Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 februar 2023 07:20
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser tilbake på det siste året etter at Russland invaderte Ukraina. Foto: Hanna Johre / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser tilbake på det siste året etter at Russland invaderte Ukraina. Foto: Hanna Johre / NTB

Ett år ut i Ukraina-krigen er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fortsatt rystet over rapportene fra slagmarken. Han tror krigen vil utfordre Europa i årevis.

– Veldig mange militære eksperter og andre peker på at det kan være en langvarig stillingskrig. Vi leser rapporter om en krig meter for meter, fram og tilbake i skyttergraver. Man skulle tro det sto feil århundre på rapportene, sier Støre til NTB.

Annonse
Annonse

Fredag er det ett år siden Russland invaderte Ukraina, til fordømmelse fra hele Vesten.

NTB har bedt statsministeren oppsummere året.

– Dette har tatt veldig mye av min tid siden 24. februar i fjor. Og det har vært nødvendig, sier Støre.

Han mener krigen har historiske dimensjoner.

– Det er et tidsskille. Vi har fått den første angreps- og erobringskrigen i Europa siden 2. verdenskrig. Parallellene går tilbake til 1800- og 1900-tallets europeiske kriger, som handlet om å erobre land militært.

En gradvis overraskelse

Statsministeren var urolig for sikkerhetssituasjonen i Ukraina helt fra han begynte i jobben høsten 2021.

– Nesten med en gang vi overtok, fikk vi orienteringer om at det var en styrkeoppbygging rundt Ukraina som pekte i retning av en fullskala invasjon, sier han.

Den gang var man usikre på om Russland virkelig planla en invasjon, eller om motivet var politisk press.

Så smalt det 24. februar i fjor.

– Det har preget regjeringens arbeid siden, sier Støre.

Annonse
Annonse

Nesten altoverskyggende

Krigen har tatt både oppmerksomhet og ressurser fra andre oppgaver de gjerne skulle ha brukt tid på, innrømmer Støre.

– For å sikre trygg økonomisk styring, måtte vi sette en del av våre valgløfter på vent. Vi må også holde igjen på en del områder fordi vi nå må betale for Ukraina-flyktninger og økt forsvarshjelp, blant annet.

Parallelt har Europas energikrise og høy inflasjon bidratt til vanskelige valg. I tillegg strømmer det til med flyktninger fra den brutale krigen. Bare i 2022 og 2023 regner regjeringen med å ta imot 70.000 – det høyeste tallet noensinne.

– Det er nesten ikke noen områder av regjeringens arbeid som er unntatt fra en eller annen følge av krigen, sier Støre.

Putins feilgrep

Statsministeren besøkte selv Kyiv og president Volodymyr Zelenskyj i juli i fjor. Han sier at den sterke motstanden Ukraina har vist, gjør sterkt inntrykk.

– De vil ikke ha den invasjonen, de vil ikke ha den undertrykkelsen de ser komme. Og måten russerne har ført krigen på med drap, vilkårlig ramming av sivile, mishandling og tortur, gjør at ukrainerne ser at det er ikke et alternativ til å stå i den kampen, sier han.

Han mener Russlands president Vladimir Putin feilberegnet grovt i sine analyser før invasjonen.

– Selv om Putin nå forteller en historie om at ting har gått som planlagt, så viser jo det siste året at det ikke er tilfelle. Ukraina gjorde motstand, Ukraina fikk hjelp, Ukraina har stått imot, og demokratiene har stått sammen. Alt det tror jeg er imot analysen som lå til grunn for krigen.

Bredt forlik

For Norges del førte Russlands brutale framferd til at det brede flertallet på Stortinget raskt la bort en årelang utenrikspolitisk linje om å ikke eksportere våpen til land i krig.

I forrige uke inngikk alle partiene på Stortinget, utenom Rødt, et forlik om sivil og militær støtte til Ukraina i fem år framover.

– Ukraina har rett til å forsvare seg selv, og vi har åpenbart rett til å støtte dem til å forsvare seg selv. Vi har nå et femårsprogram, og det blir lagt merke til. Både i Ukraina og i andre land, sier statsministeren.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 9 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse