Annonse
NTB
Artikkel
NTB
26 april 2024 15:18
Del på Facebook
Norskekysten er truet av havnivåstigning, ifølge en fersk rapport som er bestilt av Miljødirektoratet. Der slås det alarm dersom dagens utvikling fortsetter. På bildet er Geirangerfjorden. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB
Norskekysten er truet av havnivåstigning, ifølge en fersk rapport som er bestilt av Miljødirektoratet. Der slås det alarm dersom dagens utvikling fortsetter. På bildet er Geirangerfjorden. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB

Det meste av norskekysten kan bli rammet av havnivåstigning dersom den globale oppvarmingen fortsetter som i dag, ifølge en norsk rapport.

Rapporten er utarbeidet av Nansensenteret og Norsk Klimaservicesenter på oppdrag fra Miljødirektoratet.

Annonse
Annonse

Den beskriver hvordan havet er ventet å stige langs norskekysten mot midten og slutten av dette århundret, og videre mot år 2300.

– Rapporten viser nok en alvorlig utfordring ved klimaendringene. Havet kommer til å stige når temperaturen i verden øker. Når det kombineres med stormflo og bølgepåvirkning, kan det få betydelige konsekvenser langs vår langstrakte kyst. Flere områder kan bli liggende under vann – periodevis eller permanent – i fremtiden. Det må vi ta høyde for i planlegging av arealbruk og forsøke å forebygge alvorlig konsekvenser, sier Miljødirektoratet-sjef Ellen Hambro.

Deler av Norge under vann

Rapportens tall over havnivåstigning er basert på ferske tall fra FNs sjette hovedrapport, som kom i mars i fjor. Tallene er deretter blitt skreddersydd til norske områder.

Hvor mye havet stiger vil variere mellom ulike deler av norskekysten. Det er fordi landhevingen, altså hvor mye landjorden hever seg med flere millimeter årlig i forhold til havet, er ulik rundt om i landet.

– Havnivået stiger raskest langs kysten på Sørlandet og Vestlandet og utenfor Nord-Norge, fordi landet i disse områdene hever seg langsommere enn rundt Oslofjorden og i Midt-Norge, skriver Miljødirektoratet.

De understreker at selv om det kan høres udramatisk ut med noen titalls centimeters stigning, vil en slik endring gi økt risiko for oversvømmelser fra havet.

Annonse
Annonse

– På lang sikt vil deler av Norge bli stående under vann som følge av havnivåstigning, påpekes det.

– Falsk trygghetsfølelse

Norge har generelt en bratt og steinete kyst, noe som historisk sett har ført til et stabilt havnivå, ifølge direktoratet.

– I motsetning til mange andre kystnasjoner, har derfor Norge til nå ikke erfart konsekvensene av havnivåstigning. Faren er at dette kan skape en falsk trygghetsfølelse, der den langsiktige risikoen ikke er tilstrekkelig forstått eller til og med ignorert, heter det i rapporten.

Miljødirektør Hambro understreker at det er betydelig usikkerhet om utfallet.

– Hvor mye havet vil stige avhenger i stor grad av hvor godt verden lykkes med å kutte klimagassutslippene. Samtidig som vi forbereder oss på det som kommer må alle land derfor jobbe knallhardt for å unngå de aller mest dramatiske konsekvensene som vil ramme generasjonene som kommer etter oss, sier hun.

– En påminnelse

Formålet med rapporten er å gi et kunnskapsgrunnlag for politikere og beslutningstakere som arbeider med utslippsreduserende tiltak og tilpasningsstrategier for kystplanlegging i Norge.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier at rapporten er nok en påminnelse om konsekvensene av et endret klima.

– For at vi skal unngå de verste scenarioene, er det viktig at vi jobber hardt for å kutte utslippene våre nå. Samtidig vet vi at havet vil stige som følge av historiske utslipp. Alle har et ansvar for å sikre at vi er best mulig forberedt og i stand til å møte konsekvensene, sier Eriksen.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøBudsjetter var på ca 110 mill. Det som er gjennomført er fakturert md 56 mill. Du får gå til postjournalen ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrHvor i tildelingsbrevet til SVV finnes det opplysninger om at strekningen Ålesund-Vestnes i utviklingsporteføljen ikke rammes av samme økonomitørke ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøUoppfordra?Du har på innpust og utpust promotert Vik til Molde  med ukritisk oppstart i Molde.  Der ligg ein grunnleggende ide om ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrDu har uoppfordret spredt din kunnskap fra siste tildelingsbrev om strekningen Vik-Molde. Hvorfor vil du ikke dele samme kunnskap ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDu har ikkje lest dokumentet med vedlegg.
Terje Sundsbø 15 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrEr sjikane normal respons fra Naturvernforbundet? Hva med å gjøre et forsøk på å besvare spørsmålet?
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse