Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 mars 2023 07:31
Del på Facebook
Sentralstyremedlem Hanne Alstrup Velure i Høyre mener det er rett og rimelig at laksenæringen betaler grunnrenteskatt. Helgens landsmøtevedtak setter ikke en stopper for at Høyre kan gå inn for det, understreker hun. Arkivfoto: Alf Simensen / NTB
Sentralstyremedlem Hanne Alstrup Velure i Høyre mener det er rett og rimelig at laksenæringen betaler grunnrenteskatt. Helgens landsmøtevedtak setter ikke en stopper for at Høyre kan gå inn for det, understreker hun. Arkivfoto: Alf Simensen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slaget om grunnrenteskatt på lakseoppdrett er ikke over i Høyre. De vil bare forkaste regjeringens opprinnelige forslag fra september, understreker sentrale Høyre-folk.

– Sånn jeg tolker vedtaket, så mener landsmøtet at det regjeringen har lagt fram, er helt uakseptabelt. Det kommer vi ikke til å gå i diskusjon om. Så nå venter vi på nytt framlegg fra regjeringen. Da må vi gå i dialog med dem og næringen, sier Heidi Nordby Lunde.

Annonse
Annonse

Hun uttalte seg til NTB om grunnrenteskatten før regjeringen mandag kalte inn til pressekonferanse om skatten. Pressekonferansen er tirsdag klokka 8, og der vil regjeringen presentere sitt endelige forslag til hvordan innretningen på skatten skal være.

Lunde er stortingsrepresentant og satt i resolusjonskomiteen som skrev vedtaket Høyre-landsmøtet sluttet seg til.

– Så du åpner for å fortsatt snakke om en grunnrentebeskatning?

– Vi skal alltid være i konstruktiv dialog, sier hun til NTB.

Vil utrede mer

Høyre-landsmøtet vedtok i helgen å avvise regjeringens tidligere forslag til grunnrenteskatt og utrede laksenæringens forslag om en inntektsgradert produksjonsavgift, slik man har på Færøyene, og andre modeller. Vedtaket kom etter at særlig Kyst-Høyre mobiliserte og krevde tydeligere tale fra partiet om grunnrenteskatten.

En rekke delegater var på talerstolen og sablet ned regjeringens høringsforslag. Etter vedtaket satt vitser om «glad laks» løst på landsmøtefesten.

Nestleder Henrik Asheim lovet dessuten i Dagens Næringsliv å reversere skatten dersom det regjeringen har sendt på høring, blir vedtatt på Stortinget, og Høyre vinner valget i 2025.

På spørsmål om hva slags skattemodell Høyre vil ha, mener Asheim landsmøtet har vært tydelig:

– Det vi vil ha, er en produksjonsavgift etter færøysk modell.

– Ikke overskuddsbasert grunnrenteskatt?

Annonse
Annonse

– Helt riktig. Og så vet vi jo ikke hva regjeringen kommer med, for det har de ikke lagt fram ennå. Men det er det som landsmøtet helt tydelig har sagt, sier han til NTB.

Tror fortsatt på grunnrenteskatt

Men vedtaket utelukker ikke at Høyre kan gå inn for en overskuddsbasert grunnrenteskatt, mener Nordby Lunde og sentralstyremedlem Hanne Alstrup Velure. Det er kun regjeringens høringsforslag partiet har sagt tydelig nei til, mener de.

– Jeg oppfatter at flertallet i partiet er for en grunnrenteskatt med en annen innretning, sier Velure, som også er Høyres fylkesordførerkandidat for Innlandet.

Hun ble skuffet da Høyres landsmøte i 2019 vedtok å avvise grunnrenteskatt på havbruk. Det skjedde før utvalget den Høyre-ledede regjeringen selv hadde satt ned for å belyse saken, hadde lagt fram sin utredning. Oppdrettsnæringen mobiliserte tidlig og sterkt for å stoppe en mulig grunnrenteskatt.

Velure mener partiet nå har vært gjennom en realitetsorientering om «nødvendigheten av en rettferdig, næringsvennlig og forutsigbar beskatning av fellesskapets ressurser».

Mer næringsvennlig enn avgift

En overskuddsbasert grunnrenteskatt vil være bedre enn den produksjonsavgiften næringen selv ønsker seg, mener hun.

– Jeg synes det er mye mer næringsvennlig – og det burde bransjen begynne å forstå – at man beskatter det man har i overskudd, sier Velure til NTB.

Velure er aktiv i flere sammenslutninger av distriktskommuner, blant annet Naturressurskommunene, og har lenge vært en ivrig tilhenger av grunnrenteskatt på naturressurser som gir stort overskudd, inkludert kraft og oppdrett. Det trengs for å få til grønn verdiskaping og finansiere velferdsstaten framover, mener hun.

– Vi har levd på olje, gass og vannkraft lenge nå. Det er bare rettferdig at man faktisk betaler for innsatsfaktoren som man bruker, akkurat som alle andre bedrifter må gjøre, sier hun.

Regjeringens opprinnelige forslag til grunnrenteskatt har fått kritikk, blant annet fordi det legges opp til et bunnfradrag som skal skjerme de mindre oppdrettsselskapene. Det åpner for skattetilpasning, hevdes det.

En produksjonsavgift, slik næringen selv ønsker, er også en form for grunnrentebeskatning. Men flertallet i Havbruksskatteutvalget, ledet av professor Karen Helen Ulltveit-Moe, mener en slik avgift er en dårligere løsning fordi den ikke er såkalt nøytral. Det vil si at den kan påvirke selskapenes investeringer. En riktig innrettet grunnrenteskatt har ikke den effekten, mener utvalget.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse