Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
23 september 2023 10:37
Del på Facebook
Torsdagens renteheving gjør at det blir en dyrere hverdag for låntakere i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Torsdagens renteheving gjør at det blir en dyrere hverdag for låntakere i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Iverksett tiltak og skaff deg oversikt over utgiftene, er rådet fra forbrukerøkonom Magne Gundersen etter den siste rentehevingen fra Norges Bank.

– Nå blir det enda dyrere å ha lån i Norge. Det har skjedd en brå økning på kort tid. Det kan bli tøft, og det er derfor viktig å være føre var, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Norges Bank hevet torsdag renten med ytterligere 0,25 prosentpoeng, og styringsrenten ligger nå på 4,25 prosent. Det er det høyeste nivået siden oktober 2008.

Ekspertene er enige om at norske privatøkonomier vil bli satt på prøve utover høsten og vinteren.

30.000 kroner ekstra i rentekostnader

Forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank forteller at hevingen vil føre til at de som har boliglån, får mindre å rutte med fremover.

– Sett fra juni til torsdagens renteheving, så har styringsrenten i løpet av tre måneder steget med ett prosentpoeng. Enkelt forklart vil det bety at en husholdning med et boliglån på 4 millioner kroner vil måtte betale 30.000 kroner ekstra i rentekostnader i året.

Hun peker på småbarnsfamilier og førstegangskjøpere som grupper som vil kjenne rentehevingen ekstra hardt.

Annonse
Annonse

– Jo høyere boliglån, jo tøffere vil det bli. Vi ser at det er de som er i en tidlig etableringsfase med høy gjeld i forhold til inntekt som oftest rammes hardest, sier hun.

Olsen understreker at effekten av renteøkningene først vil bli synlig i midten av november ettersom det tar seks uker fra bankene varsler renteøkning til de effektueres.

– Blir verre før det blir bedre

Torsdagens renteøkning vil derfor ikke få effekt før om noen uker. Gundersen oppfordrer likevel forbrukere til å ta grep allerede nå.

– Ikke vent til regningene kommer. Tenk heller på hva du kan gjøre i dag for å få bedre råd i morgen. Det kan være å kutte ned eller ut sløsingen på for eksempel snus eller den daglige kaffekoppen. Gjør sånne tiltak og skaff deg oversikt over utgiftene dine så du ikke får noen store overraskelser, sier han.

Norges Bank varslet også at det kan bli ytterligere en renteheving i desember. Gundersen mener derfor det er viktig å være forberedt på økte kostnader utover vinteren også.

– Det blir verre før det blir bedre. De som opplever at det er trangt, bør tenke seg om til jul og passe på sånn at juleutgiftene ikke tar overhånd, sier han.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøEg har tidlegare sagt at Kjerringsundsambandet ikkje blir realisert utan bru over Julsundet. Dersom ikkje vil sambandet ende på Sundsbøen ...
@Geir Ole SætremyrDa har du endelig erkjent at Kjerringsundet ikke er uavhengig av Møreaksen, men faktisk avhengig av Møreaksen. Og at fastlandssambandene ...
@Terje SundsbøDu har framleis ikkje lest KS2 for Kjerringsundet.  Dei var usikre på om Aukra var kredittverdige fram til 2070, eller ...
@Geir Ole SætremyrFinansieringen av Kjerringsundet er ikke uavhengig av Møreaksen. Uten fastlandsforbindelse for Otrøya eller Gossen, så vil trafikken og bompengene bli ...
@Terje SundsbøØkonomisk uavhengig når der gjeld finansiering. Og, for å vere nøyaktig skal byggekostnaden dekkast av opplåning mot tilbakebetaling gjennom innkreving av ...
@Geir Ole SætremyrDu sier at Kjerringsundet har felles byggeledelse med Møreaksen, og kan ikke bygges uten tunnelmassen fra Møreaksen. Hvordan kan du ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse