Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
04 januar 2023 18:38
Del på Facebook
Torgeir Knag Fylkesnes (SV) under den muntlige spørretimen på Stortinget i Oslo onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
Torgeir Knag Fylkesnes (SV) under den muntlige spørretimen på Stortinget i Oslo onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Næringsministeren er bekymret over fraværet av konkurranse i dagligvarebransjen, men vil ikke gripe inn mot et varslet prishopp på 10 prosent i februar.

Under stortingets spørretime onsdag måtte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) svare på spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes i SV. Han lurte på om regjeringen ville ty til akutte grep for å møte dagligvarebransjens varslede prishopp på 10 prosent i februar.

Annonse
Annonse

Fylkesnes viste til at prisene økte med 12,7 prosent i fjor, og at bransjen selv nå har varslet enda et prishopp på 10 prosent fra februar. SV mener regjeringen kan bruke lovverket for å hindre innføring av urimelige priser.

– Mitt spørsmål til næringsministeren er rett og slett at hvis vi nå kommer etter 1. februar, og vi ser at prisene øker på en urimelig måte, hva vil regjeringen gjøre? spurte SV-politikeren i Stortinget.

Inngripende tiltak

Selv om Vestre deler Fylkesnes' bekymring for konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen, ville han ikke love akuttiltak.

– Det vil i så fall være et ganske inngripende tiltak, og terskelen for det skal, må og bør være høy. Det er litt viktig at vi i møte med inflasjon og kostnadsvekst, som rammet folk over hele landet, vet hva vi gjør, svarte Vestre.

Næringsministeren trakk fram at det er satt i gang flere tiltak. Blant annet er målet å finne ut hvorfor prisene ser ut til å øke mer fra butikk til forbrukere, enn mellom de andre leddene i kjeden.

Annonse
Annonse

Få aktører

– Men jeg vil understreke det jeg sa tidligere, at vi utelukker ingen tiltak. Vi vil bidra til en så sunn konkurranse som mulig. Det er mangel på konkurranse som bidrar til dårligere utvalg og høyere priser enn det som kunne ha vært alternativet, sa Vestre.

Dagligvarebransjen har to faste datoer hvor de justerer prisene for å dekke økte utgifter til leverandørene. Den ene er 1. februar, og den andre 1. juli.

I Stortinget sa Vestre at han er bekymret for den svake konkurransen i bransjen, og at den er preget av at få aktører kontrollerer hele verdikjeden.

Møte med bransjen

– Det at aktørene er så tidlig ute og signalerer prisdannelsen fra februar, gjør at man stiller spørsmål om denne konkurransen er sunn, sa Vestre.

Sammen med landbruks- og matministeren har han invitert aktørene i bransjen til et snarlig møte for å få vite hvordan prisdannelsen skjer.

En rapport fra Sifo fra i høst viser at én av tolv husstander oppgir å måtte stå over måltider, få hjelp fra Nav, eller få utdelt mat fra matstasjoner for å ha mat på bordet. Det er en dobling i løpet av et år. Samtidig viser tall fra Statistisk sentralbyrå at matprisene fra november 2021 til november 2022 økte med hele 12,7 prosent.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse