Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
01 oktober 2023 05:35
Del på Facebook
Foto: Senate Television via AP / NTB
Foto: Senate Television via AP / NTB

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til søndag 1. oktober.

Senatet godkjenner midlertidig budsjett – ingen nedstengning i USA

Senatet har gitt grønt lys til et midlertidig budsjett som opprettholder finansieringen av statsapparatet i 45 dager. Dermed blir det ingen nedstengning. Det ventes at president Joe Biden godkjenner forslaget.

Annonse
Annonse

– Amerikanere kan puste lettet ut, sa Senatets leder, demokraten Chuck Schumer, etter avstemningen. Det er ikke avsatt midler til militær eller annen økonomisk støtte til Ukraina, men folkevalgte fra begge partier sier de venter at Kongressen finansierer dette gjennom en annen avtale.

Populistparti vinner valget i Slovakia

Populistpartiet Smer-SD ledet med 23,4 prosent av stemmene i valget i Slovakia da stemmene fra 98 prosent av valgdistriktene var talt opp. Provestlige Progressivt Slovakia (PS), som ledet på to valgdagsmålinger, hadde samtidig 16,8 prosents oppslutning.

Smer-SD ledes av eksstatsminister Robert Fico og har gått inn for en Russland-vennlig politikk. Fico har motsatt seg EUs sanksjoner mot Russland, lover å stanse våpeneksporten til Ukraina og har lovet å holde lande ute fra Nato.

AP: Sikkerhetsrådet skal behandle forslag om å sende styrke til kampen mot Haitis gjenger

FNs sikkerhetsråd skal mandag stemme over en resolusjon som gir grønt lys til en ett år lang utstasjonering av en internasjonal styrke i Haiti, skriver AP. Målet med styrken er å hjelpe lokale myndigheter å slå ned på den voldsomme gjengkriminaliteten og sørge for at det igjen kan holdes valg i landet. Det forrige ble holdt i 2016.

I et resolusjonsutkast AP har fått tilgang til, går det fram at den internasjonale styrken skal ledes av Kenya. Utkastet er utarbeidet av USA. Det gjør det tydelig at det ikke er snakk om en FN-styrke, og at styrken skal finansieres frivillig av landene. Resolusjonen godkjenner utstasjonering i ett år, med en gjennomgang etter ni måneder.

Klomsæt tviler på at Bhatti blir utlevert til Norge

Torsdag ble nok en gang et rettsmøte som skulle avgjøre om Arfan Bhatti kan utleveres til Norge, utsatt. Advokat Sigurd Klomsæt tror ikke Bhatti noen gang kommer tilbake. Bhatti har befunnet seg i Pakistan siden begynnelsen av juni 2022.

– Det er en skandale, sier bistandsadvokat Sigurd Klomsæt. Han representerer flere av ofrene for skytingen i Rosenkrantz' gate i Oslo 25. juni i fjor. Han tviler nå på at Bhatti noen gang blir utlevert.

– Han har både norsk og pakistansk statsborgerskap. Det har allerede gått et år, og etter hva jeg forstår skjer det ikke noe, sier Klomsæt til Aftenposten.

Annonse
Annonse

Det kompliserer også saken at Norge ikke har noen utleveringsavtale med Pakistan.

Storbritannia vil trene opp ukrainske soldater i Ukraina

Storbritannia vil sende instruktører til Ukraina for å trene ukrainske soldater der, sier forsvarsminister Grant Shapps. Landets allierte har unngått å ha en formell militær tilstedeværelse i Ukraina, i håp om å minske risikoen for direkte konflikt med Russland. Britene har tatt imot rundt 20.000 ukrainere til fem ukers opphold med militærtrening det siste året, og akter å fortsette i samme spor.

– Jeg snakket i dag om å på sikt ta treningen nærmere og også faktisk inni Ukraina. Særlig vest i landet tenker jeg det er mulig nå å ta mer ting inn, siteres Shapps på av Sunday Telegraph.

Ni skadd etter at oljerørledning sprakk vest i Ukraina

Ni personer, blant dem fire barn, er skadd etter at en oljerørledning sprakk i Ivano-Frankivsk-regionen vest i Ukraina lørdag, ifølge guvernør Svitlana Onystsjuk.

Hun skriver på Telegram at tilstanden er alvorlig for fire av de skadde. Ulykken forårsaket en stor brann, men denne er blitt slukket, og oljestrømmen er stanset, ifølge Onystsjuk.

– Vi vet at trykket falt i rørledningen, som igjen førte til oljelekkasjen og brannen, som spredte seg til en privat bolig, skriver hun.

Åtte personer involvert i frontkollisjon på Tromsøya

To personbiler, en av dem en drosje, frontkolliderte natt til søndag i Hamna på Tromsøya. Flere ble skadd, men alle var ved bevissthet etter kollisjonen.

– Totalt er det åtte personer involvert. I den ene bilen var det to voksne og tre barn, i den andre tre voksne. Alle var ved bevissthet etter ulykken, sier operasjonsleder Karl Erik Thomassen i Troms politidistrikt til NTB.

Politiet kan ikke si noe om hvor alvorlige skader det er snakk om, men Thomassen sier at det er «åpenbare skader» hos passasjerene i begge bilene, og at det dreier seg om bruddskader. Flere er sendt til sykehus i ambulanse, men politiet har foreløpig ikke oversikt over hvor mange.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøTellepunktet står øst for krysset fra ferga. Viser ikkje fordeling på retning til og fra ferga.Trafikken er stabil.I Batnfjorden er ...
Terje Sundsbø 9 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTrafikkaoset gjelder alle retninger, til/fra fergen, og øst/vest for fergeleiet. Trafikktallene har du da ikke hatt vansker med å finne ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøEg har etterlyst kva trafikkaos som fergene med ÅDT på 2350 skaper i det store bildet.Og trafikken si retning og ...
Terje Sundsbø 16 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTror du man flytter fergeleiet ut fra sentrum av Molde for moro skyld? Merkostnaden for de fergereisende blir minimal i ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøOg da er vi tilbake til kostnadsaspektet som eg skisserte tidlegare, og matching av frekvens og reisetid. I tillegg til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrLike fullt langt mer håndfast enn dine fabuleringer. Og det skisserer et gjennomførbart alternativ for flytting av fergeleiet ut av ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse