Laks AS sine lokaler ved Hennset ferjekai i Heim kommune. Foto: Vidar Holm

20221128 144956Vorpå Røkeri skilt. Foto: Vidar Holm

20221128 145250 1Vorpå Røkeri varebil. Foto: Vidar Holm

318027811 520644583421657 2239014146324185891 nSiste del som er åpnet av nye E39 gjennom Heim. Foto: Vidar Holm

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte