Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
28 september 2023 08:41
Del på Facebook
Medisinbruken har økt i Norge de siste fire årene, men kostnadene til legemidlene har økt mer, viser de nye tallene fra Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Medisinbruken har økt i Norge de siste fire årene, men kostnadene til legemidlene har økt mer, viser de nye tallene fra Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Dyre kreftmedisiner, høyere valutakurser og økning i legemiddelbruk førte til en markant økning i utgiftene til legemidler i Norge i perioden 2018 til 2022.

Det er Folkehelseinstituttets publikasjon om legemiddelforbruket i Norge som viser utviklingen i forbruket og kostnadene, målt etter apotekenes innkjøpspris, de siste fire årene.

Annonse
Annonse

– I 2022 ble det solgt legemidler til humant bruk for totalt 25,6 milliarder kroner – en økning på 2,8 prosent fra året før, skriver FHI i rapporten.

Med en økende befolkning, og en økende andel eldre, er det ventet at utgiftene til legemidler øker, men FHI skriver at kostnadene har økt mer enn legemiddelbruken.

– Totalsalget i definerte døgndoser (DDD) økte med 15 prosent, mens kostnader økte med 34 prosent.

Pandemien ga byks

Det er særlig medisiner knyttet til kreftbehandling og såkalte immunmodulerende legemidler, som på ulikt vis styrker eller undertrykker kroppens eget immunforsvar, som utgjorde hele 22 prosent av kostnadene til medisin brukt på mennesker.

Annonse
Annonse

Oversikten fra FHI viser at utgiftene til vaksiner gjorde et byks i 2021 som følge av koronapandemien – og fortsatte å holde seg høy inn i 2022. Også utgifter knyttet til nye kostbare blodsukkersenkende legemidler har skutt i været de to siste årene.

Oversikten viser også at omsetningen av veterinærmedisin, som i 2022 utgjorde 1,9 milliarder kroner, økte med 9,4 prosent fra året før. Av dette utgjorde medisiner knyttet til lakseoppdrett 70 prosent.

– Skaper feil inntrykk

Foreningen Legemiddelindustrien (LMI) mener imidlertid tallene i rapporten er upresise.

– Disse tallene er ikke egnet til å beskrive utviklingen i legemiddelkostnader i Norge. I rapporten er ikke rabatter fra offentlige legemiddelinnkjøp beregnet, noe også FHI påpeker i rapporten, sier administrerende direktør Leif Rune Skymoen i LMI til NTB.

– Rapporten baseres på det som betegnes som apotekenes innkjøpspris. For mange legemidler, spesielt de med høyest pris, er denne verdien veldig langt fra den reelle kostnaden for helsevesenet. Det skyldes at den ikke fanger opp rabatter. Denne fremstillingen skaper dermed et feil inntrykk av utviklingen, fortsetter Skymoen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 2 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse