Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 desember 2022 08:20
Del på Facebook
Flere land i Europa forbereder seg på å måtte spare strøm i vinter. Enn så lenge lyser det fra kontorvinduene i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP / NTB
Flere land i Europa forbereder seg på å måtte spare strøm i vinter. Enn så lenge lyser det fra kontorvinduene i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP / NTB

En bitende kald vind feier over Europa. Flere land legger nå planer for hvordan de skal klare seg uten strøm i vinter.

Etter en velsignet mild høst, har kulden for alvor satt inn i Europa med temperaturer ned mot null i byer som London og Paris.

Og med det øker også strømforbruket. Flere land forbereder nå innbyggerne sine på perioder med rasjonering i vinter, skriver The New York Times.

Ber briter velge mikroen

I Storbritannia har landets største nettselskap National Grid advart om at strømmen kan bli skrudd av når forbruket er på topp på de kaldeste dagene i januar og februar.

Strømkuttene vil slå inn dersom leveransene av gass stopper opp, er beskjeden. Som i resten av Europa kommer store deler av britenes strømforbruk fra gass.

Nettselskapet prøver nå å komme kuttene i forkjøpet ved å be kunder vente med klesvasken eller varme middagen i mikroen i stedet for stekeovnen. Som belønning venter lavere strømregninger, skriver London Evening Standard.

Stengte skoler og mørklagte trafikklys

Også Frankrike må forberede seg på «enkelte dager» med strømkutt i vinter, varsler nettselskap RTE.

Den franske regjeringen har instruert lokale myndigheter om hvor kuttene bør tas, skriver Reuters.

annonse

Sykehus, nødetater og fengsler skal spares, mens skoler må holde stengt på dager med for lite strøm. Trafikklys i gatene må skrus av, og det samme gjelder telefontårn.

Strømrasjoneringen skal ikke ramme flere enn 4 millioner brukere om gangen og skal begrenses til to timer, skriver regjeringen.

Selger stearinlys som aldri før

Frankrike har lenge vært Europas største produsent av kjernekraft, noe også naboene har nytt godt av. Men denne høsten har halvparten av landets atomreaktorer vært ute av drift på grunn av vedlikehold.

Tyskland har på sin side avlyst planene om å stenge ned sine tre siste atomreaktorer og har i tillegg gjenåpnet kullkraftverk.

Tyske myndigheter har konkludert med at store strømkutt er «ekstremt usannsynlig» denne vinteren. Likevel har mange tyskere tydd til en alternativ lyskilde. Salget av stearinlys har skutt i været, skriver The Guardian.

Kalde elbiler i Finland

Verre er det i Sveits, hvor innbyggerne har fått beskjed om at de må kunne klare seg i flere timer uten strøm.

I Finland har nettselskapet Fingrid bedt elbileiere la være å varme opp bilen for å få vekk isen på bilruta om morgenen, fordi strømmen da er på sitt dyreste, skriver The New York Times.

Høstens mildvær har holdt både gassprisen og gassforbruket lavt i Europa. Det er nå ventet å snu. Til uka kommer forbruket til å øke, ifølge Rystad Energy. Flere EU-land har også begynt å forsyne seg av gasslagrene som ble fylt opp etter at Russland skrudde til gasskranen tidligere i år.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Bom! Eller passer det bedre med skivebom?245,- for en retning, for en liten del av strekningen? Dvs. den minst ønskede ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDu leste ikke hva jeg  skrev du? EN gang til da, jeg skrev I K K E om ferger, men ...
@Rolf Erik PedersenDe fornuftige politikerne sitter på Stortinget, og de har ingen agenda sammen med Møreaksen AS. Også Nye Veier AS har ...
@Rolf Erik PedersenDet er bare en forskjell på rundt 20 lastebiler mellom Eksportveien og Møreaksen. Å beregne %-andeler gir bare mening når ...
@Rolf Erik PedersenSå du mener at et mindretall på 25% bør prioriteres framfor flertallet?
@Roger DragsethKostnadsøkningen på Møreaksen er akkurat som på alle andre samferdselsprosjekter. Altså nøyaktig som forventet, ifølge Statens vegvesen.Det samme problemet som ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte