Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Redaksjonen
Artikkel
26 september 2023 12:16
Del på Facebook
Odd Erling Hoem ved bilen som måler kvalitet på hver meter av vegene i fylket. Foto: Else Britt Ervik / Møre og Romsdal fylkeskommune
Odd Erling Hoem ved bilen som måler kvalitet på hver meter av vegene i fylket. Foto: Else Britt Ervik / Møre og Romsdal fylkeskommune

Hver krok av fylkesveiene i Møre og Romsdal overvåkes av den avanserte varebilen til Odd Erling Hoem. Det spesielle utstyret gir grundige data for å dokumentere statusen og behovet for vedlikehold på veiene i regionen.

– Jeg måler kvaliteten på over 3000 kilometer med fylkesvei, som er omtrent avstanden fra Ålesund til Roma, sier Hoem fra førersetet i Mercedes Vitoen.

Annonse
Annonse

For anledningen er han i Tresfjorden, hvor han skal gjøre noen av årets siste målinger.

En kartlegging administrasjonen i fylket har gjort i 2023, viser at det vil koste 16,8 milliarder kroner å ta igjen vedlikeholdsslitet på fylkesveiene i Møre og Romsdal. Omtrent halvparten gjelder tunneler, bruer og ferjekaier. Resten gjelder veibanen, og denne er det Hoem som overvåker.

– Jeg må kjøre alle fylkesveiene i begge retninger, pluss gang- og sykkelveiene. Dette skjer i hovedsak i sommermånedene hvert år, i mil etter mil i 60 kilometer i timen som er anbefalt fart for å få gode bilder og laserdata. Det kan heller ikke være is eller nedbør på veien.

Utstyret som kreves for å kartlegge veibanen hever verdien på Mercedesen betraktelig, nærmere bestemt med 6 millioner kroner. Det er den investeringen som må til for å få god nok kvalitet på målingene. Hoem forteller at bilen i alt har ni kamera som tar veibilder, og tre lasere som registrerer spor og jevnhet i veibanen. De sammenligner sporslitasje fra år til år, for å nevne noe. Vegmerking blir også registrert og rapportert.

Annonse
Annonse

– Den lille tassen foran støtfangeren er en teksturlaser som kommer veldig nært veien. Den måler hvor jevnt underlaget er, noe som er veldig viktig når det gjelder trafikksikkerhet.

Påvirker trafikksikkerheten

Fylkeskommunen har bedt staten om 5 milliarder kroner i året de neste 12 årene for å ta inn deler av etterslepet på vedlikehold. Standarden på veiene har konsekvenser for både beredskap og trafikksikkerhet. Mangelen på økonomiske rammer fra staten gjør at etterslepet øker og blir enda dyrere. Dette er fakta som ble lagt fram for samferdselsutvalet i mai i år.

– Bilen tar omtrent 7 millioner enkeltbilder hver sesong. Så jeg og Mercedesen gjør det vi kan for å dokumentere kvaliteten, og bidrar til at det finnes et godt beslutningsgrunnlag for prioritering, sier Hoem.

Tar buss resten av året

Den effektive sjåføren er snart ferdig med kartleggingen for i år, og forteller at han bruker bussen til kontoret i Kristiansund i vintermånedene. Da orker han ikke kjøre mer bil.

– Det blir bilpause nå, men jeg gleder meg allerede til jeg skal tilbake til området rundt Fosnavåg neste år. Der ligger de aller vakreste fylkesveiene i Møre og Romsdal, med storhavet som fyller hele frontruta.

Det er heller ingen som klager på musikksmaken hans når han er alene på veien. Country-kanalen på radioen var visst ikke like populær på kontoret, forteller han, før han og målebilen setter kursen mot Sjøholt som markerer slutten på runden for 2023.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse