Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 desember 2023 10:55
Del på Facebook
Prisen på melis holdt seg langt over fjorårets nivå i november. I denne butikken ligger prisen også en del høyere enn det noen av de andre kjedene melder om i desember. Foto: Heiko Junge / NTB
Prisen på melis holdt seg langt over fjorårets nivå i november. I denne butikken ligger prisen også en del høyere enn det noen av de andre kjedene melder om i desember. Foto: Heiko Junge / NTB

I november var prisen på melis dobbelt så høy som samme måned i fjor. Men nå er priskrigen i gang, og i flere butikker ligger prisen på under 10 kroner pakken.

SSBs prisstatistikk viser at butikkene tok seg godt betalt for melis i november. Prisen for produktkategorien «melis og kandissukker» var dobbelt så høy som i november og desember i fjor.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

De siste årene har det vært et kraftig dropp i melisprisene når julen har nærmet seg og kakebakingen er kommet i gang.

Ofte konkurrerer butikkjedene hardt på pris på typiske julevarer, men i år uteble tilsynelatende denne priskrigen på melis i november.

Startet senere

Nå tyder mye på at den omsider har startet.

– Hovedgrunnen til forskjellene i melisprisene mellom november i fjor og november i år er at priskrigen på melis startet tidligere i fjor. Melis koster i dag 9,90 hos Extra, så den er med på priskrigen i år også, opplyser kommunikasjonsrådgiver Simen Kjønnås Thorsen i Coop Norge til NTB.

Han understreker at råvareprisen på sukker har gått opp. I tillegg produseres melis ikke i Norge, så den svake kronekursen bidrar også til å øke kostnadene.

– Kunstig lav pris

Innkjøps- og kategoridirektør for «familie og frokost» i Rema 1000, Julie Johnsen, bekrefter at prisnivået på melis nå i desember langt på vei matcher prisene fra i fjor og i forfjor.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hun kan også melde om en pris på 9,90 kroner per pakke på Rema 1000, omtrent det samme som i fjor.

SSBs statistikk for desember er ennå ikke klar.

– I fjor kuttet vi prisen på melis i november og desember, noe som ga den en kunstig lav pris. Den absolutt største delen av våre kostnader er varekostnaden, så når leverandørene øker prisen inn til oss, øker dessverre også prisen ut i butikk, sier Johnsen.

Hun understreker at deres marginer har vært fast på mellom 3 og 4 prosent siden 1979.

20 prosent høyere gjennom året

Det skal også sies at det først og fremst er i november at prisforskjellene på melis har skutt fart. Ser man på snittet for årets første 11 måneder, lå prisen cirka 20 prosent høyere enn i samme periode i fjor.

Prisstatistikken til SSB baserer seg på en referanseverdi som ble satt i 2015.

I november i år var prisen på 172 prosent av referanseverdien. I fjor var den på 87,3 prosent i november og 75,4 prosent i desember.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse