Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
16 mars 2024 05:35
Del på Facebook
Foto: Kyrre Lien / NTB
Foto: Kyrre Lien / NTB

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, lørdag 16. mars.

Vårryddedagen

I dag inviterer medlemsorganisasjonen Hold Norge Rent til nasjonal ryddedugnad. De oppfordrer til rydding langs elver, innsjøer, strender, holmer, øyer, stier og i byrommet. Vårryddedagen er et årlig initiativ og bidrar hvert år til å fjerne store mengder søppel fra norsk natur. Grunnet is og snø, gjennomføres Vårryddedagen hovedsakelig i fylkene i Sør-Norge, Vestlandet, deler av Midt-Norge, Rogaland og med værforbehold for fylkene i Nord-Norge og Innlandet.

Annonse
Annonse

Kvenenes nasjonaldag

Datoen 16. mars ble i 2014 valgt som kvensk nasjonaldag av Norske kveners forbund (NKF). Utgangspunktet var en avtale mellom den norsk-svenske kongen og kvenene (birkarlene) av 16. mars 1340. I tillegg ble den første kvenske organisasjonen i Norge, Norske kvener – Børselv/Ruijan kväänit – Pyssyjokilaiset, stiftet i Børselv den 16. mars i 1984. Den nevnte organisasjonen er i dag et lokallag under NKF og feirer 40-årsjubileum i 2024, samtidig som NKF feirer Kvenfolkets dag for 10. gang.

Ti år siden folkeavstemningen på Krim-halvøya

Det er i dag ti år siden den omstridte folkeavstemningen på den ukrainske Krim-halvøya. Den gjaldt hvorvidt befolkningen på Krim ønsket å bli slutte seg til Russland eller å forbli ukrainsk.

Folkeavstemningen ble ikke anerkjent internasjonalt, men det endte med at 97 prosent av dem som stemte, stemte for å bli en del av Russland. To dager senere ble Krim annektert.

Miljøaktivister aksjonerer i Tyskland

Miljøbevegelsen Letzte Generation (siste generasjon) planlegger aksjoner i ti storbyer i Tyskland. Miljøbevegelsen ble etablert i 2021, og har siden iscenesatt en rekke ikkevoldelige demonstrasjoner.

De har blant annet satt opp flere veiblokkeringer, samt brukt maling for å vandalisere yachter, kjente malerier, bygninger, restauranter og privatfly. Leger, forskere, håndverkere, studenter, bønder og pensjonister ventes å slutte seg til demonstrasjonene i dag.

Annonse
Annonse

Andre dag av presidentvalget i Russland

Det russiske presidentvalget begynte fredag og avsluttes søndag. Flere russere benyttet første dag av det russiske valget til å protestere håndfast, blant annet ved å helle flytende veske i valgurnene, samt å tenne fyrverkeri inne i valglokalet.

Det er ventet at president Vladimir Putin blir gjenvalgt for en femte periode uten reelle motkandidater.

Toppseriesesongen for kvinner starter

I dag starter toppseriesesongen for kvinner. I første serierunde tar regjerende mester Vålerenga imot Stabæk, mens LSK Kvinner møter brann, Kolbotn møter Røa, Rosenborg møter Arna-Bjørnar og Åsane møter Lyn.

Alle kampene starter klokken 15, bortsett kampen mellom LSK kvinner og Brann, som starter klokken 16.45. I Toppserien spilles det trippel serie og 27 kamper totalt. Som i fjor er det foretatt loddtrekning over hvilke lag som får 14 hjemmekamper og hvem som får 13.

Langrennsverdenscupen i Falun fortsetter

I går gikk Johannes Høstflot Klabø av med seieren i sesongens siste sprintrenn for menn i langrennsverdenscupen i Falun, Sverige. Kristine Stavås Skistad stakk av med seieren i sprinten for kvinner. På programmet i dag er 10 kilometer klassisk med intervallstart. Kvinnene starter klokken 11, mens mennene starter klokken 14.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse