Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 august 2023 17:56
Del på Facebook
Danmarks justisminister Peter Hummelgaard (venstre), utenriksminister Lars Løkke Rasmussen (i midten) og fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen varsler at regjeringen vil forby brenning av religiøse skrifter på offentlige steder. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB
Danmarks justisminister Peter Hummelgaard (venstre), utenriksminister Lars Løkke Rasmussen (i midten) og fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen varsler at regjeringen vil forby brenning av religiøse skrifter på offentlige steder. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB

Danmarks regjering vil forby brenning av religiøse skrifter på offentlig sted. Tiltaket kommer etter flere koranbrenninger.

– Regjeringen har ønsket en avgrenset og presis lov, sier justisminister Peter Hummelgaard. Han omtaler det som en «grunnleggende hånlig og usympatisk handling» å brenne en koran.

Annonse
Annonse

– Det skader Danmark og danske interesser og kan også gå ut over sikkerheten for dansker ute i verden og her hjemme, sier Hummelgaard videre.

Lovforslaget legges fram for Folketinget 1. september, seks år etter at blasfemiforbudet ble opphevet etter 334 år. Det er ventet at loven blir vedtatt, siden koalisjonsregjeringen har flertall.

Også bibel og tora

Regjeringen ønsker å utvide en eksisterende paragraf som blant annet forbyr brenning av andre lands flagg, og lovforslaget vil også gjelde brenning av Bibelen og Toraen, eller for eksempel et krusifiks, ifølge Hummelgaard.

Den konkrete ordlyden vil være at det kan være straffbart å behandle gjenstander med vesentlig religiøs betydning utilbørlig. Det gjelder også andre handlinger som kan oppfattes krenkende, eksempelvis å trampe på gjenstandene.

Det blir domstolenes oppgave å slå fast hvilke gjenstander som skal anses å ha vesentlig betydning for de respektive trossamfunnene, og hvilke handlinger som defineres som utilbørlige.

Strafferammen vil være bøter eller opptil to års fengsel. Karikaturtegninger omfattes ikke av forslaget.

Al-Qaida-trusler

Koranbrenningene i Danmark og Sverige de siste månedene har ført til stor misnøye i mange muslimske land. Tidligere i august oppfordret al-Qaida til angrep mot landene.

På en fersk måling sa 33 prosent av de 1042 spurte danskene at de er tilhengere av et forbud mot koranbrenninger. Samtidig sa 65 prosent at de mener koranbrenningene har økt risikoen for islamistiske angrep i Danmark.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hummelgaard sier at loven er nødvendig på grunn av den skjerpede terrortrusselen.

– Loven er plassert i straffelovens kapittel tolv, som omhandler statens sikkerhet. For det er det som er kjernen og motivasjonen i tiltaket vi innfører, sier han.

Venter nye koranbrenninger

Utenriksminister Lars Løkke Rasmussen sier at han har varslet kolleger i utlandet om at lovforslaget trolig vil føre til flere koranbrenninger i tida framover.

– Jeg har brukt mye tid på å forklare det litt paradoksale: Det at regjeringen har denne intensjonen, vil nok føre til at man på kort sikt snarere vil se flere enn færre koranbrenninger, sier han.

I Sverige møtes forbudet med skepsis. Tidligere statsminister Magdalena Andersson sier det danske forbudet kan gjøre Sverige mer utsatt.

– Hittil har Danmark og Sverige stått sammen i denne korankrisen. Det som skjer når danskene endrer sin lovgivning, er at vi blir stående alene tilbake og havner i en svært utsatt situasjon, sier hun til TT.

Avviser at ytringsfriheten svekkes

Hummelgaard avviser at loven vil svekke ytringsfriheten, som blant annet Sverige bruker som begrunnelse for ikke å skjerpe lovgivningen.

– Regjeringen har et samlet ansvar for Danmark og alle dansker. Vi foretar en vanskelig juridisk og politisk avveining, sier han.

– Vi kunne ikke fortsette å stilltiende se på at noen få enkeltpersoner gjør alt de kan for å framprovosere voldsomme reaksjoner, legger Hummelgaard til. Det er ingen videre planer i regjeringen om å innføre flere lignende tiltak, understreker han.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse