Annonse
KSU – Vipps – desktop
Kurt Helge Røsand
Artikkel
Kurt Helge Røsand
27 juni 2024 12:43
Del på Facebook
Sofie Olsen Dahl (i midten) utenfor restauranten i Paris. Foto: Privat
Sofie Olsen Dahl (i midten) utenfor restauranten i Paris. Foto: Privat

Kokkelærling Sofie Olsen Dahl fra Kristiansund har lyst til å jobbe utenlands etter endt utdanning. Da var tre uker som utplassert lærling i Frankrike midt i blinken.

Sofie, som til daglig er lærling ved Angvik Gamle Handelssted, var en av ni lærlinger fra hele fylket som i februar/mars i år var i Frankrike gjennom prosjektet «Læretid i Europa», finansiert av EU sitt utdanningsprogram Erasmus+.

Annonse
Annonse

Hun er glad for at hun søkte, fikk ja og kunne bli med på en tre uker lang opplevelse i matkultur. Arrangør var Opplæringskontoret for hotell-, restaurant- og matfag Møre og Romsdal.

– Jeg har egentlig ikke så lyst til å jobbe i Norge. Jeg har bodd hele livet i Norge og vil gjerne oppleve noe annet. Da var det å dra til Frankrike en bra opplevelse for å se hvordan de gjør det i et annet land, sier Sofie Olsen Dahl, som har vært elev ved Kristiansund videregående skole.

To uker i jobb på restaurant

De første to ukene var de ni kokkelærlingene utplasserte på ulike restauranter i Paris, og den siste var de på besøk på forskjellige vingårder fra Champagne til Alsace for å lære mer om vin og champagne.

– Det er jo ikke så veldig mye en kan lære om matlaging på to uker, enn jeg fikk innblikk i forskjellene til vårt eget land. Og den siste uken var vi på vinsmaking; nå føler jeg at jeg kan mye mer om vin enn før, sier Sofie.

– Var oppholdet med på å gjøre deg tryggere i valg av yrke?

– Ja, det var det egentlig. Jeg liker jobben bedre enn det jeg gjorde før jeg reiste. Artig å få oppleve noe annerledes. De har en annen type mat, annen måte å gjøre ting på og jobber forskjellig fra min arbeidsplass, sier hun.

Internasjonalt innblikk

Det er andre gang at Jan Roger Blø, daglig leder for Opplæringskontoret for hotell-, restaurant- og matfag Møre og Romsdal, tar med seg lærlinger til Frankrike gjennom prosjektet «Læretid i Europa».

– Hvorfor gjør du dette?

– For det første fordi det er en opplevelse for elevene som får være med. Men jeg tror også at de har et stort utbytte av å skaffe seg internasjonalt innblikk i en annan kultur og matkultur. Bare det å være selvstendig i et annet land og forholde seg til et annet kjøkken og en annen virksomhet, er nytt, spennende og nyttig, sier Blø.

Annonse
Annonse

– Internasjonal erfaring tror jeg er verdifullt – både når en skal jobbe her hjemme eller når en skal ut en gang senere. I tillegg er det selvsagt en positiv faktor med å velge faget at de ser mulighetene til å være med på «Læretid i Europa».

– Hva sitter elevene igjen med etter et slikt opphold?

– Jeg tror de kjenner på at de har det veldig godt på arbeidsplassene sine i Norge. Jeg sa det nokså tidlig til de at de ikke må forvente at de skal lære seg å lage så utrolig mye fransk mat på den korte tiden, men det viktige er å få innblikk i kulturen og en annen type kjøkken og matkultur.

Kommer næringslivet til gode

Han tror lærlingene sitt opphold ute i Europa kommer næringslivet i Møre og Romsdal til gode.

– At framtidens fagarbeidere er ute og skaffer kompetanse og erfaring fra andre deler av verden er kjempeviktig for at vi skal kunne bevege oss videre, sier Jan Roger Blø.

– Jeg tror det er viktig å se utenfor sin egen lille firkant. Vi har i årene som kommer stort behov for arbeidskraft, og det å skape nettverk i en annen del av verden er en faktor. Men også å se hvordan ting blir gjort og hvilke produkt som blir brukt, er med på å utvikle næringslivet vårt her i Norge.

Opplæringskontoret for hotell-, restaurant- og matfag Møre og Romsdal har fått midler til utveksling av lærlinger gjennom «Læretid i Europa», som blir administrert av Møre og Romsdal fylkeskommune. «Læretid i Europa» er finansiert av EU sitt utdanningsprogram Erasmus +.

Opplæringskontoret har søkt om midler for å gjennomføre liknende prosjekt også i 2025.

Lærlinger samlet i Paris. Foto: Opplæringskontoret for hotell-, restaurant- og matfag Møre og RomsdalLærlinger samlet i Paris. Foto: Opplæringskontoret for hotell-, restaurant- og matfag Møre og Romsdal

(Kilde: Møre og Romsdal fylkeskommune)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 21 timer siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 1 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 2 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 2 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 6 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse