SV sier enigheten om ny pensjonsavtale vil gi mer rettferdig pensjon for mange nordmenn, men at de ikke er enig i at økte aldersgrenser for pensjon er en god idé.
I pensjonsforliket er det blant annet enighet om at pensjonsalderen skal økes gradvis fra og med 1964-kullet. Det skal også etableres en «sliterordning».
– Det er elementer i denne avtalen som vi er imot, som økte aldersgrenser for pensjon. Men vi får for eksempel til at aldersgrenser skal vurderes på nytt om ti år, sier Freddy André Øvstegård, leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for SV.
– Da får vi en mulighet til omkamp dersom vi får samlet støtte til at det å heve gulvet for pensjonsalder er en dårlig idé, slik vi i SV mener, sier han videre.
Annonse
Annonse
Ifølge Øvstegård vil endringene gi mer rettferdig pensjon for veldig mange nordmenn.
– Vi får endelig til en sliterordning, som kommer på plass med en gang. Og vi får løftet pensjonen for uføre født mellom 1954 og 1962 gjennom økte skjermingsordninger, sier Øvstegård.
Her er hovedpunktene i pensjonsavtalen det er enighet om på Stortinget:
Aldersgrensene i pensjonssystemet økes slik regjeringen har foreslått. Det betyr en gradvis økning av aldersgrensene i pensjonssystemet fra og med 1964-kullet.
«Sliterordning» i folketrygden for dem som ikke klarer å stå i arbeid så lenge som pensjonssystemet legger opp til. Ordningen skal etableres etter modell av sliterordningen i privat AFP og ha en årlig ytelse på 0,25 G for dem som går av fem år før normert pensjonsalder og trappes gradvis ned ved høyere avgangsalder.
Plikten til å fratre ved oppnådd særaldersgrense gjeninnføres ikke. Hvilke stillinger som i fremtiden skal ha særaldersgrenser, samt hvilke aldersgrenser som skal gjelde, avklares i en egen prosess.
Den alminnelige aldersgrensen for statsansatte og andre medlemmer i Statens pensjonskasse økes fra 70 til 72 år, i tråd med aldersgrensen for ansatte i privat sektor.
Alderspensjon til uføre styrkes, slik at de får samme inntektsutvikling som yrkesaktive får når de blir pensjonister.
Ny grense for individuell pensjonssparing (IPS): Fra og med 2026 kan man spare 25.000 kroner i året og få utsatt skatt, mot 15.000 kroner i dag. Ordningen, som ble innført i 2017, innebærer at man først betaler skatt på avkastningen når man går av med pensjon.
Pensjonssystemet skal evalueres om lag hvert tiende år for å følge med på utviklingen i både den sosiale og den økonomiske bærekraften.
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
@Geir Ole SætremyrSom jeg allerede har påpekt, KS2-rapporten angir alle kostnadsøkninger som bompengefinansiering. Dette vil de fleste mene ikke er rimelig. KS2-analysen skal ...
@Terje SundsbøFastsetting av bompengar, beløp som skal betalast har fleire element i seg. Vurdering av dette ligg i oppdraget frå Finansdepartementet. 1. ...
Alt stoff som leveres til KSU.NO evalueres av redaksjonen som forbeholder seg retten til å forkorte innsendt tekst. Leser- og debatt-innlegg honoreres ikke. KSU.NO har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider det lenkes til. Innholdet er beskyttet etter åndsverkloven. Kopiering av materiale fra KSU.NO for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Redaksjonelt arbeid, tilrettelegging, drift og videreutvikling utføres av NettStudio AS.
Liker du KSU.NO? Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle! Vipps valgfritt beløp til 614043 Tusen takk!