Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
04 januar 2023 17:15
Del på Facebook
Metas logo utenfor hovedkvarteret i California. I Europa har selskapet hovedkontor i Dublin, dermed er det irske datamyndigheter som har utstedt bøtene. Arkivfoto: Godofredo A. Vásquez / AP / NTB
Metas logo utenfor hovedkvarteret i California. I Europa har selskapet hovedkontor i Dublin, dermed er det irske datamyndigheter som har utstedt bøtene. Arkivfoto: Godofredo A. Vásquez / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meta er ilagt en bot på 390 millioner euro for å ha brutt EUs personvernlover på Facebook og Instagram, opplyser Irlands datatilsyn.

Det amerikanske selskapet eier de to sosiale plattformene.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Ifølge en uttalelse fra irsk datatilsyn har Meta brutt loven når det gjelder plikten til åpenhet, og brukt feil juridisk grunnlag i behandlingen av personopplysninger til bruk i markedsføring.

Beløpet tilsvarer nesten 4,2 milliarder kroner.

Boten kan føre til at Meta må endre sin forretningsmodell, som innebærer at det rettes målrettet markedsføring mot brukere basert på data de etterlater seg når de er på nettet.

Av de 390 millionene blir 210 millioner euro gitt i bot for brudd knyttet til Facebook, mens 180 millioner euro er for brudd knyttet til Instagram.

Annonse
Annonse

Flere bøter

Siden 2021 har Meta blitt ilagt en rekke bøter som utgjør over 900 millioner euro – tilsvarende over 9,6 milliarder kroner.

Selskapet ble saksøkt allerede i mai 2018 da EUs nye datalov GDPR ble innført.

Tidligere baserte Meta seg på «informert samtykke» fra sine brukere før de tok i bruk personlige data for å kunne levere personrettet markedsføring basert på brukernes atferd på nettet.

Meta anker

Da GDPR trådte i kraft, endret selskapet det juridiske grunnlaget for behandlingen av persondata ved å tilføye en klausul i betingelsene for markedsføring. Dermed tvang de brukerne til å samtykke i at personlige data kunne brukes til å utforme reklame, noe som ansees som et brudd på EUs personvernlov.

I en uttalelse skriver Meta at selskapet er skuffet over avgjørelsen fordi de er overbevist om at selskapet har fulgt EUs lover på dette feltet. Meta varsler derfor at det vil anke både grunnlaget for kjennelsen og bøtene.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse