Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
04 oktober 2023 10:58
Del på Facebook
Foto: Bygdeteatret
Foto: Bygdeteatret

Prøveprosjektet «Bygdeteatret» skal ut på en miniturné for å vise teaterforestillingen «En Sånn Kveld». Nå håper de folk vil komme for å se, le og samles om en kveld på grendahuset. Lørdag 14. oktober holder de forestilling i Frei Grendahus.

Bygdeteatret består av Siv Smistad (35), Kristian Starheimsæter (27), Vegard Christensen (26) og Hanne Fleischer (37). Bygdeteatret er et helt nytt turnéteater som vil turnere fra grendehus til grendehus for å vise fram teater for store og små. Fokus er å reise rundt i bygdene for å lage møteplasser for folk som bor utenfor sentrumskjernen. – Sentraliseringen sliter på bygdesamfunnene i dag og det trengs arenaer for å møte sambygdingene sine. Forhåpentligvis kan vi hjelpe med det, sier Siv Smistad.

Annonse
Annonse

Bygdeteatret vil fylle grendehus og samfunnshus med humor og lage store opplevelser på små scener. – Denne gangen kan vi by på en komedie for ungdom og voksne, men vi ser også for oss å turnere med barneteater etter hvert, om dette blir et prosjekt vi kan satse videre på, sier Siv med et glimt i øyet. Hanne legger til at miniturnéen skal gjøres unna for at gruppen skal finne ut om dette er et tilbud som bygdefolket ønsker å benytte seg av. Gjengen håper at folk vil ta turen til grendehuset, og at de vil bli igjen for å skravle etter at forestillingen er ferdig. – Det blir servert kaffe og kake etter forestillingen og det håper vi folk har lyst å nyte, sier Hanne, som er spent på om noen tør å smake kake etter teaterforestillingen.

Mange års erfaring innen kulturliv

Til sammen har medlemmene i Bygdeteatret mange års erfaring innen kulturlivet. Teaterstykker, revyer og annen sceneunderholdning har blitt satt opp, der de har deltatt både på og bak scenen. I Øksendal har Siv og Hanne vært aktive i det lokale teaterlaget i mange år, og det var der ideen om et omreisende teater startet. – Jeg har flere ganger fått høre «dere får det til i Øksendal», og da tenkte jeg at det som vi får til må vi da kunne dele med andre. Det står så mange grendehus og samfunnshus med scener rundt i bygdene som nesten ikke blir brukt i løpet av et år. Hvorfor ikke bruke dem til å spre litt glede og gode opplevelser? spør Siv.

Siv kontaktet Hanne for å teste ut idéen på henne. – Jeg ble umiddelbart supergira på idéen, sett i lys av den suksessen Siv har oppnådd i Øksendal og vi ser hvor viktig det er for folk å ha en samlingsplass der man møtes, ler og snakker sammen på tvers av generasjoner. Det tok ikke mange sekundene før jeg nevnte for Siv at jeg ønsket å være med på prosjektet.

Vegard og Kristian gikk i klassen til Siv i Volda og har henholdsvis bachelor og mastergrad i teater. Når de takket ja til å bli med, til tross for at de bor på andre siden av landet, var det bare å sette i gang med møter for å komme frem til idéer på forestilling og selvsagt de mer seriøse tingene, som å fordele oppgaver og søkte penger.

Mens Siv og Hanne kommer fra Øksendal i Sunndal Kommune, kommer Kristian og Vegard langveis fra for å være med å spille teater på Nordmøre. – Vi gikk i samme klasse som Siv da vi studerte teater og drama ved Høgskolen i Volda. Og da Siv spurte om vi ville være med på dette prosjektet, så sa vi ja med det samme. Vi jobbet så godt sammen da vi var studenter, så dette prosjektet ville bli veldig gøy å jobbe med, sier Kristian og Vegard, som kommer fra Oslo-området.

Etter studiene har de alle tre vært jobbsøkere innen teater, uten hell. Derfor satser de nå på å lage sin egen arbeidsplass i et område der slike jobber er sjeldne.

Annonse
Annonse

Støtte fra Sunndal Næringsselskap (SUNS)

I vår fikk Bygdeteatret støtte fra SUNS (Sunndal Næringsselskap) for å reise ut å teste prosjektet til Siv. Tanken bak støtten er at gruppen skal ut for å se om det er et marked for Bygdeteater og forhøre seg med publikum om dette tilbudet er noe folk ønsker seg.

Etter at søknaden om støtte ble innvilget har Siv skrevet manus, Vegard har satt opp budsjett, Kristian har booket grendehus og Hanne har jobbet med markedsføring av Bygdeteatret i sosiale medier (Bygdeteatret på Instagram og Facebook).

Siste finpuss i disse dager

IMG 7577 editedSiste finpuss av forestillingen foregår i disse dager. Foto: Bygdeteatret.

Akkurat nå holder gjengen på med siste finpuss av komedien «En Sånn Kveld».

- Det er en forestilling som er avhengig av at timingen på reaksjoner og replikker sitter spikret, så det er mye pirkearbeid, men som regissør er det en drøm å jobbe med disse tre som aldri går lei av å øve eller at jeg ber dem gjøre samme ting både 4 og 13 ganger for å få det til å sitte, sier en fornøyd Siv Smistad.

Komedien som Siv Smistad har skrevet handler om Pernille (Hanne) og Egil (Kristian). De er samboere og forestillingen handler om at de skal gjøre seg og leiligheten klar for besøk. Det skal vise seg at det ikke er så enkelt å bli helt klar, men heldigvis har de Geir (Vegard). Geir er bestevennen til Pernille og bor i samme blokk og prøver etter beste evne å redde kvelden for samboerparet. - Vi kan ikke si noe om hvilken kveld dette ender opp med å bli, men det vi kan si med sikkerhet er at det blir en «sånn» kveld, sier gjengen hemmelighetsfullt.

Om du vil fylle en høstkveld med humor og møte sambygdingene dine over en kopp kaffe, så er det bare å møte opp lørdag 14. oktober i Frei Grendehus. Dørene åpner kl 19:07.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 16 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrDøgnåpne veier og fastlandssamband er viktigere for lokalt næringsliv enn rassikring av vinterstengte turistveier. Du bør lese kronikken av Rasmussen ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøFramleis blir det drive veivedlikehold mellom fergeleiene.  Eksempelvis på strekninga E39 Lavik til Festøy, via fergesambandet Anda til Lote.  Du ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøDet er vurdert, og ønskt, men er det konkludert?
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrStrekningen Nyhamna-Molde er vurdert som kritisk infrastruktur. Kjerringsundet vil bli en del av dette. Du forutsetter at dette ene og ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøEg forventer meir nøktern framstilling.Kjerringsundet:Med utgangspunkt i KS2 basert på 2021 prisar vil sambandet koste 4,9 mrd Med 20 prosent prisstigning ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrStaten bidrar med det meste også på Møreaksen. For Kjerringsundet er det i tillegg Aukra kommune som bidrar. Fylkespolitikerne ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse