Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
29 januar 2024 10:38
Del på Facebook
Lillebjørn Nilsen fikk Hedersprisen under tildelingen av Spellemannprisen 2022. Den folkekjære artisten døde lørdag, 73 år gammel. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Lillebjørn Nilsen fikk Hedersprisen under tildelingen av Spellemannprisen 2022. Den folkekjære artisten døde lørdag, 73 år gammel. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lillebjørn Nilsen er død. Artisten sovnet stille inn lørdag, 73 år gammel, opplyser hans plateselskap.

– Lillebjørn Falk Nilsen sovnet stille inn lørdag kveld den 27. januar med sine nærmeste rundt seg, skriver plateselskapet Grappa mandag.

Annonse
Annonse

Med ham har en artist hvis sanger var allemannseie og som var helt i front av visebølgen, gått bort.

Bjørn Falk Nilsen ble født 21. desember 1950 i Oslo, byen som preger mange av sangene hans. Lillebjørn Nilsen ble kjent allerede som 16-åring i The Young Norwegians, en duo med Bjørn Morisse. Det var her han fikk kallenavnet Lillebjørn.

I løpet av sin karriere skrev og framførte han en mengde sanger som har gått inn i det norske folks DNA, slik Alf Prøysens musikk har gjort. Han spilte en rekke strengeinstrumenter og lærte opp generasjoner med «Lillebjørns gitarbok».

Sang på norsk

Lillebjørn Nilsen fikk blant annet Prøysenprisen, Oslo bys kunstnerpris, Oslo bys kulturpris og seks Spellemannpriser, sist hedersprisen i 2023.

Han ble også utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin visekunst.

Han var påvirket av amerikansk folkemusikk, men plukket også opp inspirasjon fra norsk og annen musikk. Allsidigheten førte til at han ga ut den populære barneplata » … Og Fia hadde sko».

Det var særlig som soloartist med tekster på norsk han markerte seg, men også i samarbeid med andre, blant dem Steinar Ofsdal, Ballade!, Gitarkameratene og Hot Club de Norvège.

– Jeg har kjent ham siden vi var en neve store begge to, siden 1966. Det er veldig trist, sier Øystein Sunde, som var en av Gitarkameratene, til TV 2.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

«Tanta til Beate»

Flere av sangene til Lillebjørn Nilsen har blitt allemannseie – og det er ikke mange som ikke har nynnet til «Tanta til Beate», «Stilleste gutt på sovesal 1», «Bysommer», «Barn av regnbuen», «Haba haba!», «Ola Tveiten», «Se alltid lyst på livet», «Alexander Kiellands Plass», «1000 søte damer», eller «God Natt Oslo», for å nevne noen.

LP-en «Nære Nilsen» ble gitt ut i 1993 og ble hans siste og tiende solostudioalbum.

– Før kalte vi det røtter, ikke roots. Musikklivet er avhengig av trender, men jeg har spilt sånn som dette i alle år. For meg blir det feil å bo i Oslo og ha sine musikalske «roots» i Texas, sa han til NTB i forbindelse med utgivelsen.

«Barn av Regnbuen»

Tilknytning til folkemusikk og viser fra USA ble ytterligere forsterket gjennom hans vennskap med nestoren Pete Seeger. Nilsen fikk en av sine største suksesser med sin versjon av Seegers «My Rainbow Race», på norsk «Barn av regnbuen».

Det var nettopp denne sangen han fremførte et år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Et smekkfullt Youngstorget sang med Lillebjørn som hilste fra Seeger. Sangen ble også fremført som allsang over hele landet.

– Lillebjørn Nilsen, den folkekjære artisten flere generasjoner har minner om. Hans sang Barn av regnbuen har gjort sterkt inntrykk på oss alle. Hvil i fred, skriver stortingspresident Masud Gharahkhani på X (tidligere Twitter),

Stortingsrepresentant for Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap), skriver i sosiale medier at hun takker Lillebjørn for kjærligheten, kulturen og engasjementet.

Under en konsert med Gitarkameratene i Grieghallen i 2013 kollapset Nilsen på scenen og måtte følges ut. I etterkant har han fortalt at det hang sammen med en kreftoperasjon.

Etter hvert trakk han seg mer bort fra offentligheten, men fortsatte å holde konserter i begrenset omfang.

Annonse
Annonse

Fakta om Lillebjørn Nilsen

• Bjørn Falk Nilsen ble født 21. desember 1950 i Oslo.

• En av Norges fremste visesangere og låtskrivere i sin sjanger. Sangene hans ble allemannseie.

• Tildelt Prøysenprisen, Oslo bys kunstnerpris, Oslo bys kulturpris og seks Spellemannpriser, blant dem hedersprisen. Utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden for sin visekunst.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 12 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrHvorvidt trafikken blomstrer eller ei, er avhengig av befolkningsutviklingen og næringsutviklingen. Hvis disse blomstrer, så vil også lokaltrafikken blomstre.
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har i din kommentar tidlegare klip inn følgande: ""Ny E39 Ørskogfjellet- Vik fører til en innkorting av reisetiden mellom ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har oversett det faktum at biltrafikken ikkje skal, eller kan blomstre.
Terje Sundsbø 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har studert linken – den forteller at flere kjørefelt/nye veier raskt blir tatt i bruk, og dokumenterer at dette ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse