Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 mars 2024 08:24
Del på Facebook
EU-parlamentariker for De grønne, Terry Reintke, frykter frammarsjen til ytre høyre i EU-valget. Foto: AP / NTB
EU-parlamentariker for De grønne, Terry Reintke, frykter frammarsjen til ytre høyre i EU-valget. Foto: AP / NTB

Knapt 100 dager før EU-valget stålsetter EU-parlamentet seg for det som kan bli en historisk høyresving. – Valget blir viktig for Norge, sier Europabevegelsen.

Det er betydelig uro blant både politikere og embetsfolk i parlamentet for hva det som ser ut til å bli en markant framgang for Europas ytre høyre-partier, kan føre til.

Annonse
Annonse

– For oss er dette en av de største kildene til bekymring foran det europeiske valget. Vi vet at problemene vi må løse, blir mer og mer presserende, bekrefter gruppeleder for De grønne i EU-parlamentet, Terry Reintke, overfor NTB.

100 dager til valg

Tirsdag denne uka markerte EU-parlamentet at det er 100 dager til EU-valget, som skjer fra 6. til 9. juni. I de fleste landene er det søndag 9. juni som blir hoveddagen.

På de siste meningsmålingene får partigruppa aller lengst ytterst til høyre, Identitet og Demokrati (ID) sin største oppslutning noensinne, og ligger an til å få 85 av parlamentets 720 mandater.

Gruppa består av partier som tyske AfD, franske Nasjonal Samling og italienske Lega.

Den siste tidens bondeopprør over hele EU ser ut til å ha økt oppslutningen.

Forrykker balansen

Det er særlig De grønne og sosialdemokratiske S & D som ligger an til å blø mandater til ytre høyre. De grønne kan miste hele 20 representanter. Det kan forrykke hele balansen i EU-parlamentet, påpeker Reintke.

– Med flere nasjonalistiske, antieuropeiske krefter ved bordet vil det bli mye vanskeligere å komme videre. Mange av disse partiene vil fjerne EU-parlamentet og er åpent imot hele EU. Hele måten vi konstruktivt jobber sammen for å finne en felles vei videre, vil grunnleggende endre seg, sier hun.

Hun frykter høyresidens frammarsj kan gå ut over EUs klimapolitikk og grønne giv, som kan bli stående stille – eller til og med reverseres.

– Det vil være en katastrofe, ikke bare for klimaet, men også for EUs økonomi. Det vil være en fiasko for unionen, framholder hun.

I tillegg har Ungarns Viktor Orban bestemt at hans parti Fidesz skal gå inn i partigruppa ECR, som ligger nest ytterst på høyresiden. Det kan gjøre ECR til den tredje største gruppa i parlamentet og bidra til å forrykke balansen ytterligere.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Store spørsmål

Også sikkerhet og forsvar og sosial ulikhet er store spørsmål som EU-politikerne må gi seg i kast med i neste periode.

De siste årene har de tre største partiene, kristenkonservative EPP, der vårt hjemlige Høyre er medlem, S & D og liberale Renew ofte funnet sammen i store saker. Til sammen har de tre partiene over halvparten av representantene i EU-parlamentet.

Gruppeleder for S & D, Garcia Perez frykter at dersom partigruppene på ytre høyre-siden vokser, vil EPP velge å samarbeide med dem i stedet.

– Det blir ett av de største og viktigste spørsmålene i valget: Skal vi fortsatt være en stor proeuropeisk familie, eller vil EPP samarbeide med dem som er imot EU, sier han til NTB.

Siden oktober i fjor er S & D den partigruppa som har tapt flest velgere. Men det gjør Garcia bare enda mer kamplysten.

– Vi skal slåss alt vi kan for å vinne dette valget, lover han.

Stor betydning for Norge

I Norge har EU-valget tradisjonelt fått liten oppmerksomhet. Men som en av EUs to lovgivende institusjoner får det som skjer i parlamentet, ofte stor betydning for norsk politikk.

– Nå skal Europas framtid avgjøres. EU-valget er viktig for Norge siden EU-parlamentet har stor innflytelse på hva som er EUs politikk, sier nestleder i Europabevegelsen Knut André Sande til NTB.

Mer enn ni av ti lover som blir vedtatt i EU, blir innført i Norge gjennom EØS-avtalen.

Sande håper samtidig at et nytt parlament ikke glemmer Norge.

– Det er viktig for oss at EUs politikk tar høyde for norske forhold, og at vi i det hele tatt får muligheten til å delta når EU-samarbeidet utvikles, sier han.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse