Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 desember 2022 08:20
Del på Facebook
Flere land i Europa forbereder seg på å måtte spare strøm i vinter. Enn så lenge lyser det fra kontorvinduene i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP / NTB
Flere land i Europa forbereder seg på å måtte spare strøm i vinter. Enn så lenge lyser det fra kontorvinduene i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP / NTB

En bitende kald vind feier over Europa. Flere land legger nå planer for hvordan de skal klare seg uten strøm i vinter.

Etter en velsignet mild høst, har kulden for alvor satt inn i Europa med temperaturer ned mot null i byer som London og Paris.

Annonse
Annonse

Og med det øker også strømforbruket. Flere land forbereder nå innbyggerne sine på perioder med rasjonering i vinter, skriver The New York Times.

Ber briter velge mikroen

I Storbritannia har landets største nettselskap National Grid advart om at strømmen kan bli skrudd av når forbruket er på topp på de kaldeste dagene i januar og februar.

Strømkuttene vil slå inn dersom leveransene av gass stopper opp, er beskjeden. Som i resten av Europa kommer store deler av britenes strømforbruk fra gass.

Nettselskapet prøver nå å komme kuttene i forkjøpet ved å be kunder vente med klesvasken eller varme middagen i mikroen i stedet for stekeovnen. Som belønning venter lavere strømregninger, skriver London Evening Standard.

Stengte skoler og mørklagte trafikklys

Også Frankrike må forberede seg på «enkelte dager» med strømkutt i vinter, varsler nettselskap RTE.

Den franske regjeringen har instruert lokale myndigheter om hvor kuttene bør tas, skriver Reuters.

Sykehus, nødetater og fengsler skal spares, mens skoler må holde stengt på dager med for lite strøm. Trafikklys i gatene må skrus av, og det samme gjelder telefontårn.

Annonse
Annonse

Strømrasjoneringen skal ikke ramme flere enn 4 millioner brukere om gangen og skal begrenses til to timer, skriver regjeringen.

Selger stearinlys som aldri før

Frankrike har lenge vært Europas største produsent av kjernekraft, noe også naboene har nytt godt av. Men denne høsten har halvparten av landets atomreaktorer vært ute av drift på grunn av vedlikehold.

Tyskland har på sin side avlyst planene om å stenge ned sine tre siste atomreaktorer og har i tillegg gjenåpnet kullkraftverk.

Tyske myndigheter har konkludert med at store strømkutt er «ekstremt usannsynlig» denne vinteren. Likevel har mange tyskere tydd til en alternativ lyskilde. Salget av stearinlys har skutt i været, skriver The Guardian.

Kalde elbiler i Finland

Verre er det i Sveits, hvor innbyggerne har fått beskjed om at de må kunne klare seg i flere timer uten strøm.

I Finland har nettselskapet Fingrid bedt elbileiere la være å varme opp bilen for å få vekk isen på bilruta om morgenen, fordi strømmen da er på sitt dyreste, skriver The New York Times.

Høstens mildvær har holdt både gassprisen og gassforbruket lavt i Europa. Det er nå ventet å snu. Til uka kommer forbruket til å øke, ifølge Rystad Energy. Flere EU-land har også begynt å forsyne seg av gasslagrene som ble fylt opp etter at Russland skrudde til gasskranen tidligere i år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Ansgar Dypbukt 11 timer siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 7 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 7 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse