Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
30 januar 2024 21:26
Del på Facebook
De røde farevarslene er de høyeste som kan sendes ut, og gjelder for deler av Nordfjord, Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland. Foto: Meteorologisk institutt / NTB
De røde farevarslene er de høyeste som kan sendes ut, og gjelder for deler av Nordfjord, Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland. Foto: Meteorologisk institutt / NTB

Stormen Ingunn er på vei og treffer Norge onsdag. Det er ventet ekstremt kraftige vindkast langs kysten, og flere fylker er farget i rødt farevarsel.

Ekstremværet treffer først ytre strøk i Møre og Romsdal og Nordfjord fra rundt klokken 12 onsdag.

Annonse
Annonse

Gjennom tirsdagen har Meteorologisk institutt sendt ut flust av farevarsler, og ifølge meteorolog Espen Biseth Granan er det ikke tegn til at været bedrer seg i løpet av kvelden og natten.

– Det blir vindfullt. Det kommer til å merkes. Det er meldt om mye regn, men det er vinden som skaper størst problemer, sier han til NTB tirsdag kveld.

I første omgang varer det dårlige været til og med torsdag formiddag.

Regn, vind, snøskred, sørpeskred og flomskred

De røde farevarslene er de høyeste som kan sendes ut og gjelder for deler av Nordfjord, Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland.

De kraftigste vindkastene ventes i ytre strøk fra Stad til Helgeland. Vindkastene kan lokalt komme opp i hele 50 meter per sekund.

I tillegg er det sendt ut gult farevarsel for både svært mye regn og snø i Nordland.

Regnvarselet gjelder i hovedsak for kyststrøkene av Helgeland og Salten, ifølge Varsom.no , og lokalt kan det komme mellom 50 og 70 millimeter på 12 timer.

Om ikke det er ille nok, så er det meldt om fare for jordskred, sørpeskred og flomskred på gult og oransje nivå i store deler av Nordland og sørlige deler av Troms.

Stengte skoler og krisestab

Også lenger sør skaper mye vind og store mengder nedbør trøbbel. Fra natt til onsdag er det varslet betydelig snøskredfare i regionene Romsdal, Trollheimen og Hallingdal.

Ekstremværet gjør at ingen elever på videregående skoler i Møre og Romsdal skal møte opp på skolen onsdag, skriver Romsdals Budstikke.

Ålesund og Molde kommuner har satt krisestab og valgt å holde grunnskolene stengt. I Kristiansund er skolene enn så lenge åpen, skriver Tidens Krav.

I Trøndelag vurderer fylkeskommunen om videregående skoler og kollektivtrafikk skal stenges og innstilles, skriver VG. I Trondheim har kommunen satt krisestab i påvente av ekstremværet.

Flytrafikken ikke rammet – ennå

Det er stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport.

Ekstremværet Ingunn treffer først Møre og Romsdal, men tirsdag kveld viser Avinors oversikt at ingen fly fra Ålesund og Molde er innstilt og forsinket onsdag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Det er vanskelig å si hvordan været kommer til å påvirke flytrafikken i morgen. Det er opp til flyselskapene å avgjøre om fly innstilles. Avinor ber derfor reisende holde seg oppdatert om reisen hos flyselskapene, sier pressevakt Helene W. Jensen i Avinor til NTB tirsdag kveld.

Broer og veier blir trolig stengt

Broer og fjelloverganger kan bli stengt, og det er meldt at høye bølger kan gi skade på bygninger langs strandsonen.

Fylkesveisjef Ole Jan Tønnesen opplyser til NRK at broer og veistrekninger trolig blir stengt onsdag, spesielt i ytre deler av Møre og Romsdal.

I Nordland har sikkerhets- og beredskapssjef Jostein Eliassen i fylkeskommunen for andre gang på to døgn bedt nordlendingene om å følge med på trafikkinformasjon både til vanns og på landjorda

– De neste dagene venter en ny runde med kraftig vind i Nordland, og det vil nok en gang skape problemer for trafikken i fylket, sier han i en pressemelding.

Både Fjordline og Hurtigruten har valgt å innstille avganger onsdag som følge av det varslede ekstremværet. For Fjordline gjelder det to avganger til og fra Bergen, mens Hurtigruten innstiller en avgang mellom Bergen og Trondheim.

– Tosifret plussgrader

Også på Østlandet skal det blåse godt onsdag og torsdag, men ikke like ille som vest for Dovre og i nord.

Langs kysten av Øst- og Sørlandet kan det blåse opp til storm, men fra fredag minker vinden, og temperaturene stiger.

De høyeste temperaturene er ventet østafjells.

– Da er det ventet tosifret plussgrader i deler av Sør-Norge. Hvor det skjer, er imidlertid vanskelig å spå. Det avhenger en del av vinden og hvor den treffer, sier meteorolog Granan.

– Farlig å være utendørs

Meteorologene kom tirsdag med en rekke råd og instrukser som folk i områdene bør være klar før ekstremværet gjør sin ankomst.

– Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett, skriver meteorologene.

Man bes om å unngå å kjøre dersom det ikke er nødvendig. Dessuten bør man holde seg innendørs.

– Gjør hjemmet klart for et potensielt lengre strømbrudd, skriver meteorologene.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Denne bekymringen for fylkesøkonomien er berettiget. Som lokalpolitiker som har vært vara i samferdselsutvalget har jeg fulgt økonomien i fylket ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøFlaskehalsar som er inne er forbi Veblungsnres, Brustuglia på E136,  3 bruer på RV70, E39 Volda til Ørsta. I tillegg ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrEn flaskehals er en trafikkhindring. Og her er ferger utvilsomt den virkelig store flaskehalsen. Hva mener du en flaskehals er?Jeg ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøDu veit inderlig vel kva ein flaskehals er.Kva er ditt forslag til korleis Noreg skal nå klimamåla sine?Frank Sve fikk ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrDu viser til klimamål og rapporter, og til konsekvenser for framtidig veibygging. Om du mener alvor med at flaskehalser må ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøI ein uttale til mellom anna E39 Ålesund til Molde, eller omvendt, uttaler Transportforvaltning Midt i SVV (05.03.24) mellom anna, ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse