Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
29 februar 2024 19:12
Del på Facebook
Freddy André Øvstegård (SV) sier pensjonsendringene vil gi mer rettferdig pensjon for veldig mange nordmenn. Foto: Terje Pedersen / NTB
Freddy André Øvstegård (SV) sier pensjonsendringene vil gi mer rettferdig pensjon for veldig mange nordmenn. Foto: Terje Pedersen / NTB

SV sier enigheten om ny pensjonsavtale vil gi mer rettferdig pensjon for mange nordmenn, men at de ikke er enig i at økte aldersgrenser for pensjon er en god idé.

I pensjonsforliket er det blant annet enighet om at pensjonsalderen skal økes gradvis fra og med 1964-kullet. Det skal også etableres en «sliterordning».

– Det er elementer i denne avtalen som vi er imot, som økte aldersgrenser for pensjon. Men vi får for eksempel til at aldersgrenser skal vurderes på nytt om ti år, sier Freddy André Øvstegård, leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for SV.

– Da får vi en mulighet til omkamp dersom vi får samlet støtte til at det å heve gulvet for pensjonsalder er en dårlig idé, slik vi i SV mener, sier han videre.

Annonse
Annonse

Ifølge Øvstegård vil endringene gi mer rettferdig pensjon for veldig mange nordmenn.

– Vi får endelig til en sliterordning, som kommer på plass med en gang. Og vi får løftet pensjonen for uføre født mellom 1954 og 1962 gjennom økte skjermingsordninger, sier Øvstegård.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Fakta om pensjonsforliket

Her er hovedpunktene i pensjonsavtalen det er enighet om på Stortinget:

  • Aldersgrensene i pensjonssystemet økes slik regjeringen har foreslått. Det betyr en gradvis økning av aldersgrensene i pensjonssystemet fra og med 1964-kullet.
  • «Sliterordning» i folketrygden for dem som ikke klarer å stå i arbeid så lenge som pensjonssystemet legger opp til. Ordningen skal etableres etter modell av sliterordningen i privat AFP og ha en årlig ytelse på 0,25 G for dem som går av fem år før normert pensjonsalder og trappes gradvis ned ved høyere avgangsalder.
  • Plikten til å fratre ved oppnådd særaldersgrense gjeninnføres ikke. Hvilke stillinger som i fremtiden skal ha særaldersgrenser, samt hvilke aldersgrenser som skal gjelde, avklares i en egen prosess.
  • Den alminnelige aldersgrensen for statsansatte og andre medlemmer i Statens pensjonskasse økes fra 70 til 72 år, i tråd med aldersgrensen for ansatte i privat sektor.
  • Alderspensjon til uføre styrkes, slik at de får samme inntektsutvikling som yrkesaktive får når de blir pensjonister.
  • Ny grense for individuell pensjonssparing (IPS): Fra og med 2026 kan man spare 25.000 kroner i året og få utsatt skatt, mot 15.000 kroner i dag. Ordningen, som ble innført i 2017, innebærer at man først betaler skatt på avkastningen når man går av med pensjon.
  • Pensjonssystemet skal evalueres om lag hvert tiende år for å følge med på utviklingen i både den sosiale og den økonomiske bærekraften.

(Kilde: NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse