Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 oktober 2023 09:38
Del på Facebook
Da finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la fram regjeringens forslag til statsbudsjett, var uten økning eller prisjustering i fire av seks satser i grunnstønaden for syns- og funsjonshemmede. Foto: Hanna Johre / NTB
Da finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la fram regjeringens forslag til statsbudsjett, var uten økning eller prisjustering i fire av seks satser i grunnstønaden for syns- og funsjonshemmede. Foto: Hanna Johre / NTB

Fire av de seks satsene i grunnstønaden blir videreført uten økning eller prisjustering. Det betyr at syns- og funksjonshemmede reelt sett får kutt i støtten.

Videreføringen av dagens beløp betyr at satsene for rundt 130.000 stønadsmottakere ikke blir justert i takt med den forventede prisveksten på 3,8 prosent neste år, melder NRK.

Annonse
Annonse

Staten sparer 60 millioner kroner på grepet.

Det finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la for dagen sist fredag, er regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år. Det skal underlegges tøffe forhandlinger med regjeringens fortrukne budsjettpartner SV før det eventuelt blir satt ut i livet.

Det er grunn til å tro at det kommer en rekke endringer i regjeringens opplegg før stortingsflertallet vedtar statsbudsjettet, men det er for tidlig å si om SV får tvunget igjennom endringer i forslaget til grunnstønad.

SV: – Uforståelig

– For meg er det uforståelig at en sosialdemokratisk ledet regjering følger i Erna Solbergs fotspor, med usosiale kutt for dem som er i en veldig sårbar situasjon og har store ekstra utgifter knyttet til nedsatt funksjonsevne eller sykdom, sier stortingsrepresentant for SV og leder i arbeids- og sosialkomiteen, Freddy André Øvstegård.

Annonse
Annonse

Det er en klar årsak til at regjeringen har valgt å ikke prisjustere fire av satsene i grunnstønaden, ifølge Ole André Myhrvold, Senterpartiets nye finanstopp på Stortinget.

– Disse gruppene fikk et ekstraordinært påslag så sent som 1. juli i år. Det var nettopp fordi vi ser at det er krevende tider også for de gruppene her, sier han. Han minner også om at regjeringen har prisjustert satsene i gruppe 5 og 6.

FFO: – Skammelig

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) reagerer kraftig på reduksjonen som ligger i budsjettforslaget til regjeringen. Budsjettgrepet innebærer kutt i støtten til 97 prosent av mottakerne, også etter at satsene i gruppe 5 og 6 er prisjustert, ifølge generalsekretær Lilly Ann Elvestad.

Hun frykter funksjonshemmede blir låst i en varig fattigdomsfelle ved at det blir mindre til dem som har minst.

– Det er skammelig at regjeringen forsøker å tåkelegge kuttet sitt. Det er fremdeles 150.000 husstander i Norge som er økonomisk ille ute ifølge forskningsinstituttet Sifo. En tredel av dem har løpende ikke-medisinske utgifter knyttet til dårlig helse eller funksjonshemning, og mer enn halvparten har medisinske utgifter, sier hun til NTB.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse