Kokkelærling Sofie Olsen Dahl fra Kristiansund har lyst til å jobbe utenlands etter endt utdanning. Da var tre uker som utplassert lærling i Frankrike midt i blinken.
Sofie, som til daglig er lærling ved Angvik Gamle Handelssted, var en av ni lærlinger fra hele fylket som i februar/mars i år var i Frankrike gjennom prosjektet «Læretid i Europa», finansiert av EU sitt utdanningsprogram Erasmus+.
Hun er glad for at hun søkte, fikk ja og kunne bli med på en tre uker lang opplevelse i matkultur. Arrangør var Opplæringskontoret for hotell-, restaurant- og matfag Møre og Romsdal.
– Jeg har egentlig ikke så lyst til å jobbe i Norge. Jeg har bodd hele livet i Norge og vil gjerne oppleve noe annet. Da var det å dra til Frankrike en bra opplevelse for å se hvordan de gjør det i et annet land, sier Sofie Olsen Dahl, som har vært elev ved Kristiansund videregående skole.
To uker i jobb på restaurant
De første to ukene var de ni kokkelærlingene utplasserte på ulike restauranter i Paris, og den siste var de på besøk på forskjellige vingårder fra Champagne til Alsace for å lære mer om vin og champagne.
– Det er jo ikke så veldig mye en kan lære om matlaging på to uker, enn jeg fikk innblikk i forskjellene til vårt eget land. Og den siste uken var vi på vinsmaking; nå føler jeg at jeg kan mye mer om vin enn før, sier Sofie.
– Var oppholdet med på å gjøre deg tryggere i valg av yrke?
– Ja, det var det egentlig. Jeg liker jobben bedre enn det jeg gjorde før jeg reiste. Artig å få oppleve noe annerledes. De har en annen type mat, annen måte å gjøre ting på og jobber forskjellig fra min arbeidsplass, sier hun.
Internasjonalt innblikk
Det er andre gang at Jan Roger Blø, daglig leder for Opplæringskontoret for hotell-, restaurant- og matfag Møre og Romsdal, tar med seg lærlinger til Frankrike gjennom prosjektet «Læretid i Europa».
– Hvorfor gjør du dette?
– For det første fordi det er en opplevelse for elevene som får være med. Men jeg tror også at de har et stort utbytte av å skaffe seg internasjonalt innblikk i en annan kultur og matkultur. Bare det å være selvstendig i et annet land og forholde seg til et annet kjøkken og en annen virksomhet, er nytt, spennende og nyttig, sier Blø.
– Internasjonal erfaring tror jeg er verdifullt – både når en skal jobbe her hjemme eller når en skal ut en gang senere. I tillegg er det selvsagt en positiv faktor med å velge faget at de ser mulighetene til å være med på «Læretid i Europa».
– Hva sitter elevene igjen med etter et slikt opphold?
– Jeg tror de kjenner på at de har det veldig godt på arbeidsplassene sine i Norge. Jeg sa det nokså tidlig til de at de ikke må forvente at de skal lære seg å lage så utrolig mye fransk mat på den korte tiden, men det viktige er å få innblikk i kulturen og en annen type kjøkken og matkultur.
Kommer næringslivet til gode
Han tror lærlingene sitt opphold ute i Europa kommer næringslivet i Møre og Romsdal til gode.
– At framtidens fagarbeidere er ute og skaffer kompetanse og erfaring fra andre deler av verden er kjempeviktig for at vi skal kunne bevege oss videre, sier Jan Roger Blø.
– Jeg tror det er viktig å se utenfor sin egen lille firkant. Vi har i årene som kommer stort behov for arbeidskraft, og det å skape nettverk i en annen del av verden er en faktor. Men også å se hvordan ting blir gjort og hvilke produkt som blir brukt, er med på å utvikle næringslivet vårt her i Norge.
Opplæringskontoret for hotell-, restaurant- og matfag Møre og Romsdal har fått midler til utveksling av lærlinger gjennom «Læretid i Europa», som blir administrert av Møre og Romsdal fylkeskommune. «Læretid i Europa» er finansiert av EU sitt utdanningsprogram Erasmus +.
Opplæringskontoret har søkt om midler for å gjennomføre liknende prosjekt også i 2025.
(Kilde: Møre og Romsdal fylkeskommune)