Kina satser videre på kullkraft for å dekke energibehovet i landet, går det fram av en rapport til Folkekongressen som åpnet i helgen.
Rundt 60 prosent av energibehovet i Kina dekkes i dag ved hjelp av kullkraft, men for å kutte klimautslipp har landet de siste årene redusert denne andelen betydelig ved bruk av naturgass og fornybare energikilder.
Strømproduksjonen fra fornybare kilder varierer imidlertid sterkt, og fjorårets tørke sørvest i landet rammet også vannkraftproduksjonen og resulterte i strømbrudd.
Landets ledelse fortsetter derfor satsingen på kull som en sikker og forutsigbar energikilde.
Støttefunksjon
– Vi vil styrke den grunnleggende støttefunksjonen til kull og sørge for at å øke kullproduksjonen, heter det i en rapport fra Kinas nasjonale utviklings- og reformkommisjon (NDRC) til Folkekongressen.
I 2022 vedtok myndighetene å bygge en rekke nye kullkraftverk med en samlet kapasitet på 106 gigawatt. Det er fire ganger så mye som prosjektene det ble gitt grønt lys til året før og det høyeste siden 2015.
Olje og gass
NDRC understreker også viktigheten av økt satsing på olje og gassutvinning.
– Vi vil trappe opp letingen og utviklingen av petroleum og naturgass hjemme, for å finne flere utappede reserver og øke produksjonen, heter det.
Landet skal også starte byggingen av en rekke nye solcelleanlegg og vindkraftanlegg, går det fram av NDRC-rapporten.
Kinesiske myndigheter har forpliktet seg til å nå utslippstoppen innen 2030 og at landet skal være klimanøytralt innen 2060.
(©NTB)