Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
06 januar 2024 10:03
Del på Facebook
Med temperaturer langt under frysepunktet oppsto det kraftig frostrøyk i havnebassenget i indre Oslofjord. Mange tok turen for å se og å ta bilder av dette vakre synet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Med temperaturer langt under frysepunktet oppsto det kraftig frostrøyk i havnebassenget i indre Oslofjord. Mange tok turen for å se og å ta bilder av dette vakre synet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

For første gang er det målt under 30 minusgrader på en offisiell værstasjon i Oslo. Den nye kulderekorden er på 31,1 blå grader.

Rekordene er ikke fra sentrum, men fra Bjørnholt i Nordmarka. Der ble det først satt Oslo-rekord i timen mellom 21 og 22, da det ble målt 29,3 kuldegrader.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Deretter fulgte en ny rekord på minus 30,3 i timen fra 23 og fram til midnatt. Seinere på natta ble det enda kaldere. Mellom 2 og 3 ble det målt 30,9 minusgrader, mens det timen etter hadde krøpet ned i 31,1.

Det er ny rekord for Oslo kommune. Før denne sprengkulda var rekorden på 28,8 minusgrader fra 2011.

Gammel husmannsplass

Bjørnholt ligger et godt stykke fra sentrum, langt inn i skogen nord for Holmenkollen. Det var en tidligere husmannsplass.

I dag ligger det en markastue der, og en skole som tidligere var en offentlig skole, men som i dag er en tilrettelagt avdeling under Sollerudstranda skole.

Det er i tillegg der en av de to offisielle værstasjonene i Nordmarka står.

Snuser på byrekord

Selv om det er en ny Oslo-rekord som er målt der, er det altså ikke de værstasjonene Oslo-folk flest forholder seg til. Rekorden for Oslo by er på 26 minusgrader fra januar 1942.

Så kaldt er det ikke blitt i byen foreløpig. Kaldest i Oslo by det siste døgnet er værstasjonen på Bygdøy, som har målt 23 minusgrader.

Den laveste temperaturen som er registrert på Blindern, som er den mest brukte målestasjonen i Oslo, er 22,4 minusgrader.

Annonse
Annonse

Oslo S åpnet dørene

Kuldebølgen vi er inne i har vært varslet på forhånd. Flere aviser har skrevet om butikker i Oslo som er tomme for varmeovner, og eksperter har advart om at folk må ta ekstra godt vare på små barn og dyr.

Samtidig har Oslo kommune vært opptatt av å sikre dem som sover ute.

Oslo S har blant annet åpnet dørene natt til lørdag, slik at folk kan få et varmt sted å sove.

Det er også frykt for at luftkvaliteten i Sør-Norge skal bli dårlig de neste dagene.

– Situasjonen er moderat nå, men det kan bli mye dårligere. Det er sjelden at vi får så dårlig luftkvalitet som det ser ut som vi kan få nå, sier Erik Berge, seniorforsker og meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Blir litt mildere

Det er varslet iskalde temperaturer i Oslo både lørdag og søndag. Til uka blir det litt mildere, men det kan fortsatt være dager med temperaturer ned i minus 10.

Samtidig skal det bli varmere andre steder i landet. I Finnmark – der det er målt 43,5 minus i Kautokeino, kaldest i Europa – er det ventet plussgrader til uka.

Det gjør at Vegvesenet frykter at det skal bli glatt når væromslaget slår inn.

På Østlandet er det også gått ut advarsel om at det kan være glatt. Det er så kaldt at salt ikke biter på isen, mens sanden det strøs med blåser vekk.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 15 minutter siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrEn stadig mer underdimensjonert vei, uten utvidelsesmuligheter. Fergetrafikken må ut av sentrum. Hva er det du ikke forstår?
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje Sundsbø"Fergeleiet kan ikke forbli i Molde sentrum mye lenger."Kva er flaskehalsen?
Terje Sundsbø 13 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet lederen av Stortingets samferdselskomite uttalte i forbindelse med lanseringen av NTP var nok etter påtrykk fra samferdselsministeren. Slik sett ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøLeiaren i Samferdselskomiteen lever på lånt tid, og etter alle solemerker er hans tid forbi ved neste valg.Å flytte fergeleiet ...
Terje Sundsbø 14 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet er flott at du endelig innser behovet for å flytte fergeleiet ut fra sentrum av Molde, eksempelvis til Mordalsvågen. ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøDet er flott at du trekker tilbake løysinga å flytte fergeleiet frå dagens lokalisering i Molde til Julsundet/Mordalsvågen. Det er ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse