Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
14 januar 2024 11:13
Del på Facebook
Det har startet et nytt vulkanutbrudd sørvest på Island. En serie med små jordskjelv startet like før klokken tre, skriver statskanalen. Selve utbruddet startet nord for GrindavikFoto: Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra / NTB
Det har startet et nytt vulkanutbrudd sørvest på Island. En serie med små jordskjelv startet like før klokken tre, skriver statskanalen. Selve utbruddet startet nord for GrindavikFoto: Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra / NTB

Lava fra vulkanutbruddet på Island nådde søndag ettermiddag fram til bebyggelsen i byen Grindavik. Minst tre hus har blitt flammenes rov.

Det første huset tok fyr kort tid etter å ha kommet i kontakt med lavaen, skriver avisa Morgunbladid. Senere viste kringkasteren RUV flyfoto fra området som viser at minst tre hus sto i brann.

Annonse
Annonse

Alle innbyggerne er evakuert, og det er ikke meldt om at noen mennesker er skadd.

Begynte med jordskjelv

En intens serie med små jordskjelv startet like før klokken 3 natt til søndag. Det sterkeste jordskjelvet ble målt til en styrke på 3,5. Selve vulkanutbruddet startet nord for Grindavik like før klokken 8 lokal tid.

Bilder fra området viser glødende lava som spruter opp mot vinterhimmelen og en elv av lava som sakte, men sikkert beveger seg mot bebyggelsen i Grindavik, småbyen sørvest på Island.

– Det er vanskelig å si hvor stort utbruddet vil bli, sa naturfareekspert Benedikt Ófeigsson i det Islands meteorologiske institutt til statskanalen RUV søndag formiddag.

Farlig område

I tillegg til utbruddet av lava har det også oppstått flere nye sprekker i bakken i og rundt Grindavik. Det meteorologiske instituttet melder at det kan ventes at flere sprekker vil åpne seg i området etter hvert.

Seismolog Kristín Jónsdóttir beskriver Grindavik som et «høyrisikoområde».

– Grindavik er et veldig farlig område akkurat nå, sier hun til kringkasteren RUV.

Hun sier videre at søndagens utbrudd er omtrent en firedel av størrelsen på utbruddet som startet 18. desember.

– Surrealistisk

Alle som befant seg i Grindavik, fikk natt til søndag beskjed om å evakuere byen umiddelbart.

Grindavik-beboer Klara Halldórsdóttir sier til nyhetsbyrået TT at det som nå skjer, føles surrealistisk og at hun er forberedt på at hun aldri vil kunne bo i Grindavik igjen.

– Vi lever alle i en enorm usikkerhet og uvisshet om framtiden, sier hun.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Frykter dyretragedie

Mens alle mennesker er evakuert, er det flere titall sauer igjen i Grindavik. Dyrebeskyttelsen på Island frykter en dyretragedie.

I minst fem sauefjøs er det dyr, opplyser Linda Karen Gunnarsdóttir i dyrebeskyttelsen til RUV. Det skal også være flere kjæledyr igjen i de tomme husene, men det er ikke bekreftet. Gunnarsdóttir oppfordrer forsvaret og andre som deltar i evakueringsarbeidet, om å redde dyrene dersom det er mulig.

Da Grindavik ble evakuert i november, ble det brukt mye tid på å redde dyr og frakte dem ut av byen. Men flere tok dyrene med seg tilbake da fikk vende hjem i desember.

Trengte gjennom barrierer

Søndag ettermiddag fløy eksperter over området for å undersøke lavabunnen og se hvor mye magma som har kommet opp.

Myndighetene har den siste tiden forsøkt å bygge barrierer av jord og stein for å hindre lava i å nå Grindavik, men lavastrømmen har likevel trengt gjennom forsvarsverkene.

Islands sivilforsvar har hevet beredskapsnivået til «nødsituasjon», som er det høyeste på en skala på tre. Det innebærer at en hendelse som kan skade mennesker, lokalsamfunn, eiendom eller miljø, er i gang.

– Skremmende

– Det er selvfølgelig skremmende å se hvor nært dette er byen, sier statsminister Katrìn Jakobsdòttir til avisa Morgunbladid.

Islands president Gudni Th. Johannesson sier at utbruddet er en påminnelse om naturens kraft og takker for innsatsen som ble lagt ned for å evakuere Grindavik.

– Sammen tenker vi islendinger vennlig på innbyggerne i Grindavik og alle som er involvert i operasjoner på bakken. Nå blir vi alle testet, skriver han på Facebook.

Den lille byen sørvest på sagaøya ble evakuert sist i november etter en rekke jordskjelv som etterlot store sprekker og åpninger i jordskorpen etterfulgt av et vulkanutbrudd i midten av desember. Først 23. desember fikk beboerne vende hjem igjen.

Utbruddet er det femte på Reykjaneshalvøya de siste fire årene.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøI ein uttale til mellom anna E39 Ålesund til Molde, eller omvendt, uttaler Transportforvaltning Midt i SVV (05.03.24) mellom anna, ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøEg har vist til forpliktende mål i klimapolitikken. Med gjeldande tiltak er vi langt frå å oppnå dette målet.Så har ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrDet kloden ikke tåler, er enormt kraftkrevende ferger. Når Møreaksen avløser 3 fergesamband, blir enorme mengder elektrisitet frigitt, langt mer ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDet akkurat det eg sa, der må vere likhet mellom Loke og Tor. Også reduksjon av farta gjennom Tautratunellen frå ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrHurtige trafikkreduksjoner oppnås ved å redusere fartsgrensene i dag på allerede sterkt trafikkerte veier, slik som rundt Ålesund. Uten utviding ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDette vil ramme alle, også der framskrivingane av trafikk er 50+. Naudsynt trafikkauke til å betale tilbake bompengefinansieringa. Sjøl om SVV ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse