Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
27 februar 2023 14:46
Del på Facebook
Hovedmålet er å opprettholde vindkraftvirksomheten på Fosen, men på en måte som ikke krenker reindriftssamenes rettigheter, understreker olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB
Hovedmålet er å opprettholde vindkraftvirksomheten på Fosen, men på en måte som ikke krenker reindriftssamenes rettigheter, understreker olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen jobber med nye vedtak som innebærer at opprettholdelse av vindkraftparkene på Fosen ikke krenker samenes rettigheter.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) vil ha et nytt forvaltningsvedtak slik at vindkraft og reindrift kan leve side om side på Fosen, bekreftet han overfor NTB da det hadde gått 500 dager siden Høyesteretts dom.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Departementet sendte et utkast til utredningsprogram til Sametinget og reindriften i september fjor, rundt elleve måneder etter at Høyesterett avsa sin dom, og venter fortsatt på et grunnlag å konkludere på, ifølge statsråden.

– Vi må ha et utredningsprogram på plass, og det har vi forsøkt å få til sammen med Sametinget og reindriftsnæringen. Det har vært vanskelig og tatt tid. Nå skal jeg møte sametingspresidenten på torsdag for å ha nye konsultasjoner med henne på politisk nivå, sier Aasland til NRK.

Både sametingspresident Silje Karine Muotka og advokatene til reindriftsnæringen på Fosen gir overfor Vårt Land uttrykk for frustrasjon over prosessen. Advokat Eirik Brønner for reinbeitedistriktet Sør-Fosen sijte mener det er tydelig at regjeringen «prøver å komme seg rundt Høyesteretts dom».

Ugyldig vedtak

Selv om dagens vedtaksgrunnlag er ugyldig, sier ikke domstolen sier ikke noe om hva som skal skje med dem, poengterer Aasland.

– Vi må innhente ny kunnskap om situasjonen for reindriftsnæringen og se på avbøtende tiltak, for så å fatte nye vedtak som er i tråd med Høyesteretts domspremisser, sa Aasland til NRK mandag morgen.

Natt til mandag ble 13 aksjonister fra Norske Samers Riksforbund Nuorat og Natur og Ungdom fjernet fra departementets foajé med makt av politiet, og innbrakt. Da hadde de «okkupert» foajeen siden torsdag. Om morgenen var demonstrantene tilbake på utsiden av regjeringsbygningene – i selskap med et par hundre flere aksjonister – hvor de blokkerte inngangene til bygningen.

Høyesteretts dom som gjelder de to vindkraftanleggene Storheia og Roan, som til sammen har 151 vindturbiner. Høyesterett kom fram til at vedtaket om konsesjon til vindkraftutbygging på Fosen var ugyldig, da utbyggingen krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27.

151 vindmøller

Også politikere fra opposisjonen på Stortinget var mandag formiddag sammen med demonstrantene.

Annonse
Annonse

At det har gått over 500 dager uten at noe er skjedd, viser at regjeringen ikke tar dette på alvor, mener MDG-leder Arild Hermstad.

– Det er skammelig at regjeringen har brukt 500 dager på å gjøre ingenting, og at de også kastet ut aksjonistene i natt, det synes jeg ikke er holdbart, sier han til NTB.

SV vil kalle inn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) Stortinget for å få svar på hva regjeringen gjør.

– Vi kommer til å be statsministeren komme til Stortinget for å redegjøre for hvordan regjeringen har tenkt å sørge for at menneskerettighetsbruddet på Fosen avsluttes, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken i SV til Vårt Land.

Vil opprettholde driften

«Målet for prosessen i departementet å sikre en løsning der driften av vindkraftverkene kan opprettholdes samtidig som reindriftens rettigheter ivaretas. Det må blant annet vurderes endringer i konsesjonsvilkårene eller avbøtende tiltak», skrev Aasland i fjor sommer i et brev til Sametinget.

«I lys av målet om å finne en løsning der driften av vindkraftverkene kan opprettholdes samtidig som reindriftens rettigheter ivaretas, er det etter departementets syn ikke aktuelt med beslutninger som innebærer at området tilbakeføres før spørsmålet er nærmere utredet», skriver han.

Han var mandag i EU-relaterte møter i Stockholm og var ikke umiddelbart tilgjengelig for å svare på spørsmål fra NTB. Overfor NRK understreker han at den videre prosessen må skje i henhold til forvaltningslovens krav til utredning og saksbehandling.

– Det vil nok ta noe tid, men jeg er opptatt av at dette må skje så fort som overhodet mulig. Alle er tjent med at denne saken får en god løsning, sier Aasland.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse