Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
30 august 2023 17:48
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har oppdatert Håndbok for politisk ledelse etter en rekke habilitetssaker i sommer. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har oppdatert Håndbok for politisk ledelse etter en rekke habilitetssaker i sommer. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Statsministeren strammer inn statsråders regelverk for habilitet og aksjehandel etter at en fjerde habilitetssak rammer Støre-regjeringen denne sommeren.

– Hvis man har aksjer når man tiltrer, skal disse selges, fryses, eller så må man få noen andre på avstand til å forvalte dem. Dette gjelder fra i dag, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag.

Annonse
Annonse

Samme dag ble kjent at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kan ha vært inhabil i saker på grunn av ektemannens aksjekjøp. Ektemannen har kjøpt og solgt aksjer, inkludert aksjer i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen, mens Huitfeldt har vært utenriksminister.

Saken er den fjerde habilitetssaken i Støre-regjeringen på kort tid, og to statsråder har hittil gått av som følge av habilitetsbruddene.

– Det holder ikke vann, sier saksordføreren i kontrollkomiteens habilitetssak mot regjeringen, Grunde Almeland (V).

Presiserer forhold til ektefeller

Etter Huitfeldt-saken blir det nå tydeligere i Håndbok for politiske ledelse hva en politiker skal gjøre dersom ektefellen eier aksjer.

Støre mener at kravene knyttet til interesser hos statsråders nærstående har vært klart, men ikke fullt ut presist. Det er det nå, slår han fast.

– En statsråd har nå en tydelig plikt til å skaffe seg oversikt over hvilke aksjer ektefellen har. Dette vil stå eksplisitt i håndboken, sa statsministeren.

Fortsatt tillit

Huitfeldt har sagt at hun ikke vil trekke seg, noe statsministeren støtter. Støre mener Huitfeldt har handlet rett siden hun fant ut at hun var inhabil, og han sier at han fortsatt har tillit til utenriksministeren.

– Siden hun ble klar over det, har hun tatt opp saken og fått den belyst. Hun har ikke selv handlet med aksjer eller lignende. På dette grunnlaget mener jeg at jeg kan ha tillit til henne som statsråd, sier Støre.

Han understreker likevel at saken er svært alvorlig fordi det handler om tillit.

Annonse
Annonse

– Holder ikke vann

Saksordføreren i kontrollkomiteen er ikke imponert av Støres håndtering. Han mener man må kunne forvente at landets øverste ledere klarer å forstå regelverkets formål.

– Jeg tror ingen ble klokere av å lytte til statsministerens pressekonferanse. Støre freder Huitfeldt med å si at regelverket ikke var detaljert nok til at hun kunne forstå det. Det holder ikke vann, sier Almeland til NTB.

Videre sier han at Huitfeldt burde skjønt at ektemannens aksjeeierskap kunne påvirke hennes habilitet, og at hun derfor burde fått oversikt tidligere over hvilke aksjer han eide.

Almeland synes også at det er interessant at Støre først nå velger å stramme opp rutiner og regler for regjeringens medlemmer.

Fokus fra lokalvalg

Det er under to uker til fylkes- og kommunevalget, og nok en habilitetssak hos regjeringen stjeler oppmerksomheter fra lokalpolitikerne. Det beklager Støre.

– Jeg skulle ønske jeg ikke måtte stå her i dag. Men slik er det altså, det handler altså om habilitetssakene, sa han på pressekonferansen.

Statsministeren fikk spørsmål om hvordan avsløringene om inhabilitet rundt Huitfeldt stjeler oppmerksomhet fra valgkampen og ødelegger for tilliten til politikere. Støre sier at regjeringen har brukt to til tre uker på å få full oversikt over Huitfeldt-saken

– Jeg håper at folk ser at dette er et arbeid som skaper klarhet og rydder opp i det. Tillit er avgjørende, og så får kommunevalgkampen forhåpentligvis handle om det, nemlig valg i 355 kommuner, sa Støre.

Fjerde saken

Huitfeldt-saken kommer kun noen uker etter at Ola Borten Moe (Sp) trakk seg som forsknings- og høyere utdanningsminister etter habilitetsbrudd i forbindelse med aksjekjøp.

I tillegg til Borten Moe har også kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) trukket seg på grunn av en habilitetssak. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) beklaget feil på habilitetsreglene, men fortsatte som minister.

Regjeringens habilitetssaker skal granskes i en kontrollsak på Stortinget.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse