Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
05 mars 2023 11:48
Del på Facebook
Å ha en infeksjon i kroppen kan både medføre at man sliter med å sove og at man sover mye mer enn man vanligvis gjør. Men nå viser forskning at å sove for lite eller for mye også kan gjøre at man har større fare for å bli syk. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Å ha en infeksjon i kroppen kan både medføre at man sliter med å sove og at man sover mye mer enn man vanligvis gjør. Men nå viser forskning at å sove for lite eller for mye også kan gjøre at man har større fare for å bli syk. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny, norsk studie tyder på at god søvnhygiene – nok og god søvn – gjør deg mindre sårbar for infeksjoner. Det gjelder å ikke sove for lite – eller for mye.

Studien fra forskergruppen SMIL ved Universitetet i Bergen har fått internasjonal oppmerksomhet etter at studien nylig ble publisert i Frontiers in Psychiatry.

Annonse
Annonse

I alt 1.848 personer ble rekruttert fra venterom hos norske fastleger og spurt om søvnkvalitet, søvnmengde og infeksjoner.

Det er kjent fra før at å ha en infeksjon gjør at man sover dårligere og mer.

– Men svarene viste også at det går den andre veien. Søvn påvirker immunforsvaret. Det tror vi fordi vi finner en sammenheng mellom kroniske søvnplager og risiko for infeksjon. Det tyder på at å om man sover dårlig, påvirker det kroppens evne til å stå imot infeksjoner, sier forsker Ingeborg Forthun ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Hun var med på å lede studien, som startet i 2020 ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin.

Mange sliter

– En annen ting som overrasket litt, var at nesten halvparten, 48 prosent, oppfylte kriteriene for insomni. Det er på nivå med tidligere undersøkelser, men kriteriene for å få diagnosen insomni er blitt strengere. Vi trodde derfor at andelen med insomni skulle ha blitt lavere, men den var altså høy, sier Forthun.

Hun sier det er en tankevekker at så mange oppfyller de ganske strenge kriteriene for å ha insomni, altså søvnløshet.

– 48 prosent er langt flere enn det er som får en søvndiagnose av fastlegen. Det viser at søvnproblemer ikke er anerkjent nok eller får den oppmerksomheten det fortjener, sier Forthun.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Meldte om infeksjon

Forskerne rekrutterte deltakere fra venterommene, uavhengig av årsak til legebesøkene. Deltakerne fikk tilsendt et skjema med spørsmål om sine søvnvaner og om de har hatt infeksjoner de siste tre månedene.

De som rapporterte at de pleide å sove mindre enn seks timer per natt, hadde 27 prosent høyere risiko for å ha hatt en infeksjon sammenlignet med dem som sov sju-åtte timer. Deltakere som rapporterte at de sov ni timer eller mer, hadde 44 prosent høyere risiko for også å ha hatt en infeksjon.

Blant dem som sov mindre enn seks timer eller hadde kroniske søvnproblemer – insomni, var det i tillegg økt risiko for at de hadde hatt behov for antibiotika.

Veien videre

Men hva skal man gjøre om man aldri klarer å få mer enn maks seks timer søvn, eller om man alltid føler seg trøtt og føler at man kunne sovet døgnet rundt?

– Mange bekymringer kan bidra til at folk har søvnproblemer i utgangspunktet. Søvn er styrt av en indre klokke, at man har opparbeidet seg et søvnbehov gjennom dagen og vaner og atferd. Derfor kan det hjelpe å gjøre grep som å legge seg og stå opp til samme tid hver dag, legge bort skjermer i god tid før leggetid og å unngå koffein sent på dagen, sier Forthun.

Hun anbefaler å følge slike søvnhygieneråd og søke veiledning hos fastlegen. Det som neppe hjelper, er å ligge og bekymre seg over at søvnproblemene øker fare for infeksjoner.

– Vi trenger en økt bevissthet både i befolkningen og blant helsepersonell rundt betydningen av søvn. Søvn er ikke bare viktig for generell velvære, men for pasientenes helse, sier Forthun.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Fakta om søvnhygiene

 

• God søvnhygiene bør etterstrebes om man lider av søvnproblemer, men også for å forhindre utvikling av søvnvansker.

• Oppfølgning og behandling bør ikke overlates til pasienten. Helsepersonell må plukke ut relevante råd for den enkelte, gi veiledning og følge opp.

• Råd for å bygge opp søvnbehov: Regelmessig mosjon, men avslutt minst tre timer før sengetid, unngå å sove på dagtid (tillat en høneblund på maks 20 minutter), ikke opphold deg i sengen lenger enn forventet søvnlengde.

• Råd for å bevare god døgnrytme: Stå opp til omtrent samme tid hver dag – også i helger, få minst 30 minutter med dagslys daglig, helst tidlig om morgenen (innen to timer etter at du har stått opp)

• Råd for å roe ned om kvelden: ​Unngå kaffe, te, cola og energidrikker (koffeinholdige drikker) etter klokken 17, unngå nikotin før sengetid, unngå å være sulten eller å innta tungt måltid ved sengetid, bruk soverommet og sengen til søvn, ikke til jobb, mobil eller skjerm, lag deg et sengetidsritual.

• Råd ved oppvåkning om natten: Unngå aktivitet, spising, røyking og å se på klokka, unngå å bli eksponert for sterkt lys dersom du må opp, sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet. Bruk eventuelt maske og ørepropper, lær deg en avspenningsteknikk og bruk den ved oppvåkninger.

• Unngå regelmessig bruk av sovemidler eller alkohol for å sovne lettere. De løser ikke søvnvanskene og kan dessuten gi urolig søvn med mange oppvåkninger og dårlig søvnkvalitet.

• Forsøk å ikke ta med deg bekymringer og problemer til sengs. Sett heller av en «problemhalvtime» om ettermiddagen/tidlig kveld hvor du tenker gjennom bekymringer og problemer.

• Et varmt bad før sengetid kan virke beroligende

Kilde: Helse Bergen

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrOgså kvalitetssikringen fra KS2 rapporten viser altså at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bompriser, er større enn med ferge.Utslippene ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har bedt om innsyn i Effekt-rapporten som SVV sende til TØI som utfyllende utrekningar som TØI/Dovre skulke kvalitetssikre.Det som ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEr klar over at SVV brukar standard programvare for beregningene.  Men, blir det meir riktig?Der er vel ei smertegrense for ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge.
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDette er di tolking Fram til 2022 tall er bompengesatsane det samme som det svv har brukt I grunnlagsmaterialet.  Det kan ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse