Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
30 august 2023 07:23
Del på Facebook
Det blir stadig vanskeligere med snø på Europas skisteder.
Det blir stadig vanskeligere med snø på Europas skisteder.

Med det nåværende nivået på utslipp av klimagasser vil 90 prosent av Europas skisteder ende med en kritisk mangel på naturlig snø, advarer forskere i en ny rapport.

Rapporten, som er gjengitt av blant andre nyhetsbyrået AFP, ble publisert i tidsskriftet Nature Climate Change mandag.

Annonse
Annonse

Forskerne skriver at dersom nivået på utslippet av klimagasser fortsetter på dagens nivå, som vil føre til at jordoverflaten varmes opp til nesten tre grader over førindustrielt nivå, vil storparten av Europas skisteder få akutt mangel på snø.

Og selv om den globale oppvarmingen begrenses til Paris-avtalens mål på halvannen grad, vil en tredel av kontinentets 2234 skisteder fortsatt være svært sårbare.

Kunstsnø kan avlaste

Det påpekes videre at i det sistnevnte scenarioet kan høytliggende turistdestinasjoner i Norden samt de franske, sveitsiske og østerrikske alper redusere klimarisikoen ved kunstig snøproduksjon.

Denne løsningen vil imidlertid være til liten nytte på skisteder lenger sør og i lavere høyder, ifølge den ferske rapporten.

Studien er den første som tar hensyn til kostnadene og karbonavtrykket ved å forbruke ekstra energi og vann for kunstig snøproduksjon.

– Snøproduksjon innebærer investerings- og driftskostnader som utsetter feriesteder for økonomisk risiko, sier hovedforfatter Hughes Francois til AFP.

Han er ansatt som forsker ved Frankrikes nasjonale institutt for landbruksforskning.

Annonse
Annonse

Ond sirkel

Selv der kunstsnø kan produseres billig nok til at et feriested kan holdes åpent og tjene penger, bidrar løsningen til en ond sirkel ved å øke den globale oppvarmingen som følge av energibehovet, viser studien.

Halvparten av verdens skisteder ligger i Europa. De genererer til sammen rundt 30 milliarder dollar (320 milliarder kroner) per år i inntekter og spiller en nøkkelrolle i å opprettholde økonomien i områdene der de er plassert.

Studien har sett på hvordan feriesteder over hele Europa – fra De britiske øyer til Tyrkia, og fra Skandinavia til Middelhavet – vil bli påvirket av ulike nivåer av global oppvarming.

Jordens overflate er i gjennomsnitt allerede varmet opp 1,2 grader over det førindustrielle nivået. Det øker forekomsten av ekstremvær over hele kloden.

Forskerne bak den nye studien har sett på de mulige konsekvensene av at gjennomsnittstemperaturen økes til både to, tre og fire grader.

«I alle fjellområder i Europa vil fremtidige klimaendringer føre til forringede snøforhold i skisteder sammenlignet med de siste tiårene, sier forskeren Samuel Morin.

Dystre spådommer

Hvis verden varmes opp til tre grader over nivåer fra midten av 1800-tallet, uten å ha tilgang på kunstsnø, vil 100 prosent av alpinanleggene i de tyske og østerrikske alper stå overfor en svært høy risiko for mangel på snø i gjennomsnitt hvert annet år.

Tilsvarende tall for de sveitsiske alpene er 87 prosent, mens det for Norden er estimert til 70 prosent.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse