Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 februar 2024 08:07
Del på Facebook
Å stumpe røyken, trene mer og spise sunnere viser seg å ha en positiv innvirkning på kreftrisikoen, viser en ny studie. Selv begrensede forbedringer ga resultater. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Å stumpe røyken, trene mer og spise sunnere viser seg å ha en positiv innvirkning på kreftrisikoen, viser en ny studie. Selv begrensede forbedringer ga resultater. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Selv en beskjeden oppnåelse av nyttårsforsettene kan redusere fremtidig risiko for kreft. Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Mange av oss stiller optimistisk opp med nyttårsforsetter ved årsskiftet, og de fleste opplever vel at nyttårsforsettene hvert år blir brutt eller ikke fulgt opp slik vi hadde håpet på. Men de behøver ikke å være bortkastet av den grunn.

Annonse
Annonse

En ny studie fra Kreftregisteret ved FHI viser nemlig at til og med beskjeden oppnåelse av nyttårsforsettene har et potensial til å redusere fremtidig risiko for kreft. Studien viser at sunne endringer i fysisk aktivitet, kroppsvekt, alkoholforbruk og røyking hadde sammenheng med en betydelig reduksjon av kreftrisiko, uavhengig av de opprinnelige nivåene.

Små endringer hjalp

– Om man klarer å gjøre endringer etter helseanbefalinger i en av disse faktorene, om ikke i alle, så bidrar det til lavere risiko for å senere få en kreftdiagnose, sier Edoardo Botteri, seniorforsker ved Kreftregisteret ved FHI, og førsteforfatter av artikkelen.

Forskerne fant at en relativt liten endring, som å redusere inntak av alkoholholdig drikke til et glass mindre per dag, eller å gå 3 til 5 kilo ned i vekt, reduserte risikoen for livsstilsrelaterte kreftformer med 4 prosent.

Annonse
Annonse

– De som gjorde de største endringene, hadde så mye som 25 prosent reduksjon i risiko. Det betyr at gode endringer i livsstil vil være en reell investering i fremtidig helse, sier Botteri. Han mener at resultatene viser at det ikke er for sent å gjøre gode helserelaterte endringer, selv i voksen alder.

Fulgt opp i 15 år

– Vi så i denne studien at de som var sunnest i starten og forble sunne, hadde den aller laveste påfølgende risikoen for kreft. Uansett, det som er viktig er at de som startet med mindre sunn livsstil, men som klarte å gjøre gode endringer, reduserte sin påfølgende risiko, sier han.

Studien inkluderte rundt 300.000 mennesker fra åtte europeiske land, deriblant 23.000 norske kvinner. De ble fulgt opp over en periode på 15 år i midten av voksenlivet. Den er ledet av forskere fra Kreftregisteret i Norge og International Agency for Research on Cancer (IARC) som er WHOs organisasjon for kreftforskning.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Kristian Sørum 8 timer siden Det er ikke Trump som er problemet!
ja -det var som du sier høyreregjering når fellessjukehuset ble vedtatt -men man må ikke forglemme at det var en ...
Frode Heimen 1 dager siden Ferjeopprøret heilt nødvendig!
Det koster samfunnet ca 4 milliarder i året å vente på ferger. Halvparten av all fergeventing skjer i fergefylket Møre ...
Frode Heimen 1 dager siden Ferjeopprøret heilt nødvendig!
Tenk om vi hadde samferdselspolitikere her i fylket med visjoner til få fjernet så mange ferger som mulig, i stedet ...
Rune Kristiansen 1 dager siden Hva nå, Nordmøre?
Jeg lurer, er det virkelig slik det norske folket vil ha det? Nå er vi på full fart inn i ...
Når penger er mer viktig enn helse får vi slike tilstander vi ser her, Norge aspirerer å bli lik andre ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse