Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
01 november 2023 14:53
Del på Facebook
Leder for kontraterroravdelingen Lars Lilleby i PST la onsdag fram en oppdatert trusselvurdering i forbindelse med situasjonen på Gazastripen.Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Leder for kontraterroravdelingen Lars Lilleby i PST la onsdag fram en oppdatert trusselvurdering i forbindelse med situasjonen på Gazastripen.Foto: Fredrik Varfjell / NTB

PST mener israelske mål i Norge er mer terrorutsatt som følge av krigen i Gaza. De ber folk være årvåkne og melde fra om de ser «noe rart».

– Ikke gå og se ned i mobilen, se opp! Vi er avhengige av tips, sier strategisk analytiker Céline Schiøtt i PST til NTB.

Annonse
Annonse

Hun ber folk følge med på nett og melde fra om folk som virker truende. Det samme gjelder ting som er utenom det vanlige der man ferdes – for eksempel utenfor synagogen.

– Alt som virker rart, er verdt å merke seg, sier Schiøtt.

Hun sier PST nå går ut med informasjon for å verne om den lille jødiske minoriteten i Norge, slik de har gjort med andre grupperinger tidligere. Det gjaldt blant annet de islamske miljøene under id-feiringen.

Høyreekstreme også i kikkerten

Det er fortsatt ekstreme islamister og høyreekstreme som utgjør den største trusselen her i landet, nå også med krigen i Midtøsten som en mulig begrunnelse.

– Trusselbildet vurderes fremdeles som moderat. Men vi vurderer at trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge er skjerpet, sier leder for kontraterroravdelingen Lars Lilleby i PST.

Det gjelder i første rekke bygninger, institusjoner og organisasjoner som representerer jøder eller Israel. Siden USA oppfattes som en av Israels sterkeste støttespillere, mener PST at trusselbildet er noe mer alvorlig også for amerikanske mål her i landet.

Det innebærer blant annet at politiet har mulighet til å styrke sitt arbeid med å beskytte disse målene.

Tiltak allerede iverksatt

Naturlig nok er flere tiltak allerede satt i verk, både i Oslo og andre byer.

Stabssjef i Vest politidistrikt, Gustav Landro, sier til Bergensavisen at den økte trusselen mot det jødiske miljøet har ført til tiltak i Bergens-området.

– Vi har økt vår dialog med jødene, og vi har iverksatt noen få tiltak som jeg ikke vil gå inn på konkret, sier Landro.

Ettersom Bergen verken har synagoge, forsamlingslokale for jødene eller ambassade, er det ingen bygg som trenger økt beskyttelse.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Allerede for et par uker siden sa politiet at de var opptatt av sikkerheten rundt jødiske institusjoner i Oslo og Trondheim. Om den onsdagens skjerpede årvåkenhet fra PST vil utløse noe ytterligere tiltak, kunne ikke Oslo politidistrikt kommentere onsdag ettermiddag.

– Vi har god kontakt med PST, og følger utviklingen. Den internasjonale situasjonen fører til økt årvåkenhet fra politiets side, og vi gjør vurderinger ut fra norske forhold, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til NTB.

– Følelser kan trigge terror

Céline Schiøtt i PST understreker at det så langt ikke er rettet noen konkrete trusler i eller mot Norge. Hun retter seg særlig mot folk som føler seg utrygge her i landet nå. Likevel mener hun man kan se begynnelsen på en negativ utvikling.

– Det har vært jevnlige markeringer i Norge knyttet til konflikten, og disse er lovlige og fredelige. Likevel kan disse tiltrekke seg mennesker med radikale og ekstreme holdninger som ønsker å utnytte situasjonen, sier hun.

Hun minner også om at rapporter fra krigssonen vekker sterke følelser hos alle, også hos ekstremister.

– Vi vet at dette kan trigge terrorhandlinger, sier hun.

Hun viser også til at både IS og al-Qaida har oppfordret til terrorangrep, og at krigen mellom Israel og Hamas ses på som en del av den globale jihaden, altså krigen mellom islam og Vesten.

Følger med

PST følger nå ekstra nøye med på palestinske og propalestinske miljøer og arrangementer fordi disse kan tiltrekke seg ekstreme personer.

– Vi lever i et demokrati, og det er lov å demonstrere og protestere innenfor de rammene som er lagt, understreker Lars Lilleby overfor NTB.

– Vi ser samtidig at det kan tiltrekke seg ekstremister, eller bidra til å radikalisere folk som ikke allerede er radikalisert, fortsetter han.

På spørsmål om han ser nye grupperinger i forbindelse med krigen i Midtøsten, avviser han det. Men han påpeker at PST nå følger ekstra godt med på både islamister og høyreekstreme her i landet.

– Jøder er i fiendebildet til begge, derfor er det viktig å følge med på begge sider. Det som skjer nå, kan trigge flere til å foreta seg noe, sier Lilleby.

Han vedgår at det er en vanskelig situasjon for PST, med krigen i Ukraina, situasjonen i Sverige og krigen mellom Israel og Hamas.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse