De neste ukene skal innbyggere i Kristiansund delta i et EU-støttet forskningsprosjekt om klimaendringer.
De skal delta i en undersøkelse for å svare på hva slags klimaendringer de mener vil påvirke innbyggerne selv og Kristiansund kommune i fremtiden, hvordan Kristiansund kommune håndterer utfordringene i dag, og hva innbyggerne forventer av kommunen i fremtiden. Og hva gjør innbyggerne selv for å bremse effekten av klimaendringene?
Svarene skal brukes i arbeidet med å lage en digital tvilling – en 4D-modell av Kristiansund som skal vise effekten av klimaendringene i et valgt scenario. Dette kan forbedre forståelsen av de praktiske konsekvensene knyttet til klimaendringene og gi bedre oversikt til innbyggere, industri, næringsliv, politikere og forskere.
– Målet er å høre hva befolkningen er bekymret for og hva de tror konsekvensene er av klimaendringer som de blir påvirket av, sier bærekraftsrådgiver Jørgen S. Restad i Kristiansund kommune. Kommunen vil invitere elever i skolene og passasjerer på Sundbåten til å delta. I tillegg skal kommunen bruke egne kanaler for å nå ut til ansatte og innbyggere.
– Det er utrolig spennende at Bærekraftsfylket sammen med Kristiansunds innbyggere kan være med på både å utvikle og utnytte innovativ teknologi som digital tvilling i en norsk kontekst. Det vil ha stor overføringsverdi til andre kystnære områder i Norge, sier prosjektleder Solveig Stornes i Møre og Romsdal fylkeskommune, på seksjon for bærekraftig samfunnsutvikling.
Kristiansund deltar i EU-prosjektet CREST sammen med Møre og Romsdal fylkeskommune og byene Kolobrzeg i Polen og Bordeaux i Frankrike. Det blir gjennomført lignende innbyggerundersøkelser i Kolobrzeg og Bordeaux.
CREST-prosjektet hører til EU-programmet JPI Urban Europe og har sju prosjektpartnere fordelt på Norge, Polen og Frankrike. Prosjektperioden er fra april 2022 til april 2025, og med et totalbudsjett på 1.150.079 euro. Møre og Romsdal fylkeskommunes budsjett er på 99.000 euro.