Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 mars 2024 13:51
Del på Facebook
Anniken Huitfeldt (Ap) mottar blomster i forbindelse med at hun er utnevnt som ny USA-ambassadør. Foto: Lise Åserud / NTB
Anniken Huitfeldt (Ap) mottar blomster i forbindelse med at hun er utnevnt som ny USA-ambassadør. Foto: Lise Åserud / NTB

Tidligere utenriksminister og Ap-topp Anniken Huitfeldt blir Norges ambassadør til USA. Hun vil ikke kommentere kritikken av utnevnelsen.

– Fra tid til annen utnevnes politikere til slike stillinger, det har også blitt gjort tidligere. Det er veldig mange i Utenriksdepartement som kan lære meg andre ting, og nå setter jeg meg på skolebenken, sier Huitfeldt til NTB.

Annonse
Annonse

Den tidligere utenriksministeren ble fredag utnevnt til Norges ambassadør til USA. Hun skal nå i opplæring i UD og tiltrer først som ambassadør over sommeren.

– Jeg har veldig lyst til å gjøre den jobben. Jeg er veldig motivert og skal bruke hele min arbeidsinnsats for å styrke forholdet mellom Norge og USA, sier Huitfeldt.

Trekker fram erfaring

54 år gamle Huitfeldt etterfølger sin navnesøster Anniken Ramberg Krutnes.

Posten i Washington D.C. regnes internt i UD som den gjeveste ambassadørposten man kan oppnå, og det har ikke vært ukontroversielt at en tidligere politiker uten erfaring fra diplomatiet utnevnes til posten.

– I denne rollen har vi vektlagt politisk erfaring. Huitfeldt kjenner norsk utenrikspolitikk bedre enn de aller fleste fra både Storting og regjering. Hun kjenner også forsvarssektoren svært godt etter å ha ledet utenriks- og forsvarskomiteen gjennom åtte år. Hennes politiske erfaring er en stor fordel i jobben som ambassadør til DC, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Vil ikke kommentere kritikken

På et pressetreff etterpå utdypet Eide litt om hvorfor en politiker fikk posten, istedenfor en yrkesdiplomat.

– Dette er noe man av og til har gjort. Det har vært folk fra en rekke partier som har gått fra å være toppolitiker til en ambassadørstillinger, fordi man tar med seg erfaringer som er relevante for diplomatiet.

Han nevnte blant andre Jan Petersen (ambassadør i Wien 2009-14) og Bjørn Tore Godal (Berlin 2003-07) som eksempler på lignende utnevnelser.

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug har kritisert utnevnelsen, og ment at Huitfeldt ikke er den best kvalifiserte til jobben.

Selv vil Huitfeldt ikke kommentere kritikken.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Jeg har ingen kommentarer. Det er regjeringen som utnevner, sier hun.

– Brytningstid

Et spørsmål som har meldt seg er hvorvidt Huitfeldt kan håndtere det svært viktige forholdet til USA dersom Donald Trump igjen skulle bli president.

– USA er jo i en brytningstid, og jeg skal bruke den erfaringen som jeg har som politiker, med å videreutvikle det veldig gode samarbeidet som vi har med mellom Norge og USA, sier hun.

På spørsmål om Trump, henviser hun til utenriksministeren.

Utenriksministeren vektlegger Huitfeldts personlige egenskaper.

– Jeg opplever at Anniken Huitfeldt er en veldig utadvendt person som er god med mennesker, vant til å knytte kontakter og evner å lytte til hva de sier, og jeg tror hun vil være i veldig god stand til å gå fra en politikerrolle til en embetsrolle. Det er noen egenskaper man har med seg fra det politiske virket som kommer til anvendelse i diplomatiet.

Ap-veteran

Huitfeldt har trukket seg fra alle politiske verv som følge av utnevnelsen.

Hun måtte gå av som utenriksminister i oktober i fjor etter at ektemannen hadde handlet aksjer i flere børsnoterte selskaper mens hun var utenriksminister. Da hadde hun sittet i posten i drøyt to år.

5. mars vedtok Stortinget at hun skulle få kritikk for saken. Et mindretall i kontroll- og konstitusjonskomiteen ønsket å gi «sterk kritikk».

Hun var sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet fra 2002 til 2023 og har hatt en rekke verv i partiet og politikken. Som stortingsrepresentant har Huitfeldt sittet på Akershus-benken siden 2005.

Under Stoltenberg-regjeringen var hun barne- og likestillingsminister i 2008-2009, kulturminister i 2009–2012 og arbeidsminister i 2012–2013.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøKvart år i desember blir det utferdiga tildelingsbrev for påfølgande år, så også no. Brevet gjeld for budsjettåret 2025 og ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrEr det tildelingsbrevet fra 2022 som hindrer SVV å forberede Vik-Molde? Det har jo vært gjort forberedelser helt fram til ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDu får google så finn du tildelingsbrevet for 2022Vedtaket frå Regjeringa er inntil 50% av garantiansvaret på nye riksvegprosjekt.
Terje Sundsbø 23 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrHvilken åpning gir regjeringens tildelingsbrev til SVV for planlegging av strekningen Ålesund-Vestnes (E136/E39)?Siden Frp og H ønsker å fjerne fylkeskommunene, ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøStatus er i dag at tildelingsbrevet til SVV frå Regjeringa ikkje gir opning for meir førebuing av strekninga Vik-Molde, inkludert ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrDu hevder at det vil kreve en ny KS2-analyse kun for å prisjustere kostnadene i en nylig utarbeidet KS2-analyse. Da ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse